Termenul pentru aplicarea prevederilor din actualul Contract-cadru a fost prelungit până la data de 30 iunie, anunță Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate (CNAS). Această prelungire este necesară pentru a fi asigurată continuitate acordării îngrijirilor medicale, a medicamentelor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate în trimestrul al II-lea al anului, anunță CNAS printr-o informare de presă. De menționat este faptul că, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, un nou model de Contract-cadru va fi finalizat până la finalul trimestrului.
„La ora actuală am finalizat etapele de dezbateri publice, negocieri şi consultări pentru viitorul Contract-cadru, care va cuprinde noutăți importante pe toate domeniile de asistenţă medicală, dar mai ales pe asistenţa medicală primară, unde vor fi introduse noi instrumente de stimulare a serviciilor medicale de prevenţie şi de orientare a pacienţilor pentru depistarea precoce a bolilor şi pentru tratarea afecţiunilor ce pot fi abordate în ambulatoriu”, a explicat președintele CNAS, Adela Cojan.
Citește și Peste 85 de milioane de euro, alocate pentru rețeaua de medicină genomică și formarea specialiștilor
În data de 1 iulie 2023, noul Contract-cadru va intra în vigoare, după ce va fi supus aprobării în ședința de Guvern. O informare de la finele lunii februarie a CNAS arată că proiectul cuprinde noi reglementări, care vizează următoarele:
- Întărirea rolului medicului de familie în sistemul de sănătate, mai ales în depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populației, prin acordarea de consultaţii preventive tuturor persoanelor înscrise pe listă.
- Impulsionarea intrării în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate a unui număr mai mare de medici de familie, prin modificarea numărului optim de persoane înscrise pe liste.
- Creşterea accesului persoanelor defavorizate din mediul rural la servicii de asistenţă medicală primară prin extinderea stimulării financiare a medicilor de familie care aleg să practice în aceste zone ale țării.
- Lărgirea accesului persoanelor la servicii medicale oferite în sistem ambulatoriu şi de spitalizare de zi, pentru a reduce presiunea asupra spitalelor.
- Posibilitatea acordării la distanţă a unor consultaţii pentru monitorizarea bolilor cronice.
- Completarea pachetului de îngrijiri medicale la domiciliu pentru pacienții care au suferit un atac vascular cerebral.
- Introducerea dispozitivelor compresive în lista dispozitivelor decontate din bugetul CNAS.
- Reglementarea schemei de adopție a produselor biosimilare la 50% din pacienții aflaţi în terapie cu medicamente biologice, pentru creșterea accesului la tratamente decontate din bugetul CNAS (de exemplu, această reglementare ar permite tratarea a încă 5 pacienți faţă de cei aflați în prezent în terapia celulara oncologică CAR-T).
- Renunţarea la limitarea teritorială a acordării îngrijirilor medicale la domiciliu si a celor paliative, astfel încât pacientul să primească serviciile medicale la adresa declarată, indiferent de casa de asigurări de sănătate care îl are în evidență.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.