Ai primit mai multe oferte de angajare? Iată 6 sfaturi despre cum să negociezi și să o alegi pe cea mai bună

Ai primit mai multe oferte de angajare? Iată 6 sfaturi despre cum să negociezi și să o alegi pe cea mai bună

În sfârșit, după atâtea căutări, e-mailuri, CV-uri trimise și interviuri cu potențiali angajatori din domeniul medical, eforturile tale au dat roade: ai primit nu doar una, ci mai multe oferte de angajare în același timp. Felicitări! – însă acum urmează o altă provocare: cum le negociezi fără a lăsa o impresie greșită și, mai important, cum știi că o alegi pe cea potrivită așteptărilor tale?

Iată câteva ponturi de care să ții cont când vrei să negociezi mai multe oferte de angajare ca un profesionist și să decizi care este cea mai bună pentru tine:

Cum negociezi mai multe oferte de angajare?

Dacă ai ajuns în acest punct, înseamnă că studiile, abilitățile și experiența dobândite până acum și-au spus cuvântul. Acum, însă, ce urmează? Când merită să negociezi o ofertă și când e mai bine să refuzi una? Ce poate fi negociat, când ai mai multe oferte de angajare?

Află beneficiile extra-salariale și posibilitățile de avansare: poți discuta despre diferite tipuri de compensații (materiale sau nemateriale) pe care fiecare angajator e dispus să le ofere, în cazul în care salariul oferit de unul dintre aceștia nu este la nivelul dorit, însă simți că merită efortul. Află și dacă sunt dispuși să renegocieze rolul tău în companie, după o perioadă.

Cunoaște-ți valoarea și cere ce meriți: Dacă un angajator te place nu înseamnă că îți va da oferta visată. De aceea, înainte de a da un răspuns, e bine să îți faci “temele” și să știi să argumentezi cum o ofertă mai bună se va reflecta în calitatea muncii tale, pe termen lung.

Fă-te plăcut: negocierile de succes nu țin cont doar de aptitudini și abilități, ci și de compatibilitatea socială. În comunicarea cu angajatorii, amabilitatea și sentimentul de colaborare dau rezultate mai bune decât atitudinea superioară sau conflictuală.

Fii onest: când ești în discuții cu mai mulți angajatori și accepți o ofertă de angajare, nu aștepta să vezi dacă altcineva va oferi mai mult, ca să anulezi angajamentul inițial. Un răspuns profesionist este unul transparent. Dacă un manager oferă un termen-limită pentru un răspuns, poți anunța că nu poți da unul până nu primești feedback și de la celelalte companii, pentru a analiza opțiunile, așa cum este și corect. Multe persoane înțeleg situația și pot chiar să-ți ofere un răgaz mai mare, știind că au un candidat bun.

Compară salariile și beneficiile extra care îți aduc satisfacție

E firesc să reacționezi într-un fel sau altul când, la finalul procesului de recrutare, primești și propunerea de salariu. Este unul dintre factorii decisivi când vine vorba de a accepta o ofertă sau nu, până la urmă – dar nu singurul care te motivează pe termen lung. În fond, este vorba de planurile tale de viitor.

Ce se întâmplă când observi că unul dintre salariile propuse este neașteptat de bun? Cu toate că munca și experiența ta merită răsplătite, o ofertă mult peste așteptări ar putea însemna lipsa unor beneficii-cheie precum un pachet de asigurare medicală privată, acces gratuit la cursuri și programe de dezvoltare ori transportul decontat.

Vice versa, o propunere de salariu decent poate compensa mult prin aceste avantaje extra-salariale, pe termen lung. De multe ori, un salariu generos este la fel de motivant precum un pachet salarial cu beneficii extra.

Așadar, chiar dacă e tentant să te orientezi spre oferta cu salariul cel mai bun, este o idee bună să pui în balanță toate beneficiile oferite de fiecare angajator în parte înainte de a lua o decizie.

Analizează timpul alocat perioadei de recrutare

Așa cum există brandul de candidat, și companiile din domeniul medical trebuie să prezinte profi brandul de angajator, cât și cele mai bune practici de recrutare, pentru a atrage candidații ideali.

Află cum să reușești la primul tău interviu, când nu ai experiență

Spre deosebire de anii trecuți, candidații au acum mai mult control în recrutare, în timp ce companiile își perfecționează strategiile pentru a evita angajările nepotrivite și costisitoare. Iar asta înseamnă mai mult timp dedicat procesului de recrutare. Însă cât timp e îndeajuns?

Să spunem că, în urma discuțiilor cu potențialii angajatori, ai primit mai multe oferte de muncă simultan. Una primită după o săptămână în care ai avut o discuție telefonică și un interviu, și alta primită după aproape o lună de interviuri și discuții despre job, așteptări, echipă și cultură organizațională.

Cum le poți distinge?

O ofertă primită într-un timp scurt poate însemna, desigur, că angajatorul știe foarte bine să “citească” oamenii de la primul interviu. Însă poate însemna și că are nevoie de cineva care să muncească cât mai repede, ori că nu cunoaște exact profilul candidatului potrivit. Sau poate este un rol care a fost refuzat de multe ori. Asta poate duce la frustrări și conflicte în timp, mai ales pentru tine.

Pe de altă parte, un proces mai lung arată, de cele mai multe ori, seriozitate și implicare din partea angajatorului. E important să vă cunoașteți foarte bine, să existe feedback reciproc și să comunicați eficient despre planurile pe termen lung. Acest timp alocat cunoașterii vă poate ajuta să aflați dacă sunteți compatibili – excepție în cazul în care recrutarea durează mai mult de o lună, când, de exemplu, poate fi vorba de lipsă de organizare și de profesionalism din partea companiei.

Nu da un răspuns pe loc sau prea repede

În general, când vine vorba de acceptarea sau respingerea unei oferte de angajare, este recomandat să nu dai un răspuns pe loc sau prea rapid, indiferent dacă ești foarte entuziasmat. Este normal să fii satisfăcut de propunerea primită, însă nu trebuie să te simți presat de timp, ci să decizi la rece. Desigur, nici nu trebuie să aștepți prea mult până să le oferi un răspuns. Însă angajatorii știu, în general, că e foarte posibil să nu fie singurii care te intervievează și că decizia de-a accepta o ofertă necesită atenție și timp.

În cazul în care ai primit deja o ofertă, dar ești în discuții cu un alt angajator interesat să te angajeze, nu e nimic greșit în a fi sincer și a-I spune despre asta. În acest fel, menții lucrurile transparente și îi oferi răgaz de câteva zile pentru a veni cu un răspuns – sau poate chiar cu o contraofertă.

Identifică ce job e compatibil cu planurile tale de carieră

Când aplici pentru un job în domeniul medical, vrei să arăți angajatorului că ești cel mai bun candidat pentru postul oferit și că poți să le oferi exact ceea ce au nevoie. Însă când ai două sau mai multe oferte de angajare în același timp, trebuie să analizezi care este cea mai bună companie pentru tine și ce loc de muncă se aliniază cel mai bine cu planurile tale de carieră, dar și cu prioritățile tale și modul tău de lucru.

Așadar, îi recomandăm să analizezi din nou tot ce ai aflat în timpul perioadei de recrutare și să-ți răspunzi la următoarele întrebări:

  • Care dintre cele două joburi oferă mai multe oportunități de avansare și de dezvoltare?
  • Care job este mai aproape de ceea ce îmi doresc pentru o carieră în domeniul medical?
  • Care dintre ele mă entuziasmează și mă scoate din zona mea de confort?
  • Care dintre ele mă ajută să învăț lucruri și competențe noi?

Află care sunt calitățile unui candidat fără studii medicale pentru un job în domeniu

Ai încredere în intuiția ta

Ultimul sfat, dar nu cel din urmă, este poate și cel la care mulți dintre noi apelăm în decizia finală: ai încredere în instinctul tău.

Odată ce te-ai documentat îndeajuns și ai pus pe listă plusurile și minusurile fiecărei oferte de lucru, e timpul să tragi linie și să afli cum te simți cu privire la acestea. Spre care job tinzi mai mult? Ce companie îți inspiră un mediu de lucru prietenos și sănătos, în care te simți apreciat și încrezător? Ce rol te atrage mai mult sau te entuziasmează?

În cazul în care prietenii sau cei apropiați te sfătuiesc spre o ofertă de lucru, dar tu simți că cealaltă este pentru tine, urmează-ți intuiția pentru că numai tu știi ce îți aduce bucurie și satisfacție profesională. În plus, tu vei fi cel care va lucra acolo.

Libertatea de-a alege dintre mai multe oportunități de carieră nu este una ușoară, însă cu siguranță este o “provocare” de invidiat. Așadar, la finalul zilei, păstrează-ți entuziasmul și fii mândru de ceea ce ai realizat deja și, cu ajutorul acestor sfaturi de mai sus, sperăm că ți-e mult mai ușor să decizi ce job este perfect pentru tine.

Descoperă tot ce te interesează despre interviul de angajare în domeniul medical, în seria MEDIjobs

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment