Site icon MEDIjobs

13 aplicații utile pentru cadrele medicale

aplicații

În lumea mobile-first, există un instrument online pentru aproape orice nevoie, iar în ultimii ani, companiile, dar și profesioniștii din întreaga lume, s-au bazat tot mai mult pe aplicații. Fie că vorbim despre social media, instrumente de dezvoltare a competențelor sau surse de informație, tehnologia ne poate face viața mai ușoară. Acest lucru este valabil și pentru sectorul medical. Dacă sunteți asistent medical, medic, student la medicină sau farmacist, există una sau mai multe aplicații care vă pot ajuta să deveniți un profesionist mai bun, o persoană mai organizată sau mai activă, în funcție de ariile pe care doriți să le îmbunătățiți cu ajutorul tehnologiei. 

De aceea, am alcătuit această listă cu recomandările noastre de aplicații utile care să vă ajute să vă organizați activitatea, să fiți mai productivi și mai informați.

  1. Medscape 

Poate cea mai cunoscută dintre aplicațiile pentru personalul medical, Medscape este o aplicație de referință medicală versatilă care le permite medicilor să fie la curent cu noutățile din lumea medicală. Aceasta oferă știri, informații despre medicamente, calculatoare medicale și oportunități de educație medicală continuă. Medicii pot găsi o gamă largă de informații clinice, toate într-un singur loc, pentru a-i ajuta să ia decizii având informații cât mai actualizate.

Ce oferă Medscape:

Medscape este o aplicație gratuită disponibilă pe iPhone, Android, dar și pe dispozitivele Kindle, însă trebuie să vă faceți un cont și să vă înregistrați în platformă. 

Citește și: Despre e-learning și cât de mult ar trebui să investești în cursuri online

  1. UpToDate

Fie că lucrați într-un spital, într-un laborator sau încă sunteți studenți, aplicația UpToDate vă oferă resursele necesare pentru diagnostic și tratament cu ajutorul unei varietăți de informații medicale care provin din recomandări și cazuri documentate de mai mult de 6000 de doctori. Puteți căuta peste 8500 de subiecte, puteți seta marcaje și puteți prelua rapid informațiile recent revizuite.

Aplicația include și:

Aplicația poate fi descărcată gratuit, însă majoritatea conținutului poate fi accesat plătind un abonament anual, ce începe de la 499$. Puteți opta pentru un abonament individual sau unul de grup, decontat de către clinică, și care poate oferi acces pentru mai mulți angajați. Rezidenții și studenții la medicină îl pot cumpăra la un preț anual mai mic, de 195 de dolari. UpToDate este disponibil pentru iPad, iPhone și Android.

Citește și: De la teorie la practică… medicală: Cât de mult îi ajută facultatea pe studenți pentru o carieră în medicină?

  1. Epocrates

Epocrates este o aplicație foarte utilă pentru medici, dar și pentru farmaciști, și are o versiune gratuită – Epocrates Rx – ce include caracteristici precum: interacțiuni medicamentoase, identificator de pastile, informații despre medicamente și calculator medical.

Aplicația Epocrates este concepută pentru medici și alți profesioniști din domeniul sănătății în scopul de a fi utilizată în îngrijire și tratament. Utilizatorii aplicației verifică dozajul medicamentelor, interacțiunile dintre acestea, găsesc detalii privind siguranța medicamentelor, știri din domeniul medical, ghiduri de diagnosticare și gestionare a bolilor.

Aveți și posibilitatea de a face două upgrade-uri plătite: Essentials: 159,99$ și Epocrates Plus: 174,99 $.

  1. Figure 1

Aplicația Figure 1 este corespondentul medical pentru Instagram și oferă o bază vastă de imagini comentate, grupate pe afecțiuni sau zone ale corpului. Utilizatorii pot vedea sau posta fotografii care ilustrează diverse cazuri medicale și pot comenta la acestea. Aplicația poate fi utilizată de către medicii care doresc să primească feedback sau opinii de la alți colegi din domeniu în cazurile lor sau pentru cei care doresc să aprofundeze un anumit subiect, ori să vadă diverse cazuri rare din diferite colțuri ale lumii. Aplicația este gratuită și conține un formular de consimțământ al pacienților prin care aceștia aprobă publicarea cazului lor în rețeaua Figure 1.

  1. Doximity

Doximity una dintre cele mai mari rețele sociale medicale din lume care vă permite să vă conectați în siguranță cu alți medici și să faceți schimb de informații. 

Dacă Figure1 este „Instagram”, atunci Doximity este un „LinkedIn” medical, oferind pe lângă informație de profil și acces la piața de recrutare medicală. Aplicația este destinată exclusiv personalului medical și, spun ei, aproximativ 70% din medici o folosesc, deși majoritatea cadrelor medicale prezente în platformă sunt din Statele Unite.

Doximity este o aplicație gratuită, disponibilă și pentru iOS, și pentru Android, însă trebuie să vă creați cont pentru a o putea utiliza.

  1. LENA

Aplicația LENA, dezvoltată de Organizația Mondială a Sănătății este dedicată cadrelor medicale, pentru a le ajuta în diagnosticarea rapidă a pacienților. Aplicația este parțial disponibilă și în limba română și oferă tips&tricks dar și informații pentru comunicarea medic-pacient pe diverse subiecte, cât și acces rapid către resurse medicale verificate. Prin LENA poțilua legătura cu specialiști sau organizații din domeniul medical, în special în domeniul prevenției și stilului de viață sănătos. Un nou capitol, numit „Sănătate mintală” pentru copii și adolescenți, a fost inclus in aplicație. 

Aplicația este disponibilă gratuit, pe iOS și Android

Te-ar putea interesa și: Cele mai bune jurnale de specialitate din domeniul medical

  1. De gardă

Cadrele medicale care doresc să vorbească, sub protecția anonimatului, despre problemele pe care le întâmpină în spitalele în care lucrează, o pot face utilizând aplicația De gardă. Aplicația este gratuită și poate fi descărcată din Play Store sau din App Store

Aplicația permite să faci o sesizare, în siguranță și anonim și conține informații despre cum să fii un bun avertizor de integritate și cum te protejează legea. 

Conform primului raport, publicat la 10 decembrie, 7,69% dintre cei care au semnalat nereguli au arătat că nu sunt testați regulat pentru COVID-19, 10,58% au vorbit despre probleme cu echipamentele de protecție, 6,73% au spus că nu sunt destui asistenți în unitatea medicală în care lucrează. Multe sesizări vizează probleme cu instalațiile de oxigen pentru bolnavii de COVID-19.

  1. Medic chat

Medic chat este o aplicație dezvoltată în limba română și reprezintă o platformă de consultație online. Deși se adresează pacienților, în principal, te poți înscrie ca medic și poți răspunde întrebărilor primite acolo. Prin intermediul aplicației, poți oferi sfaturi medicale personalizate, poți interpreta rezultatele analizelor medicale, oferi o a doua opinie sau mai multe informații legate de un diagnostic sau tratament primit, poți da sfaturi despre analize, teste sau proceduri medicale sau poți indica pași următori într-o problemă de sănătate. Cu ajutorul Medic chat, poți realiza venituri suplimentare, beneficiind de flexibilitate.

Aplicația poate fi descărcată din Play Store sau din App Store.

  1. 7 Minute Workout

Atunci când ești cadru medical, lucrezi în ture, uneori și peste program și nu ai foarte mult timp liber la dispoziție. Dacă te gândești la sănătatea personală, însă ești mereu pe fugă și nu reușești să ajungi la sală, poți încerca aplicația aplicația 7 Minute Workout, disponibilă pe Android si iOS. După cum îi spune și numele, aplicația îți propune un set de exerciții rapide pe care le poți face acasă, înainte să pleci la birou, sau seara și durează doar 7 minute. Această aplicație îți oferă imagini și explicații scrise, îți cronometreaza rundele de exerciții și te ajută să îți organizezi antrenamentele pe zile. 

