Toată lumea începe ușor-ușor pregătirile pentru Crăciun, iar printre activitățile pe care le ai de organizat (Secret Santa, petrecerea de Crăciun, concedii, încheierea unui an de muncă șamd) mai este un aspect important de care specialiștii în resurse umane trebuie să țină cont: bonusurile de Crăciun.
De ce sunt ele vitale într-o companie? În primul rând, pentru loializarea angajaților. Este o formă de a arăta aprecierea pentru implicarea sa în ultimul an și de a încheia un an de muncă într-o notă pozitivă de ambele părți.
Ce poți oferi ca bonus de Crăciun?
Tichetele-cadou reprezintă cea mai accesibilă și personalizată opțiuni de bonusare a angajaților tăi. Nu ne referim exclusiv la tichetele clasice de masă, sunt mai multe tipuri de tichete pe care le poți achiziționa și personaliza cu diferite mesaje sau felicitări. Avantajul pentru tine este că ai parte de condiții fiscale avantajoase și elimini efortul administrativ și risipa de a împacheta și depozita o mulțime de cadouri. Avantajul pentru angajat este că are la dispoziție o gamă diversă de magazine, de unde își poate alege fix ce își dorește.
Financiar, sunt două modalități prin care îți poți bonusa angajații: fie pe bază de performanță individuală (dar acest proces necesită un efort susținut pe tot parcursul anului), fie prin acordarea celui de-al 13-lea salariu. Dacă alegi prima variantă, acest lucru presupune să setezi obiective cu fiecare angajat în parte, să monitorizezi îndeplinirea lor și, în final, să ai repere clare în baza cărora oferi bonusurile. Avantajul este că, astfel, îți vei motiva și angajații să aibă perspectivă de ansamblu și să își dorească mai mult de la el și de la locul său de muncă.
A doua variantă presupune să oferi o primă de valoarea unui salariu fiecărui angajat, indiferent de performanțele sale. Acesta este un efort financiar mai mare, dar în cazul în care compania prosperă și are creșteri mari în urma muncii angajaților, efortul este îndreptățit.
Citeste si Cum să obținem feedback de la angajații noștri în 5 pași
Zilele de concediu în plus sunt o variantă potrivită în cazul în care nu există fonduri care să ne permită bonusuri prea mari. Timpul este o resursă importantă, așa că dacă nu reușim să le oferim motivație financiară, atunci le putem oferi șansa de a petrece mai mult timp cu familia de sărbători, de a se relaxa și de a-și încărca bateriile pentru un an nou fructuos.
Cadourile de tip coșulete de produse sau altele similare sunt, în ultimă instanță, o soluție salvatoare. Există o mulțime de astfel de furnizori, care pregătesc tot felul de pachete pe tematica de Crăciun, cu diverse produse. Poți face un mic research printre oferte și sigur vei găsi variante frumos împachetate, care te vor face să zâmbești la vederea lor și care îi vor încânta și pe angajații tăi. Dacă mergi pe această idee, ai în vedere să alegi un pachet care să acopere întreaga familie a angajatului, chiar și copiii.
Orice ai alege, e important totuși să existe o formă de mulțumire și de bonusare pentru angajații tăi, în funcție de capacitatea financiară de care dispui. În niciun caz nu poți trece cu vederea peste sărbătorile de Crăciun, nici angajații tăi nu vor trece cu vederea.
Citeste si 10 modalități de a-ți motiva angajații
Cat lover, coffee drinker, storyteller, candle maker – cam așa ar suna bio-ul meu pe Instagram. Cred despre mine că sunt o persoană complexă, curioasă și loială, deși mă plictisesc rapid. Scriu nu numai ca să îmi hrănesc sufletul, ci și stomacul, ca să îmi plătesc chiria și abonamentul la Internet. Nu știu exact ce scrie pe cartea mea de muncă, dar în viața sclipicioasă a industriei mele, sunt Social Media Specialist și Content Creator.