Capacitatea de travaliu și randamentul dat la locul de muncă nu sunt constante pe toată durata unei zile. Există persoane care debordează de energie dimineața și există persoane care ating apogeul productivității după-amiaza. Indiferent din ce categorie fac parte, angajatorii trebuie să se asigure că aceștia duc la bun sfârșit cerințele de la locul de muncă. Pentru unii, acest lucru este facil. Există însă persoane care nu au probleme să se trezească diminieața, dar care rămân fără energie în a doua parte a zilei.
MEDIjobs te invață cum să îi identifici și să îi ajuți să dea randament maxim.
Conform unui studiu efectuat de Universitatea din Barcelona, persoanele care preferă diminețile sunt mai echilibrate și mai puțin expuse la oboseală, frustrare și dificultăți. De cealaltă parte, angajații nocturni sunt mai extravaganți, impulsivi și inovatori. Ei acumulează energie odată cu trecerea orelor. Este ușor să îi identifici în cadrul ședințelor de strategie organizate dimineața. Unii vor răspunde imediat, în cadrul ședinței, și vor vrea să pună în practică rapid, spre deosebire de alții care vor veni cu soluții concrete și creative de acțiune în următoarea zi.
Citește și: 10 modalități de a-ți motiva angajații
Persoanele nocturne sunt ușor de identificat prin faptul că nu au cea mai bună stare de spirit dimineața. În schimb, ei ating vârful performanței după ora 18:00. Persoanele diurne se trezesc cu zâmbetul pe buze și sunt extrem de binedispuse dimineața.
În urma unui test de inteligență realizat pe 420 de subiecți de psihologii Richard D. Roberts și Patrick C. Kyllonen, s-a aflat că persoanele nocturne au rezultate mai bune. Domeniile testate au fost matematică, înțelegerea textelor scrise, memorie lucrativă și viteză de procesare. Aceste rezultate nu împiedică însă obținerea succesului, dar subliniază că persoanele diurne muncesc mai mult pentru atingerea unor țeluri.
Contrar așteptărilor, un studiu realizat în 2011 de Mareike Wieth și Rose Zacks, a scos la iveală faptul că problemele care cereau o doză importantă de creativitate au fost rezolvate de cele două categorii în momente ale zilei opuse tiparului descris mai sus. Totuși, în ceea ce privește rezolvarea problemele analitice, acestea au fost gestionate intuitiv: de persoanele diurne dimineața, iar de cele nocturne seara. Concluzia studiului a fost că oamenii sunt mai creativi atunci când sunt obosiți psihic.
Este important să puteți categorisi astfel oamenii pe care îi aveți în echipă ca să puteți să identificați momentele când aceștia au potențialul să dea cel mai bun randament.
Citește și: Cum sa tii fericit personalul medical.