5 Lucruri Pe Care Trebuie Sa Le Faci Dupa Interviu

5 Lucruri Pe Care Trebuie Sa Le Faci Dupa Interviu

Ai angajat vreodata pe cineva recomandat de un candidat pe care chiar tu l-ai refuzat dupa interviu? Probabilitatea este ca…nu.

Este atitudinea noastra fata de lume si de oamenii din ea, cea care va determina atitudinea oamenilor fata de noi. Este un fapt simplu, majoritatea dintre noi il cunoastem, dar tindem sa uitam de el: oamenii vor reactiona fata de noi in functie de atitudinea noastra. Iar atitudinea unei persoane este determinata 100% de ce anume decide sa faca prin actiunile sale.

Cand vorbim de atitudinea recruiterului dupa interviu, majoritatea dintre noi setam inconstient un soi de relatie conflictuala, sau, in cel mai bun caz, indiferenta fata de candidatii pe care i-am refuzat pentru ca nu au fost un fit bun pentru post sau companie. Nu “pierdem” timp pentru a le da un feedback sau, macar pentru a le transmite sa caute un alt job.

Cum ar fi sa incercam sa ii ajutam cu un sfat pe acesti oameni, un sfat care ii faca sa inteleaga unde au gresit si ce pot schimba pe viitor, astfel incat sa devina mai buni? Va puteti imagina cum s-ar schimba lumea din jurul nostru daca de maine cu totii ne-am hotara sa o facem?

Iata topul celor 5 actiuni pe care ar trebui sa le faci dupa interviu

  1. Comunica fiecarui candidat cat de lunga este perioada de interviuri, astfel incat sa inteleaga faptul ca lipsa unui raspuns maine sau intr-o saptamana nu ar trebui sa ii ingrijoreze, deoarece interviurile inca se desfasoara, asadar nu ati luat o decizie.
  2. Creeaza doua template-uri de de email. Unul in care argumentezi refuzul parcurgerii pasilor urmatori in vedere angajarii pentru candidatii care sunt considerati 100% nepotriviti, altul, targetand candidatii care au fost considerati 60% nepotriviti, dar care in final au fost respinsi, in care:
  • Multumesti candidatului pentru interesul acordat companiei si timpul petrecut impreuna
  • Explica ce ai apreciat la el in timpul scurt petrecut impreuna(trebuie sa fie macar un element pentru fiecare persoana; daca nu reusesti sa identifici o caracteristica profesionala, alege una legata de punctualitatea cu care a tratat intalnirea, zambetul sau modul profesionist in care s-a prezentat)
  • Evidentiaza care este motivul pentru care profilul profesional al candidatului nu se aliniaza cu cel al postului.
  • Solicita o recomandare pentru acest post(un prieten, coleg sau chiar membru al familiei care ar avea acel profil profesional cautat)
  1. Trimite tuturor candidatilor acest feedback, la timp!
  2. GOLDEN RULE: Scrie candidatilor care ti-au atras atentia in sens pozitiv, dar cu care nu ai ajuns la o intelegere (poate din punct de vedere financiar, al programului de lucru sau alte motive care nu tin de atitudine si comportament) o recomandare profesionala. O poti face in social media prin LinkedIn sau prin email, astfel incat acestui candidat sa ii fie apreciat efortul depus pentru a se desavarsi profesional. Iti garantez ca acest mic gest iti va aduce mai multe beneficii decat iti poti imagina (printre care si un feedback pozitiv inapoi din partea candidatilor)
  3. Sorteaza toate CV-urile candidatilor dupa interviu in 3 categorii:
  • 100% nepotriviti: toti candidatii a caror atitudine, comportament nu se aliniaza cu cea a companiei
  • 60% nepotriviti: cei potriviti ca si profil, insa cu care nu ati ajuns la o intelegere in cele din urma. Vei vrea sa tii cont de ei pe viitor.
  • Acceptati: este important sa tineti intr-o arhiva CV-urile/profilele candidatilor angajati tocmai pentru ca acestia respecta un anumit profil al oamenilor care functioneaza in compania voastra, profil pe care veti vrea sa il creeati pe viitor daca nu exista deja.

In cele din urma, recrutarea inseamna sa intalnesti oameni, si sa contribui la dezvoltarea lor intr-un fel sau altul. In cadrul companiei sau in afara ei. Cei care ajung sa lucreze cu tine, sunt doar cativa si se vor bucura de aceasta contributie in decursul lunilor, anilor. Cei care nu ajung sa lucreze cu tine, sunt multi. Sunt cei cu care ai interactionat doar cateva (zeci de) minute, o data sau de maxim 2-3 ori. Fa ca aceasta interactiune sa conteze si sa contribuite la dezvoltarea lor, in sens pozitiv.

In acelasi timp, aceste 5 sfaturi te vor defini si pe tine ca persoana si compania pe care o reprezinti. Sa oferi feedback si sa iti pese implica un efort suplimentar, de aceea, majoritatea recruiterilor nu o fac si nici nu o vor face. Aceasta realitate iti cofera tie un avantaj fantastic, cu beneficii garantate pe termen lung.

Tu ce tip de recruiter alegi sa fii?

Citeste si despre Cum sa desfasori un interviu de recrutare eficient 

Despre Autor

Catrinel Hagivreta

Facebook Comment