CMMB avertizează: Avem deficit major de personal pe ambulanțe

CMMB avertizează: Avem deficit major de personal pe ambulanțe

Colegiul Medicilor din București (CMMB) semnalează o lipsă acută de resursă umană cu care se confruntă Serviciul de Ambulanță București-Ilfov și cere Ministerului Sănătății să ia măsuri urgente pentru a acoperi deficitul de personal.

„Medici, asistenți medicali, ambulanțieri, operatori – toți fac parte din serviciul de ambulanță și depun eforturi, clipă de clipă, pentru sănătatea populației. În București – Ilfov, aproximativ 900 de persoane, dintre care circa 100 de medici, deservesc un număr de 2.583.460 locuitori (2.139.439 în București si 444.021 în județul Ilfov – la 1.07.2019 conform Institutului Național de Statistică) la care se adaugă un procent de minim 100% pentru persoanele aflate în tranzit, studenţi, cetăţeni străini”, susține CMMB.

Citește și: Noul plan de asigurare a asistenței medicale în contextul actual a fost aprobat

Doar în 2020, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov a răspuns unui număr de aproximativ 550.000 de solicitări, ceea ce presupune, în medie, aproape 23 de solicitări pe oră, în fiecare oră a fiecărei zile, se arată în comunicatul CMMB, preluat de Agerpres. În medie, dispeceratul Serviciului de Ambulanță București Ilfov trimite 98 de echipaje pe tura de zi. 88 de echipaje sunt proprii iar 10 aparțin serviciilor private de ambulanță. Pe tura de noapte sunt trimise, în medie, atât 73 de echipaje din surse proprii cât și 8 echipaje din surse private.

„Medicii de medicină de urgență care deservesc Serviciul de Ambulanță București-Ilfov sunt mereu în alertă. Pentru ei, în multe situații, viața înseamnă decizie și acțiune de moment. Îi vedem pe teren, auzim sirenele în trafic, știm că, dacă avem o problemă și apelăm serviciul de urgență, la noi va ajunge o ambulanță, îi vedem la manifestări sportive, spectacole, peste tot acolo unde este nevoie. (…) De asemenea, nu putem să nu atragem din nou atenția asupra nevoii acute de personal, inclusiv de medici, cu care se confruntă acest serviciu”, a transmis prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Membrii Colegiului Medicilor din Municipiul București nu sunt singurii care au semnalat deficitul major de personal din cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov în ultima săptămână. Cu ocazia aniversării de 115 ani de la înființarea Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România, Gheorghe Chiş a tras un semnal de alarmă în privința problemelor cu care se confruntă SAJ București-Ilfov și a menționat așteptările pe care Sindicatul le are de la Guvern. 

Te-ar putea interesa și Sistemul public de sănătate este în continuare afectat de lipsa de specialiști medicali

“Noi aşteptăm de la Guvern să definitiveze cele o mie de posturi suplimentate pentru Ambulanţă, pentru că este nevoie de suplimentarea personalului, pentru că şi aşa suntem sub numărul normal de personal. E o problemă importantă pe care sperăm că actualii guvernanţi o vor privi foarte serios. O altă problemă este supărarea pe care o avem din cauza suspendării aplicării Legii 5 din 2021. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, până la sfârşitul anului, să se revină asupra legii şi să fie din nou în vigoare. Din păcate, această suspendare umbreşte această zi festivă pentru serviciile de ambulanţă pentru că a creat nemulţumire în rândul personalului nostru”, a declarat liderul Ambulanţa, Gheorghe Chiş, pentru Agerpres.

Miercuri, 28 iulie s-au împlinit 115 ani de la înființarea Ambulanței la nivel național. Prima salvare a apărut în anul 1906, inițiator fiind Nicolae Minovici. Momentul este celebrat în fiecare an prin pornirea concomitentă a sirenelor pe întregul țării, la o oră prestabilită.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment