Site icon MEDIjobs

Absenteismul la locul de muncă: care sunt cauzele și cum îl combați

absenteismul

Absenteismul angajaților la locul de muncă este o problemă din ce în ce mai des întâlnită în ziua de astăzi. De cele mai multe ori, absența unui angajat de la serviciu va fi resimțită mai puternic decât prezența lui, întreaga activitate a organizației putând fi afectată. Sistemul medical vine la pachet cu o serie întreagă de provocări pentru angajați: ture din ce în ce mai lungi, ore suplimentare, un mediu de lucru mereu sub presiune, așteptări uriașe din partea tuturor și așa mai departe. Toate pot contribui în timp la epuizarea și demotivarea angajaților, două dintre cele mai frecvente cauze care provoacă absenteismul de la locul de muncă. 

Înainte de toate, prin absenteism înțelegem lipsa în mod regulat a angajaților de la locul de muncă fără a avea un motiv bine întemeiat și fără a anunța. Cauzele ce duc la acest absenteism sunt importante pentru orice organizație, fenomenul dovedindu-se a fi extrem de costisitor pentru angajatori în timp. Nu ne referim aici numai la prejudiciul financiar suportat de angajator, ci și la presiunea care este pusă pe ceilalți angajați și pe întregul mediu de lucru. În Statele Unite spre exemplu, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a raportat că pierderile asociate cu absenteismul de la locul de muncă îi costă pe angajatori peste 225 de miliarde de dolari anual. 

Lipsa regulată și nemotivată a angajaților de la locul de muncă poate avea în timp un impact major asupra performanțelor unei instituții medicale și a activității desfășurate de aceasta. Chiar dacă la prima vedere poate părea destul de lipsită de importanță, absența unui angajat de la serviciu poate încetini munca întregului colectiv, dând astfel peste cap întreaga activitate de lucru. Calitatea serviciilor în acest domeniu depinde în mare măsură de satisfacția și siguranța pacientului, așa că este important ca fiecare medic și asistent să își facă treaba în mod corespunzător. 

Citește și: Demotivarea la job: 5 cauze și soluții ca lucrătorii medicali să se bucure (din nou) de ceea ce fac

Potrivit unui raport publicat de KPMG, absenteismul de la locul de muncă reprezintă o provocare în orice organizație în ziua de astăzi. Pentru a nu afecta serios activitatea unei organizații, absenteismul trebuie eradicat încă de la primele semne. Înțelegerea cauzelor care duc la absenteism, comunicarea eficientă între conducere și angajați, respectiv implementarea unor strategii și politici clare în această privință se pot dovedi a fi pașii câștigători care trebuie urmați de manageri pentru eliminarea acestei tendințe. 

Ce spune legislația cu privire la absența de la serviciu 

Potrivit Codului Muncii, salariatului îi revine obligația de a realiza norma de lucru sau, după caz, de a îndeplini atribuțiile ce îi revin conform fișei postului. În situația în care un angajat absentează nemotivat de la serviciu, acest lucru trebuie evidențiat în condica de prezență a acestuia. 

Art. 16, Alin. 6 din Codul Muncii prevede totodată că absențele nemotivate se scad din vechimea în munca. În același timp, art. 51, alin. 2 spune că în cazul absenteismului nemotivat de la locul de muncă se poate ajunge la suspendarea contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă sau prin regulamentul intern. 

Art. 247 din Codul Muncii prevede că angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica conform legii sancțiuni disciplinare salariaților. În cazul în care un angajat lipsește de la serviciu fără să anunțe, angajatorul poate demara procedura de cercetare disciplinară pentru a stabili caracterul nemotivat al absențelor de la locul de muncă. 

Cauzele absenteismului angajaților 

Cauzele pentru care angajații lipsesc de la locul de muncă pot fi multiple. Unele sunt personale și intervin inevitabil în viața fiecăruia dintre angajați, însă altele țin exclusiv de mediul de lucru, putând fi rezolvate atunci când sunt depistate din timp. 

Probleme de ordin personal 

Problemele personale pot apărea din senin pentru oricare dintre angajați. Ne putem gândi la o urgență medicală în cazul copiilor sau a părinților, la o problemă de sănătate care a apărut din senin sau la orice altă situație personală în care se regăsesc angajații și care nu suportă niciun fel de amânare. 

Burnout

Sindromul de burnout este tot mai des întâlnit în ziua de astăzi potrivit unui raport recent publicat de Indeed, cadrele medicale confruntându-se la rândul lor cu această afecțiune asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională care apare pe fondul stresului excesiv acumulat pe termen lung. Sindromul de burnout este asociat în special stresului cronic acumulat în timp la locul de muncă. Orele suplimentare de muncă și mediul de lucru sub presiune specific sistemului medical nu fac nimic altceva decât să favorizeze apariția efectului de burnout. 

Citește și: Studiu: Nivel crescut de stres în rândul salariaților medicali. Top 16 efecte negative ale pandemiei, în România

Probleme cu conducerea 

Se spune adesea că angajații nu părăsesc instituția pentru care lucrează, ci conducerea directă și cultura organizațională. Problemele de fluctuație și absenteismul de la locul de muncă au devenit în ultimii ani tot mai complexe și mai greu de gestionat. Nu de puține ori se spune în ultimul timp că managerii nu trebuie să se mai întrebe de ce pleacă angajații, ci ce trebuie făcut pentru ca aceștia să fie păstrați. Indiferent de funcția pe care o ocupă, angajații sunt oameni și au nevoie să fie ascultați și înțeleși, fiecare dintre ei dorindu-și ca părerea lor să conteze. 

Te-ar putea interesa și: Metode de retenție a angajaților care chiar funcționează

Moralul scăzut 

Nu poți avea un moral bun atunci când te simți neapreciat pentru ceea ce faci. Cauzele demotivării printre angajații din sistemul medical și nu numai sunt complexe și numeroase, depinzând foarte mult de la persoană la persoană. Cea mai mare parte dintre ele pornesc însă de la relația directă cu șefii direcți. 

Hărțuirea la locul de muncă 

Conflictele la locul de muncă și hărțuirea afectează în mod substanțial starea emoțională a angajaților, putând transforma foarte ușor mediul de lucru din cadrul unei instituții medicale într-unul toxic și neproductiv. Regăsindu-se într-o stare constantă de conflict cu colegii sau cu șefii, angajații își pierd interesul pentru munca lor, ajungând în cele din urmă să invoce tot felul de motive pentru a absenta de la serviciu sau chiar pentru a își da demisia. 

Citește și: Hărțuirea morală în domeniul medical. Tot ce trebuie să știi!

Depresie și anxietate 

Toate aspectele pe care le-am menționat în rândurile anterioare pot provoca în timp probleme de sănătate mintală în rândul unor angajați. Potrivit unui raport realizat de Chartered Institute of Personnel and Development, stresul și sănătatea mintala reprezintă cauze majore care provoacă absența angajaților de la locul de muncă. Provocările la care sunt supuși lucrătorii din sistemul medical pot cauza în timp stări de anxietate și depresie, afecțiuni care ajung să fie periculoase dacă nu sunt tratate la timp.  

Cum poate fi redus absenteismul angajaților 

Atunci când sunt depistate din timp, cauzele care duc la absența angajaților de la locul de muncă pot fi înțelese și tratate în mod corespunzător. 

Gestionarea absenteismului angajaților 

În primul și primul rând, ținerea unei evidențe actualizate și complete a prezenței angajaților la locul de muncă este obligatorie. Absența unui angajat de la serviciu se poate dovedi extrem de problematică în sistemul medical, drept urmare un manager are nevoie întotdeauna să aibă în față o situație clara cu privire la absențele angajaților. Astfel, absenteismul în rândul fiecărui angajat poate fi documentat, ceea ce va face mai ușor de observat o situație în care absențele neprogramate devin regulate. 

Stabilirea unor reguli clare privind absențele nemotivate 

Unele absențe de la serviciu sunt inevitabile, într-adevăr, însă lucrurile se complică atunci când acestea devin regulate. Este nevoie de stabilirea unor proceduri clare cu privire la situațiile în care angajații lipsesc nemotivat de la locul de muncă. Astfel, angajatul trebuie să știe cum va proceda atunci când nu se va putea prezenta la serviciu într-o zi și care sunt repercusiunile pe care le va suferi în urma absențelor excesive. În plus, regulile trebuie respectate de fiecare dată! 

Citește și: Conflictele de muncă în sectorul medical. Ce spune Codul Muncii și cum sunt reglementate

Formarea unei culturi a muncii incluzive 

Incluziunea se dovedește a fi extrem de importantă în orice colectiv de muncă, fiind esențial ca locul de muncă să fie un mediu în care toți angajații să se simtă bineveniți și parte a echipei. Având un sentiment de apartenență față de echipa din care fac parte, angajații se vor simți mai apreciați și respectați la locul de muncă și vor evita să absenteze nemotivat de la serviciu, conștientizând mult mai ușor deserviciul pe care îl fac întregii organizații. 

Sprijin moral în situații delicate

Decesul unei rude apropiate sau o problemă medicală gravă prin care trece un membru al familiei se pot dovedi situații greu de gestionat pentru unii oameni. Sprijinul moral primit de la colegi sau de la șefi, atât în perioada în care lipsesc de la muncă, cât mai ales atunci când se întorc la muncă, va conta mult pentru cei mai mulți dintre angajați. 

În concluzie, pentru ca angajatorii să poată eradica încă de la primele semne acest fenomen al absenteismului de la locul de muncă, cauzele care îi fac pe angajați să lipsească nemotivat de la serviciu trebuie înțelese. În cele din urmă, printr-o comunicare eficientă între părti și prin implementarea măsurilor corespunzătoare, cauzele identificate pot fi tratate cu ușurință. 

Angajezi specialiști medicali? Creează un cont de companie, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Exit mobile version