10 modalități de a-ți motiva angajații

10 modalități de a-ți motiva angajații

Într-un mediu profesional cu o dinamică extraordinar de puternică, a devenit o reală provocare să îți menții angajații cât mai motivați la locul de muncă. Nici departamentele de resurse umane nu se lasă mai prejos, așa că întotdeauna se găsesc tactici și modalități de a construi relații cât mai autentice cu angajații și de a-i menține loiali și motivați la locul de muncă.

Citește și Cum să comunici cu angajații care nu te plac: motive și sfaturi

Apreciază-ți angajații.

Cel mai simplu și cel mai la îndemână gest, acela de a-ți aprecia real angajații și performanțele lor, este în același timp și cel mai des neglijat. Ne concentrăm excesiv pe a găsi metode inovative, când, în definitiv, totul este atât de accesibil. Spune-le în mod constant angajaților tăi ce înseamnă pentru business-ul pentru care lucrează și asigură-te că sunt conștienți de aprecierea ta. Fie trimiți un e-mail, fie îi iei la o discuție 1 to 1. 

Oferă autonomie angajaților!

Cu alte cuvinte, oferă-le șansa să se afirme, să exceleze în ceea ce le place să facă, fără să simtă o presiune din partea mediului de lucru. Oferă-le libertatea să evolueze în ritmul propriu și fii atent la nevoile sale și cum îi poți oferi sprijin să facă crească. În acest mod, îți vei loializa angajații și vei construi cu ei o relație bazată pe încredere și autenticitate.

Fii mentor pentru angajații tăi!

Nu te sfii să împărtășești în mod constant din experiența ta de business, dar și de viață. Exemplul personal este una dintre cele mai eficiente modalități de a da tonul anumitor tactici în business-ul tău. Atunci când vrei să implementezi un nou mod de lucru sau instrumente noi, nu este suficient doar că se va întâmpla asta, ci începe cu tine, apoi îndrepți către angajații tăi. Motivarea angajaților este un proces constant și de lungă durată. 

Ascultă-le problemele!

Și când spunem la asta, ne referim la ascultarea activă, în care oferi sfaturi constructive, ești sincer acolo unde e cazul și oferi perspective pozitive, dar și soluții la probleme lor. Este ideal ca angajații tăi să se simtă parte ca mai mult dintr-o echipă, ci dintr-o macro-familie, unde poate găsi suport și un mediu deschis.

Fii atent la zilele lor de naștere, onomastice sau chiar sărbători naționale!

Sigur ai ridicat sprânceana la citirea sărbătorilor naționale. Gândește-te că în echipa ta există 3  angajați care sunt vegetarieni. Ce ar fi ca de Ziua Vegetarienilor să aveți un prânz experiment în care încercați mâncarea vegetariană în cinstea colegilor voștri? Putem extrage 2 aspecte pozitive de aici: ideea de incluziune, indiferent de pasiune și preferințe, și ideea de experiență nouă pentru ceilalți angajați. Bineînțeles că în cazul aniversărilor și zilelor de nume nu încape îndoială că nu trebuie ratate sub nicio formă.

Citește și Cum îți recompensezi angajații dacă nu îți permiți financiar

Clasicele teambuilding-uri

Dar care sunt atât de eficiente, de fapt, mai ales dacă știm să le organizăm. Relațiile dintre colegi, dar și interdepartamentale, ar funcționa mult mai bine dacă am fi atenți la această componentă de relaționare și confortul pe care oamenii îl au unii în preajma celorlalți. Cu activitățile și jocurile potrivite, poți chiar să facilitezi noi relații de prietenie și noi revelații printre angajații tăi.

Ai grijă ca mediul de lucru să fie unul ordonat, curat!

Atât tu, cât și angajații tăi, petreceți 8 ore în fiecare zi în același mediu. Este vital să fie curat și ordonat pentru a spori productivitatea. E important să avem o zonă destinată relaxării, care să fie clar delimitată, unde angajații tăi, unde se mai pot relaxa după anumite task-uri intense. Poți corela această cu un coffee spot sau o zonă de chit-chat, unde colegii pot interacționa lejer și unde mai pot împărtăși idei, în afara unei săli de meeting foarte rigide.

Echilibrul între viața profesională și cea personală

Este un aspect din ce în ce mai căutat de către angajați, mai ales într-o lume care se îndreaptă spre digitalizare completă. În funcție de specificul companiei, oferă angajaților tăi un program flexibil, posibilitatea de a lucra un anumit număr de zile de acasă, dacă fișa postului permite lucrul de la distanță, sau posibilitatea de a-și lua concediu atunci când își doresc, nu într-o perioadă predefinită, așa cum se întâmplă în multe companii. 

Posibilitatea creșterii profesionale

De la conferințe la workshop-uri și posibilitatea de a fi pus în situații noi, provocatoare, dezvoltarea profesională este din ce în ce mai importantă, mai ales dacă vorbim despre angajații cu vechime. Asigură-le accesul la conferințe interesante, organizează training-uri interne pe diferite tematici și ai grijă să îi provoci mereu la locul de muncă, astfel încât să rămână curioși și antrenați.

Compensarea financiară

Bineînțeles că în fiecare companie există niște reguli cu privire la creșterea salarială. Însă, dacă anumiți angajați au performanțe excepționale, îți soluționează niște probleme care ar fi putut afecta compania, este foarte important să ai deschiderea fie de a oferi o bonusare de moment, fie să grăbești mărirea salarială. Numai așa vei putea demonstra că valorizezi în mod real munca angajaților tăi.

Citește și Cum să obținem feedback de la angajații noștri în 5 pași

Despre Autor

Cristiana Cornea

Cat lover, coffee drinker, storyteller, candle maker – cam așa ar suna bio-ul meu pe Instagram. Cred despre mine că sunt o persoană complexă, curioasă și loială, deși mă plictisesc rapid. Scriu nu numai ca să îmi hrănesc sufletul, ci și stomacul, ca să îmi plătesc chiria și abonamentul la Internet. Nu știu exact ce scrie pe cartea mea de muncă, dar în viața sclipicioasă a industriei mele, sunt Social Media Specialist și Content Creator.

Facebook Comment