Cand este momentul sa cereti o marire de salariu la primul job?

Cand este momentul sa cereti o marire de salariu la primul job?

Fiecare angajat isi doreste sa castige mai multi bani, mai ales daca este la primul job unde salariile de cadru medical debutant sunt mici, de aceea este tentat sa ceara o marire de salariu mai devreme decat ar trebui.

Totusi, exista un moment potrivit pentru a solicita o marire de salariu, de care angajatul trebuie sa tina cont pentru a obtine ceea ce isi doreste.

Primul moment potrivit maririi de salariu

Daca tocmai ati inceput primul job intr-un spital sau clinica ar trebui sa asteptati cel putin sase luni inainte de a cere o marire de salariu. Daca veti face acest lucru mai devreme, veti primi un raspuns negativ pentru ca nu este suficient timp pentru a dovedi ca sunteti un angajat valoros pentru companie si meritati mai mult.

Dupa primele sase luni, puteti initia o discutie legata de salariul pe care il aveti, chiar daca nu cunoasteti evolutia financiara a institutiei unde lucrati.

Citeste si Cum să ceri concediu la noul loc de muncă, dacă abia te-ai angajat ca asistent medical

Cand angajatorul examineaza angajatii

In afara de criteriul legat de vechime, un alt moment potrivit pentru marirea de salariu este cand angajatorul examineaza angajatii si salariile lor.

Pentru a nu pierde aceasta oportunitate, este bine sa va interesati din timp despre perioada in care se decide cresterea salariului. Daca institutia in care lucrati nu este transparenta cu privire la aceste informatii, atunci incercati sa vorbiti cu colegii care lucreaza de mai mult timp acolo si stiu aceste detalii.

Regula de un an nu se aplica intotdeauna

Este posibil sa fi auzit ca, in general, trebuie sa renuntati la ideea de marire de salariu pana cand nu veti avea o vechime de un an la primul job.

De fapt, exista o multime de situatii in care cu siguranta puteti cere o marire de salariu cu mult inainte. Daca, de exemplu, sunteti promovat fara a vi se face o modificare a salariului, aveti toate drepturile sa cereti sa vi se acorde remuneratie in consecinta. Chiar daca functia nu se schimba, daca responsabilitatile cresc drastic intr-o anumita perioada de timp care este mai mica de un an, nu este nimic rau in a cere o marire de salariu.

Se intampla adesea ca personalul sa fie angajat sa faca un anumit lucru, dar pe parcurs sa primeasca si alte sarcini fara a fi platit in plus. Daca acesta este cazul in care va aflati, atunci sunteti mai mult decat indreptatiti sa aveti acea conversatie cu angajatorul in care sa va exprimati dorinta de a va creste salariul in functie de sarcinile primite in plus.

Desigur, daca lucrati de sase luni la primul job si aveti aceleasi sarcini ca la inceput,  atunci este posibil sa va fie mai greu sa negociati cu succes o marire de salariu. Totusi, asta nu inseamna ca nu puteti incerca.

Citeste si Cum sa ceri o marire de salariu si chiar sa o primesti

Modul corect de a cere o marire de salariu

Tineti cont de perioada de vechime de 6 luni – 1 an inainte de a cere o marire de salariu. Daca aveti de gand sa solicitati o majorare inainte, trebuie sa aveti un argument solid in favoarea acesteia si sa sustineti argumentul respectiv cu date reale.

De exemplu, daca lucrati intr-un spital sau clinica de 30 de saptamani si ati facut ore suplimentare aproape in fiecare zi, acesta este un motiv valid pentru a cere mai multi bani, dar trebuie sa aduceti un jurnal care demonstreaza ceea ce sustineti. In mod similar, daca veti solicita o majorare pe baza faptului ca jobul este mult mai diferit fata de fisa postului, veniti cu dovada si, cel mai probabil, veti primi marirea de salariu dorita.

Fiti pregatiti pentru posibilitatea ca angajatorul sa nu fie dispus sa va ofere o marire de salariu pana nu lucrati toata perioada necesara. In acest caz, va trebui sa aveti rabdare si sa demonstrati ca meritati un salariu mai mare, iar cand este momentul potrivit, mergeti si cereti-va dreptul.

Citeste si De ce este recomandat ca salariul sa fie in media pietei

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment