Indiferent de domeniul pentru care specialistii in recrutare organizeaza interviuri, principalul criteriu in functie de care se face angajarea este experienta, de aceea asistentii debutanti care nu au mai lucrat sunt, de cele mai multe ori, evitati, ceea ce este gresit.
In prezent, un asistent medical debutant poate oferi beneficii importante institutiei in care lucreaza, de aceea specialistii in resurse umane trebuie sa cunoasca aceste aspecte esentiale inainte de a-i chema la interviu si de a lua decizia finala.
Iata 4 motive care va demonstreaza ca este indicat sa angajati asistenti medicali debutanti:
1. Petrec mai mult timp cu pacientii
Asistentii medicali care abia au terminat studiile sunt mult mai atenti cu pacientii si petrec de obicei mai mult timp cu acestia, spre deosebire de asistentii cu mai multa experienta care doar supravegheaza pacientii sau lucreaza indeaproape cu medicii care creeaza planuri de tratament pentru pacienti.
In cazul asistentilor debutanti, dorinta de a invata cat mai mult si de a pune in practica teoria din scoala ii motiveaza pe acestia sa lucreze mult timp in spital, alaturi de personalul medical cu experienta, de aceea, atunci cand este nevoie, vor face si ore suplimentare.
De asemenea, asistentii medicali debuntati sunt mult mai atenti cu pacientii si au rabdarea necesara sa le acorde timp si sa observe starea lor de sanatate pe parcursul tratamentului.
2. Au notiuni teoretice de baza
Lipsa experientei este compensata de notiunile teoretice proaspat insusite de catre asistentul medical debutant. Chiar daca experienta este importanta, orice asistent medical debutant poate pune in practica ceea ce a invatat la cursuri, de aceea partea teoretica este esentiala.
In timpul scolii de asistenta medicala sunt invatate regulile generale pentru a-l ajuta pe elev sa-si indeplineasca sarcinile intr-un spital. Aceste reguli sunt lipsite de context si pot fi aplicate in mod universal, de aceea un asistent medical debutant se potriveste in orice spital, pe orice sectie, iar abilitatile sale de luare a deciziilor se vor imbunatati progresiv.
3. Se adapteaza mai usor
Asistentii medicali incepatori se concentreaza pe sarcini si vor respecta cu strictete activitatile pe care le au de desfasurat. Acestia nu sunt obisnuiti cu un anumit program si le va fi mai usor sa se integreze in colectivul spitalului si sa accepte regulile impuse.
Desi experienta face diferenta atunci cand un asistent medical se confrunta cu anumite situatii neprevazute, cei care nu au mai lucrat inainte intr-un spital vor reusi sa se adapteze si sa-si ajute colegii folosind cunostintele invatate in scoala.
4. Cer un salariu mult mai mic
Un asistent medical cu experienta va dori intotdeauna un salariu mare, iar la interviu acesta va fi principalul motiv pentru care va accepta sau nu un job. De obicei, astfel de candidati vor fi reticenti si autoritari in cadrul interviului de angajare.
In comparatie cu acestia, un asistent medical debutant va fi incantat sa lucreze in spital si sa capete experienta, de aceea partea financiara va fi mai putin relevanta la inceput si va accepta un salariu minim. Astfel, ca specialist in resurse umane, veti comunica mai usor cu un asemenea candidat, iar reusita de a angaja persoana potrivita va fi mai mare.
Orice recrutor trebuie sa stie ca un asistent medical debutant, chiar daca este la inceputul carierei, va putea evalua nevoile pacientului si va oferi sprijin medical, va putea verifica semnele vitale si va pregati un grafic pentru medicul sau asistenta medicala care va diagnostica pacientul, iar acestea trebuie sa fie cerintele principale.
Potrivit acestor aspecte, este indicat ca rectutorii sa nu renunte la candidatii care nu au experienta, ci sa incerce sa acorde timpul necesar asistentului medical debutant pentru a demonstra ca este capabil sa invete usor practica in asistenta medicala.
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).