Citește și: Cele mai bune aplicații pe care să le folosești atunci când lucrezi de acasă

  1. Strava Running and Cycling

Dacă nu ești adeptul exercițiilor făcute în casă și simți nevoia unui stil de exerciții care să implice alergatul în natură sau ciclismul, aplicația Strava Running and Cycling este poate una dintre cele mai bune aplicații dedicate pasionaților de alergare. Are, de asemenea, o componenta socială: te ajută să îți urmărești prietenii, să le apreciezi evoluția sau să îți descoperi noi parteneri de antrenament. Așadar, o aplicație ce devine o comunitate în care vă puteți mobiliza reciproc și puteți împărtăși o pasiune comună. Poate fi, de asemenea, un prilej bun de a închega echipa din cadrul secției sau clinicii în care lucrezi. Aplicația este disponibilă pe Android și iOS și monitorizează activitatea: câți kilometri ai parcurs, cu ce viteză și câte calori ai ars.

  1. Daily Yoga

Daily Yoga (Android si iOS) este o aplicație care ajută la învățarea mișcărilor de yoga grupate pe nivele de dificultate: începător, intermediar, respectiv avansat. Toate cursurile prezentate în platformă sunt dezvoltate de antrenori profesioniști. De asemenea, poți personaliza durata, nivelul, obiectivul și stilul de yoga și ai la dispoziție și un playlist care să te inspire în timpul sesiunilor. 

  1. LastPass

Atunci când ești medic sau lucrezi într-o instituție sanitară, vei avea acces la datele pacienților și trebuie să te conectezi pe mai multe platforme. Bineînțeles, securitatea este primordială în acest context pentru că nu poți risca o breșă ce poate conduce la accesarea de către hackeri a datelor confidențiale. LastPass este o aplicație de tip password manager, pe care o poți utiliza online, din browser. Este ușor de instalat și are funcții multiple. Generatorul de parole încorporat creează parole lungi, randomizate, care protejează împotriva pirateriei. De asemenea, poți completa mai ușor, rapid și în siguranță diverse formulare online.

Te-ar putea interesa și: Recomandarea specialistilor: 6 podcast-uri medicale pe care merita sa le asculti

  1. Evernote

Evernote este o aplicație concepută pentru luarea de notițe, organizare, gestionarea sarcinilor și arhivare, disponibilă și pentru Android, și iOS.

Aplicația permite utilizatorilor să creeze notițe, care pot fi text, desene, fotografii, înregistrări audio sau conținut web salvat. Apoi, Evernote le salvează în cloud, de unde vor fi disponibile pe toate dispozitivele. Așadar, o notiță despre un telefon primit de la un pacient va fi disponibilă și pe calculatorul din cabinet, iar unele linkuri salvate de pe desktop pot fi citite mai târziu, de pe telefon, în drum spre casă. De asemenea, puteți utiliza aparatul foto pentru a scana și organiza documente pe hârtie, cărți de vizită sau notițe scrise de mână.

Orice cadru medical trebuie să fie la curent cu cele mai noi informații și descoperiri medicale din domeniul sănătății. Cu cât știți mai multe despre boli și despre standardele de îngrijire de ultimă oră, acest lucru se va reflecta și în rezultatele pacienților. Profitați de toate oportunitățile oferite de tehnologie pentru a fi un bun profesionist, însă nu vă limitați doar la aceste aplicații. Dacă doriți să fiți mai organizați, să faceți mai mult sport sau să vă țineți toate datele în siguranță, în mod sigur „there is an app for that”, după cum spunea Steve Jobs. Mult succes!

Exit mobile version