5 principii din fotografie pe care le poti aplica in practica de medic specialist

5 principii din fotografie pe care le poti aplica in practica de medic specialist

In cazul in care mai aveai nevoie de motive suplimentare pentru a te apuca de un hobby cat mai curand, un studiu recent al Universitatii din San Francisco demonstreaza ca activitatile creative, precum fotografia, scrisul sau gatitul, te pot ajuta sa te dezvolti si din punct de vedere profesional. Datele arata ca cei care cultiva astfel de hobby-uri sunt mai performanti la locul de munca in medie cu aproximativ 30% mai mult decat ceilalti colegi. Totodata, activitatile din afara orelor de munca i-au ajutat pe oameni sa devina mai constructivi, mai orientati in gasirea solutiilor.

Intr-un articol pe care l-am citit recent, Joel Cooper, medic de familie, jurnalist si fotograf medical profesionist ne impartaseste povestea sa. El a venit cu urmatoarea perspectiva interesanta: a vorbit despre cum l-a ajutat principalul sau hobby, fotografia, sa devina un medic mai bun. Iata care sunt cele cinci variabile din domeniul fotografiei care, din punctul de vedere al lui Joel, un profesionist le poate aplica si in medicina:

  1. Perspectiva

Fotografia te poate invata sa privesti lucrurile dintr-o perspectiva mai larga – in alte cuvinte, te poate ajuta sa iti formezi imaginea de ansamblu, sa vezi padurea, nu doar copacii. De exemplu, daca un set de analize al unui pacient (care, de altfel, se simte bine) arata perfect, mai putin o singura valoare care nu se incadreaza in intervalul normal, ar putea sa iti consume foarte mult timp sa gasesti cauza acelei valori. O perspectiva diferita ar fi aceasta: in cazul in care celelalte analize ies normal si persoana nu are niciun simptom, poti lasa in plan secund acea valoare anormala si sa te concentrezi asupra starii generale a pacientului, urmarind evolutia pacientului prin consultatii periodice. In cazurile care nu sunt urgente, ia-ti timp sa iti conturezi intregul “peisaj” inainte de a trage o concluzie cu privire la starea de sanatate a pacientului.

  1. Focalizarea

Cand imaginea de ansamblu nu este, insa, suficienta, pune focusul pe detalii. Asa cum in fotografie cateodata focalizezi pe un anumit detaliu pentru a prinde cadrul perfect, in medicina specialistii trebuie sa isi formeze “ochi de vultur” pentru a nu lasa anumite detalii sa le scape. De exemplu, un medic dermatolog trebuie sa fie foarte atent la cea mai mica alunita dintr-o parte a corpului nu atat de vizibila. Un simptom pe care un pacient il aminteste pe fuga poate fi un detaliu care sa faca diferenta in pronuntarea diagnosticului. Focalizeaza-ti atentia pe pacient si nu lasa detaliile sa iti scape!

  1. Profunzimea campului

Fiind medic de familie, Joel povesteste ca in pregatirea lui s-a concentrat pe medicina generala si nu a facut nicio supraspecializare. Acesta povesteste ca, de-a lungul carierei sale, a avut adesea nevoie sa se consulte cu medici specialisti pe probleme concrete, precum  gastroenterologi sau psihiatrii. Recomandarea sa pentru toti specialistii este sa isi consulte intotdeauna colegii de breasla pe anumite cazuri care necesita o cunoastere mai profunda, mai in detaliu, dintr-o anumita specializare.

  1. Lumina si intunericul

Aici vorbim despre o abordare psihologica. Asa cum in fotografie trebuie sa iti adaptezi camera la conditiile de lumina existente, si in medicina trebuie sa te adaptezi la momentele de “lumina sau intuneric”. In alte cuvinte, in domeniul medical, momentele fericite si cele mai putin fericite se alterneaza constant. Astazi poti gasi formula tratamentului potrivit pentru un pacient, care va duce la vindecarea sa, insa, maine poti pierde un alt pacient…  Este important sa inveti sa te adaptezi la momentele de “intuneric”, pastrandu-ti optimismul si increderea in calitatile tale de profesionist.

  1. Incadrarea

Incadrarea poate face diferenta intre o fotografie buna si una mai putin buna, la fel cum felul in care incadrezi anumite informatii in comunicarea cu pacientul conteaza foarte mult. Incadrarea in acest context inseamna sa comunici informatiile intr-un mod empatic, in asa fel incat pacientul sa aiba incredere in argumentele tale si in schema de tratament pe care tu i-o propui.

Tu te-ai gandit la modul in care hobby-urile iti influenteaza performanta la locul de munca? Te invitam sa ne spui parerea ta intr-un comentariu 🙂

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment