Situația cadrelor medicale confirmate cu Covid-19

Situația cadrelor medicale confirmate cu Covid-19

Peste 1000 de cadre medicale au fost confirmate cu Covid-19, cele mai multe fiind înregistrate în Suceava, unde sunt mai multe zone în carantină totală. Numai în Suceava sunt peste 460 de infectări în rândul personalului medical.

O analiză a Institutului Național de Sănătate Publică arată că 1 din 7 infecții este înregistrată în rândul personalului sanitar. La nivel național, avem 9.710 infecții și 519 decese (potrivit raportului din 22 aprilie).

În această săptămână, a murit primul medic român confirmat cu noul coronavirus. Potrivit Ministerului Sănătății, este vorba despre un medic din Constanța, care avea 62 de ani și era specializat în Medicină Internă.

Pe 6 aprilie el a demisionat din Spitalul de Urgență din Constanța. În data de 7 aprilie a debutat simptomatologia specifică virusului COVID 19, iar în data de 8 aprilie, el a fost internat în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, acolo unde a și fost confirmat pozitiv.

Citește și Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS): „Este nevoie de inca 6 milioane de asistenti medicali la nivel global”

Confirmarea virusului a venit în aceeași zi. În 11 aprilie 2020, după ce starea lui de sănătate s-a agravat, medicul a fost transferat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București unde a decedat în data de 21 aprilie 2020.

Însă primul deces în rândul personalului medical a venit pe 7 aprilie. Era un ambulanțier în vârstă de 53 de ani și lucra în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Suceava. El a prezentat simptome specifice COVID 19 în data de 24 martie. Ulterior, el a fost testat și a primit rezultatul pozitiv în data de 30 martie. Ambulanțierul a fost internat la domiciliu și nu a acceptat internarea. După câteva zile, pe 7 aprilie, el a murit acasă. 

O raportare de săptămâna trecută a Institutului de Sănătate Publică arată că sunt 1.031 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus. De menționat este că aceste cifre sunt din 18 aprilie, ultima raportare de acest gen transmisă de Ministerul Sănătății.

Citește și Protejarea cadrelor medicale din linia intai, prioritatea numarul 1

Lista cu numărul de cazuri pe județe este următoarea: 

Alba – 18

Arad 53

București – 149

Bacău – 11

Bihor – 2

Bistrița-Năsăud – 5

Brăila – 1

Botoșani – 9

Brașov – 27

Cluj – 15

Caraș-Severin – 1

Constanța – 2

Covasna – 9

Dâmbovița – 3

Dolj – 1

Galați – 35

Giurgiu – 15

Hunedoara – 37

Harghita – 1

Ilfov – 2

Ialomița – 1

Iași – 13

Mehedinți – 3

Mureș – 17

Neamț – 8

Prahova – 1

Sibiu – 11

Satu Mare – 2

Suceava – 462

Tulcea – 1

Timiș – 31

Teleorman – 15

Vâlcea – 3

Vrancea – 67

Ce recomandări are Institutul de Sănătate Publică

Pentru conducerea unei unități sanitare: 

– Înființați zona de triaj la intrarea în unitatea sanitară, înainte de orice zonă de așteptare, pentru a realiza screeningul pacienților pentru COVID-19. Astfel, veți limita posibilitatea răspândirii infecției în toată unitatea sanitară.

– Prezentați informații (afișe, fluturași) referitoare la igiena adecvată respiratorie și a mâinilor, adresate pacienților și vizitatorilor. 

– Pregătiți o zonă de așteptare bine definită și separată pentru cazurile suspecte.

– Puneți la dispoziție soluție pentru mâini pe bază de alcool și spații pentru spălat pe mâini cu apă și săpun pentru personalul medical, pacienți și vizitatori.

– Fiți atenți la oricine poate avea simptome, cum ar fi tuse, febră și dificultăți de respirație.

– Personalul trebuie să poarte echipament de protecție personală adecvat când face screeningul pacienților la triaj. 

– Dați măști medicale tuturor pacienților cu simptome de gripă sau care raportează posibila infecție COVID-19

– Amintiți tuturor pacienților să aplice igiena adecvată respiratorie și a mâinilor

Citește și Stimulent de risc pentru personalul medical din linia întâi. Ce sumă vor primi cadrele medicale?

Pentru personalul medical: 

– Când intrați într-o încăpere în care se află un pacient suspect sau confirmat cu COVID-19, folosiți: mănuși de unică folosință, un halat curat, cu mâneci lungi, mască medicală care să vă acopere gura și nasul, protecție pentru ochi, de exemplu ochelari.

-Dacă efectuați o procedură care generează aerosoli, cum ar fi intubarea, folosiți o mască de protecție respiratorie, de exemplu: N95. Verificați întotdeauna etanșeitatea.

– Echipamentul de protecție personală trebuie schimbat între utilizări și pentru fiecare pacient. Dacă utilizați echipament de unică folosință (de ex. măști, ochelari, ecrane pentru față), aruncați-l la gunoi într-un coș cu capac și spălați-vă bine pe mâini.

– Echipamentul de unică folosință nu poate fi reutilizat sau sterilizat.

– Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile goale sau cu mănuși înainte de a efectua igiena adecvată a mâinilor.

– Dacă începeți să tușiți, să strănutați sau faceți febră după ce ați îngrijit pacienți, raportați imediat situația la autoritățile competente și respectați recomandările acestora.

– Încălțămintea și costumele de protecție nu sunt obligatorii.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment