Protejarea cadrelor medicale din linia intai, prioritatea numarul 1

Protejarea cadrelor medicale din linia intai, prioritatea numarul 1

In Romania, primul caz infectat cu noul coronavirus a fost confirmat la sfarsitul lunii februarie, este vorba despre un barbat de 20 de ani din judetul Gorj, care s-a vindecat. De atunci, numarul persoanelor infectate cu COVID-19 a tot crescut, la fel si numarul deceselor. Printre persoanele infectate sunt si multe cadre medicale.

Raspandirea rapida a acestui nou si putin cunoscut coronavirus, afluxul urias de pacienti intr-un ritm frenetic si deficitul de echipamente medicale de protectie sunt factori care expun cadrele medicale din linia intai la un mare risc de infectare cu COVID-19.

In prezent, in Romania sunt peste 1000 de cadre medicale care au fost confirmate pozitiv cu COVID-19. Protectia personalului medical este cruciala, deoarece acesta reprezinta prima linie in lupta impotriva noului coronavirus, de aceea trebuie luate masuri pentru stoparea infectarii cadrelor medicale.

Protejarea cadrelor medicale impotriva COVID-19 trebuie sa fie o prioritate

Eforturile depuse pentru a-i ajuta pe bolnavii de COVID-19 sa se vindece si gestionarea unui numar din ce in ce mai mare de persoane infectate fac ca personalul medical sa nu aiba timp sa se gandeasca si la ei insisi. 

Noi, cei din jurul lor, ii putem ajuta sa lupte impotriva pandemiei in siguranta, astfel incat sa-si poata continua activitatea avand grija de toti pacientii infectati cu noul coronavirus. 

Citeste si: Epidemiologia, de la Hipocrate la COVID-19

Cum putem proteja cadrele medicale?

In prezent, prioritatea principala a tuturor romanilor ar trebui sa fie protejarea cadrelor medicale care se ocupa de cazurile infectate cu COVID-19, pentru a ramane sanatoase, apte sa ofere asistenta medicala bolnavilor. 

Dar aceste eforturi raman ingreunate de deficitul de echipamente medicale necesare, aspect esential in lupta pentru incetinirea raspandirii noului coronavirus.

Echipamente medicale de protectie 

Personalul medical trebuie sa poarte echipament de protectie special pentru a impiedica infectarea cu noul coronavirus. De aceea, in momentul in care intra intr-o incapere in care se afla un suspect sau un caz confirmat pozitiv de COVID-19, fiecare cadru medical trebuie sa poarte masca medicala care sa acopere gura si nasul, de preferat masca cu protectie respiratorie de tip N95, manusi de unica folosinta, protectie pentru ochi, viziere sau ochelari, combinezon sau un halat cu maneci lungi. 

Pentru a evita infectarea personalului medical si a altor pacienti cu probleme diferite, echipamentul de protectie trebuie schimbat intre utilizari si pentru fiecare pacient, daca utilizati echipament de unica folosinta.

In aceste conditii, pentru a fi protejate, cadrele medicale au nevoie de echipamentele necesare, in numar cat mai mare pentru a putea evita raspandirea virusului dupa ce au luat contact cu persoanele confirmate pozitiv cu COVID-19.

Protejandu-ne pe noi, ii protejam pe ei

Chiar daca situatia actuala este greu de acceptat pentru multi dintre cei infectati cu COVID-19, atat pacientii, cat si apartinatorii trebuie sa respecte masurile impuse pentru a nu-i infecta si pe cei din jur, mai ales pe cei care le ofera asistenta medicala necesara pentru vindecare.

Astfel, chiar daca sunteti confirmat pozitiv sau nu, atunci cand iesiti in spatii publice, dar mai ales cand va aflati in institutii medicale, purtati masca si stati departe de celelalte persoane, pentru ca daca va veti proteja, in acelasi timp ii veti sustine si proteja si pe cei care lucreaza in spitale.

De asemenea, daca ati intrat in contact cu persoane confirmate pozitiv sau care au sanse mari sa se fi infectat cu noul coronavirus, spuneti adevarul pentru a urma procedura corespunzatoare limitarii raspandirii de COVID-19. 

Sunt necesare mai multe teste

Accesul limitat la testare este, de asemenea, o problema care ii pune in pericol pe cei care ofera asistenta medicala. Intrucat lucratorii din domeniul sanatatii nu pot testa toti pacientii care prezinta simptome pentru COVID-19 sau nu pot solicita un test pentru ei insisi, nu exista nicio modalitate de a fi siguri care sunt pacientii sau personalul medical infectat. 

Astfel, protocoalele de testare si capacitatea limitata de teste pot conduce la expuneri accidentale si pot creste riscul de infectari neintentionate in spital. Acest lucru se intampla si din cauza faptului ca simptomele infectarii cu COVID-19 sunt asemanatoare cu cele ale unei raceli obisnuite sau ale unor probleme care nu au legatura cu acest nou coronavirus.

Protejarea cadrelor medicale este un prim pas, cel mai important, in vindecarea persoanelor infectate si in procesul de eliminare a noului coronavirus, de aceea trebuie sa le oferim echipamentul necesar, sa respectam masurile impuse si sa ne protejam, pentru ca doar asa ii putem proteja si pe ei, cei in ale caror maini se afla viata multor bolnavi.

Citeste si: Efectele pandemiei de coronavirus asupra specialităților medicale: care sunt cele mai căutate specialități, în prezent?

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment