5 Pasi pentru a Diagnostica Gradul de Retentie a Asistentilor Medicali

5 Pasi pentru a Diagnostica Gradul de Retentie a Asistentilor Medicali

A fi asistent medical nu este un job simplu. Asistentii jongleaza cu tot felul de responsabilitati  fata de pacientii bolnavi, familiile si prietenii ingrijorati ai acestora si, de asemenea, fata de medicii stresati. Ei lucreaza multe ore, de multe ori ajung la spital cand este inca intuneric afara si pleaca cand este din nou intunecat, seara tarziu. Nu este neobisnuit pentru asistenti sa fie alocati pe departamente unde simt ca nu au fost bine pregatiti pentru a face fata activitatilor sau unde trebuie sa preia activitati de la un asistent experimentat de 20 ani care tocmai a parasit postul.

A fi asistent medical presupune un consimtamant deseori neinformat de a prelua un post ce te solicita mental, fizic si emotional. Activitatea zilnica poate fi extrem de stresanta, cu volum foarte mare de pacienti si prea putini membri in echipa pentru a face fata responsabilitatilor. Deseori isi petrec toata ziua stand in picioare sau chiar ridicand greutati destul de mari. Conform unui studiu desfasurat de Asociatia Americana a Asistentilor Medicali, 8 din 10 asistenti medicali au declarat ca deseori sfarsesc ziua cu dureri musculare sau de articulatii.

Acesti factori si multi altii contribuie la deficitul de asistenti medicali. Realitatea evidentiata de Robert Wood Johnson Foundation este ca 1 din 5 asistenti medicali renunta la aceasta profesie in primul an de practica, si 1 din 3 renunta in primii 2 ani de profesat.

Competitia in a identifica si retine asistentii medicali este foarte mare, iar satisfactia jobului este vitala pentru a preveni demisionarea acestor oameni cheie din clinica sau spitalul tau sau, si mai rau, de a parasi cu totul profesia.

De ce parasesc asistentii medicali profesia? Top 3 cele mai des intalnite motive sunt:

  • Lipsa oportunitatilor de a avansa in cariera
  • Lipsa personalului necesar pentru o practica optima
  • Incarcarea prea mare pe post

Costul asociat retentiei scazute

De ce sunt retentia si rata de abandon al asistentilor medicali atat de importante pentru angajatorii medicali? Conform datelor agregate la nivel national, costul mediu de inlocuire a unui asistent medical este egal cu echivalentul a 12 salarii pe postul respectiv. Acest cost ia in considerare urmatoarele elemente:

  • Cheltuieli cu promovarea postului liber si/sau recrutare
  • Cheltuieli ale postului neocupat(plata ore suplimentare pentru restul asistentilor, sectii inchise sau restranse)
  • Cheltuieli cu recrutarea noului candidat
  • Cheltuieli cu integrarea si trainingul noului angajat
  • Cheltuieli cauzate de productivitate scazuta pe department (inainte de a pleca si pe perioada de integrare a noului asistent)
  • Cheltuieli cu inchiderea contractului de angajare cu fostul angajat
  • Cheltuieli indirecte cauzate de erori in relatie cu pacientii, asistenta medicala mai putin calitativa
  • Cheltuieli indirecte cauzate de un mediu organizational cu factor de stres, insatisfactii, lipsa increderii a membrilor echipei care asista la acest proces
  • Cheltuieli prin pierderea cunostintelor acumulate de fostul angajat pe parcursul colaborarii
  • Cheltuieli cauzate de eventuale noi demisii (angajatii discuta intre ei mai mult decat cred angajatorii, iar aceste discutii prin care cei care parasesc compania incearca sa ii convinga pe restul sau pe sine ca a luat decizia corecta, ii incurajeaza si pe altii sa isi reconsidere pozitia si optiunile – “el de ce a plecat? A plecat la mai bine? Eu de ce stau pe loc? Oare mi se vor intampla si mie aceleasi lucruri de care era el nemultumit?”)

Cu un estimat al traficului de asistenti medicali anual de 15% (considerat mic), costurile asociate abandonului de posturi intr-un spital cu 100 paturi, pot ajunge si la 100,000 de euro pe an. Nu doar ca acest cost este extrem de mare pentru orice spital, dar afecteaza si prin pierderea capitalului intelectual si duce la scaderea majora a moralului echipei.

Prin acest articol, mi-am propus ti vorbesc despre cei 5 pasi pe care poti sa ii urmezi pentru a creste retentia asistentilor medicali in companie, de la diagnoza problemei la remedierea acesteia.. Nu uita: o retentie crescuta a asistentilor medicali poate rezulta in asistenta medicala imbunatatita si mai departe, poate duce lacresterea satisfactiei pacientilor.

Iata care sunt cei 5 pasi pe care ii poti urma pentru cresterea retentiei asistentilor medicali:  

Pasul 1: Identifica problema care iti afecteaza retentia

Determina care este factorul principal prin evaluarea raului deja facut.

Motivatia de demisie

Surprinzator, putini angajatori fac un interviu de exit prin care intreaba angajatul care sunt motivele principale pentru care a ales o alta oportunitate (de regula, pentru ca nu le place sa auda aceste raspunsuri). Acest interviu trebuie efectuat dupa ce au fost semnate actele de incetare a colaborarii, astfel incat candidatul sa se simta in largul lui sa dea un raspuns onest, dar nu mai tarziu de urmatoarea zi, cand experienta fostului angajat este inca proaspata.

Mai mult decat atat, este extrem de important sa identifici care sunt candidatii care abandoneaza compania – este vorba de asistentii cu experienta? Este vorba de cei debutanti? Segmentele pe care ar trebui efectuata aceasta analiza sunt: in fiecare luna, pe fiecare sediu, pe fiecare department, notand varsta si numarul de  ani de cand angajatii care au demisionat au lucrat in companie.

Pasul 2: Urmareste simptomele unei demisii

Odata ce ai obtinut diagnoza clinicii sau a spitalului prin Pasul 1, mergi mai adanc si identifica evenimentele ce ii pot motiva pe asistentii medicali sa paraseasca compania.

Un pas inaintea motivatiei de a demisiona este aprecierea unor astfel de situatii:

  • Ai observat interactiuni negative intre asistentii de pe department sau intre asistenti si unii medici?
  • Ai observat moralul scazut din cauza incarcarii pe post?
  • Ai observat ca stau in mod periodic peste program?

In momentul cand aceste observatii se noteaza, poti interveni la timp pentru a evita eventualele demisii.

Pasul 3: Determina cine poate fi salvat

Implementarea a unui solutii generale pentru toata lumea cu scopul de a creste retentia este antiteza unui plan strategic de resurse umane. Nu toate demisiile sunt de rau augur, in mod special cand se intampla cu cei mai putin performanti asistenti, pe posturi care nu sunt de o importanta critica. Odata ce ai observat care este segmentul de pacienti care abandoneaza compania cel mai mult, trebuie sa te intrebi: care este segmentul de asistenti cu impact foarte mare asupra pacientilor si prezinta un risc major de a demisiona? Odata ce urmaresti aceste date, este usor sa raspunzi corect la aceasta intrebare.

Odata ce ai aceste segmente si faci comparatii, vei castiga mai multa experienta si vei stii in ce tip de programe si pentru ce segment de asistenti trebuie sa investesti.

Pasul 4: Prescrie un remediu (sau mai multe)

Acum pentru ca stii unde sa iti canalizezi eforturile, poti incepe sa dezvolti un program bazat pe intelegerea a ceea ce determina unii candidati sa plece si ce anume ii face pe asistentii medicali cheie sa ramana.

Afla ce functioneaza deja

Pentru a intelege ce anume ii motiveaza pe asistentii medicali sa ramana in companie, uita-te la segmentul cel mai stabil si adreseaza intrebari. Daca in diagnoza ai observat ca lipsa oportunitatilor de avansare in cariera este principalul motiv pentru care multi asistenti valorosi pleaca, verifica unde este segmentul in care s-au inregistrat cele mai multe promovari si exista si o stabilitate a echipei (poate nu neaparat in departamentul asistentilor medicali; de multe ori raspunsul il poti obtine din modul in care este condus departamentul medicilor sau chiar cel de management).  Foloseste feedback-ul lor si incorporeaza o solutie similara, adaptata segmentului vizat.

Verifica performanta noilor angajati

Informatiile cu privire la performanta noilor angajati iti poate spune daca asistentii noi deprind cu eficienta abilitatile si competentele necesare pentru a face fata responsabilitatilor. Aceasta evaluare iti va spune daca nu cumva trebuie mai degraba sa investesti intr-un program de integrare care sa asigure deprinderea cu competente a noilor angajati care pot deveni, in scurt timp, cei mai performanti angajati ai tai.

Pasul 5: Monitorizeaza imbunatatirile

Odata ce ai lansat programul sau programele de crestere a retentiei, este crucial sa monitorizezi in ce masura aceste programe functioneaza si au rezultatele pe care ti le-ai propus. Este important sa urmaresti indicatori precum: rata demisiilor in departamentul respectiv, rezultatele la testarea lunara pentru a verifica deprinderea cu cunostinte a noilor angajati sau evaluarea gradului de satisfactie al departamentului). Tine cont de faptul ca datele acestea conteaza enorm in a lua deciziile potrivite. Daca nu le urmaresti, nu vei stii niciodata ce trebuie facut pentru a reformata echipa.

Tratamentul indicat pentru a spori retentia asistentilor necesita o investitie in oameni si in procesele din clinica pentruca pasii de mai sus sa fie usor de parcurs.

Continuam si saptamana viitoare pe aceeasi tema si, intr-un nou articol, iti voi propune 11 solutii proactive de sporire a retentiei asistentilor medicali pe care le poti implementa imediat in clinica ta.

Intre timp, daca exista o nevoie de recrutare a asistentilor medicali sau a medicilor lipsa din echipa ta, si ai nevoie de ajutor in a identifica si angaja rapid acesti specialisti medicali, nu ezita sa ne contactezi. Daca nu ai mai lucrat cu noi, te invit sa iti creezi un cont Gratuit aici: https://www.medijobs.ro/companie/start in cazul in care ai deja un cont creat, nu trebuie decat sa completezi nevoia de recrutare direct in contul tau de pe MEDIjobs.ro.

Mult succes si pe saptamana viitoare!

 

Despre Autor

Catrinel Hagivreta

Facebook Comment