Interviul de exit: 6 intrebari pentru angajatii care demisioneaza

Interviul de exit: 6 intrebari pentru angajatii care demisioneaza

Indiferent de domeniul la care ne raportam, viata unui angajat intr-o companie incepe cu interviul de angajare si se incheie… tot cu un interviu? Cati dintre voi, oamenii din departamentul HR sau manageri de clinici, obisnuiti sa tineti un interviu de exit cu un angajat care si-a inaintat demisia?

Un interviu de exit te poate ajuta sa intelegi de ce angajatii din compania ta pleaca si ce imbunatatiri poti aduce in clinica ta, pentru a creste retentia angajatilor existenti, precum si pentru a atrage mai multi oameni noi si talentati. Noi iti propunem 6 intrebari pe care sa le incluzi in interviul cu un coleg care s-a hotarat sa plece din clinica ta.

  1. Care este motivul demisiei tale?

Fii primul care intelege de ce angajatul tau pleaca, inainte ca acesta sa expuna motivele sale in public – pe forumuri, in social media, catre prieteni. Foloseste-te de acest context pentru a-I oferi angajatului tau oportunitatea de a aduce critici constructive companiei tale.

Citește și: HR în sistemul medical: Care sunt tendințele de recrutare în 2021

  1. Cat de satisfacut/a ai fost cu urmatoarele: salariul, beneficiile obtinute pe langa acesta, manager-ul tau, conducerea companiei, echilibrul personal – profesional?

Pentru fiecare item in parte, angajatul poate marca gradul sau de satisfactie pe o scara de la “Foarte nemultumit” la “ Foarte multumit”, insa este foarte important sa ii lasi timp sa dezvolte argumente pentru raspuns. Intreaba-l de ce a raspuns asa, chiar si in cazul lucrurilor de care a fost foarte multumit. Un feedback complet este foarte important – poti afla ca, desi era multumit de salariu, angajatul tau a demisionat din cauza distantei mari a locului de munca fata de domiciliu.

  1. Ce ti-a placut cel mai mult la noi?

Raspunsul la aceasta intrebare iti poate fi o informatie valoroasa pe care o poti include in materialele de branding despre compania ta – de exemplu “Aparatura de ultima generatie”, “Sansa de a invata de la specialisti recunoscuti la nivel national” etc.

Te-ar putea interesa și: Ai dificultăți în recrutare? Fă-ți oferta irezistibilă cu aceste beneficii mai puțin cunoscute

  1. Ce ti-a placut cel mai putin la noi?

Colectarea acestei informatii te poate ajuta sa pui in balanta asteptarile angajatilor versus ce ofera firma ta. Daca exista un raspuns recurent la aceasta intrebare, exista sansa ca respectiva problema sa fie o cauza pentru retentia sau dificultatea de a atrage noi angajati. Daca, de exemplu, majoritatea angajatilor care demisioneaza se plang de ore muncite peste program, fii sincer cu candidatii care vin la inteviurile de angajare si mentioneaza-le acest aspect. Faptul ca aceasta informatie le-a fost prezentata cu sinceritate de la primul contact ii va determina sa ia o decizie asumata.

  1. Ai accepta o alta oferta de angajare in compania noastra, pe viitor?

Gandeste-te la angajatii care demisioneaza, se angajeaza intr-o alta clinica, iar dupa cativa ani se intorc  cu mai multa experienta acumulata. Este important sa afli care dintre angajatii care demisioneaza sunt dispusi sa se intoarca, la un moment dat, astfel incat sa tii legatura cu ei si sa le oferi o oportunitate la timpul potrivit. Si, cu aceasta ocazie, le vei arata angajatilor ca nimeni din echipa de management nu le poarta pica pentru plecarea lor.

  1. I-ai recomanda unei cunostinte sa se angajeze la noi?

Raspunsul la aceasta intrebare va releva satisfactia angajatului fata de clinica ta, iar in cazul in care este afirmativ, il poti ruga pe angajat sa iti ofere cateva recomandari care ar putea sa te ajute pe viitor, in recrutare.

Fii deschis la raspunsurile si sugestiile angajatilor care au acceptat sa raspunda la intrebarile din acest interviu. Nu uita, acestea ar trebui sa te ajute sa imbunatatesti felul in care functioneaza clinica ta. Tine cont de ele si vei reusi sa cresti retentia angajatilor tai, dar si sa atragi noi colegi talentati. Succes!

Angajezi specialiști medicali? Înregistrează-ți compania aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment