Angajările la stat, blocate de ordonanța austerității. Spitalele înregistrează deficit major

Angajările la stat, blocate de ordonanța austerității. Spitalele înregistrează deficit major

Ordonanța austerității, publicată recent în Monitorul Oficial, a blocat concursurile de angajare din sistemul public pentru a reduce cheltuielile bugetare, în această categorie fiind inclus și domeniul Sănătate. 

Totuși, potrivit unei declarații a premierului Nicolae Ciucă, sănătatea și educația vor fi exceptate de la aceste prevederi care îngheață recrutările, deoarece aceste domenii „au, în continuare, nevoie de personal”. 

Pe de altă parte, excepția nu poate fi aplicată încă, deoarece este nevoie de un memorandum în acest sens. Ministerul Sănătății este cel care trebuie să întocmească un astfel de memorandum de deblocare a posturilor din Sănătate pentru a fi, ulterior, adoptat într-o ședință de Guvern. 

La finele săptămânii trecute, ministrul Alexandru Rafila a anunțat că a solicitat direcțiilor de sănătate publică din țară să centralizeze necesarul de posturi libere, pentru a formula memorandumul. Ministrul a recunoscut, totodată, faptul că la unele concursuri de angajare nu se prezintă medicii din varii motive (de exemplu: condiții de muncă, specificul unei localități), nu doar din cauza salariului. 

Citește și Paradox în sistemul sanitar din România: suntem cu cel mai mare număr de absolvenți de medicină din UE, dar cu deficit de personal

„E clar că este o problemă legată de modul în care autoritatea locală organizează şi simte nevoia de organizare a sistemului de sănătate pentru comunitate. Eu m-am gândit ca, în perioada imediat următoare, în cursul acestei veri, să încercăm să dezvoltăm un model de bună practică, să facem workshopuri cu managerii de spitale, cu cei care răspund de la nivelul administraţiilor judeţene sau de la nivelul primăriilor de asistenţa medicală, încât un model de bună practică să existe şi în România şi să putem să venim cu un pachet stimulativ, pentru ca şi localităţile care în acest moment sunt mai puţin atractive pentru personalul medical să devină accesibile angajărilor”, a explicat, recent, Alexandru Rafila. 

Între timp, în spitale situația privind deficitul de personal devine una tot mai critică. De exemplu, la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu este nevoie de medici cardiologi, după ce cinci medici au demisionat din cauza volumului mare de muncă (acolo deja lipseau trei specialiști). 

„Luna trecută au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor de ocupare a posturilor din secția de cardiologie, dar au fost temporar suspendate din cauza intrării în vigoare a Ordonanței 34”, a declarat purtătorul de cuvânt al unității sanitare Mihaela Ticleanu, potrivit stirileprotv.ro

Situații similare sunt și la Spitalul Județean din Pitești și la Spitalul „Bagdasar Arseni” din București. 

„Radiologia UPU, unde am scos pentru a treia oară la concurs cinci posturi. Ne rugăm în stânga și în dreapta de personalul medical să vină să ajute la menținerea acestei activități. O astfel de acțiune legală de a bloca angajarea nu poate să aibă ca urmare decât o încetinire a activității unor secții sau compartimente”, a explicat dr. Andi Nodiț, managerul Spitalului „Bagdasar Arseni”, potrivit aceleași surse. 

În paralel, sindicatele din Sănătate au anunțat că sunt pregătite să declanșeze greva generală în luna iunie dacă nu sunt rezolvate problemele din sistem, cum ar fi deblocarea angajărilor și salarizarea.

Reprezentanții Federației SANITAS, organizatorii mișcării, au fost invitați, ulterior, la discuții cu ministrul Sănătății, fiind convenit ca, în zilele următoare, Ministerul să facă demersurile necesare pentru a rezolva revendicările. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment