Probleme la contractele de prestări servicii medicale: Colegiul Medicilor cere soluționarea de urgență

Probleme la contractele de prestări servicii medicale: Colegiul Medicilor cere soluționarea de urgență

Colegiul Medicilor din România trage un semnal de alarmă și solicită autorităților „soluționarea de urgență” a problemelor generate de condițiile incluse în contractele de prestări servicii medicale. Potrivit reprezentanților Colegiului, sursa de finanțare pentru trimestrul IV al acestui an nu este precizată, ceea ce generează astfel de probleme.

CMR subliniază că nemulțumirile vin în urma unei Hotărâri de Guvern (HG nr. 687/2024) care a generat ambiguități privind perioada prelungirii contractelor și valoarea garantată a punctelor per capita și pe serviciu medical, aferentă perioadei 1 octombrie – 31 decembrie 2024. 

Reprezentanții CMR precizează că aceste neclarități afectează predictibilitatea și stabilitatea financiară a furnizorilor și, implicit, capacitatea acestora de a oferi servicii medicale pacienților. În lumina acestei situații, casele de asigurări de sănătate județene din Arad, Brașov și Iași au redactat actele adiționale exclusiv pentru trimestrul III al acestui an (1.07.2024 – 30.09.2024), perioadă cu alocare bugetară asigurată.

Vezi care au fost Rezultatele discuțiilor de la CNAS privind tarifele de decontare, după protestul medicilor de familie

„Colegiul Medicilor din România solicită fie prelungirea contractelor de prestări servicii doar pentru perioada 1 iulie 2024 – 30 septembrie 2024, fie specificarea clară a valorilor garantate a punctelor per capita și pe serviciu medical, pentru trimestrul IV, care nu pot fi mai mici decât cele înscrise pentru trimestrul III, în conformitate cu negocierile purtate între Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Colegiul Medicilor din România. 

Acestea sunt singurele opțiuni care permit redactarea actelor adiționale cu respectarea cadrului legal, prevenind astfel eventuale litigii”, transmite CMR, într-un comunicat de presă

În egală măsură, furnizorii de servicii au primit recomandarea ca, în situația în care este cuprins în actul adițional și trimestrul IV al acestui an, actele adiționale să fie semnate exclusiv cu formularea de obiecțiuni atât în ceea ce privește valoarea punctului per capita și pe serviciu medical, cât și privind dubla sancțiune, măsură excesivă și abuzivă. 

„Este crucial ca prestatorii de servicii medicale să fie protejați, din punct de vedere legal, împotriva imputațiilor financiare nejustificate, ce ar putea fi formulate de Casa de Asigurări”, mai transmite sursa citată. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment