Alexandru Rafila detaliază măsurile de relaxare aplicate din 9 martie

Alexandru Rafila detaliază măsurile de relaxare aplicate din 9 martie

După aproape 2 ani de stare de alertă, Ministrul Sănătății a anunțat într-o conferință de presă care sunt noutățile legislative odată cu ridicarea stării de alertă. Alexandru Rafila spune că persoanele depistate pozitiv, care ar trebui să stea în izolare, nu vor mai fi verificate, și face apel “la bunul simț al cetățenilor”.

Să sperăm că vom avea o primăvară cât se poate de liniștită, și din punctul de vedere al sănătății publice, și din punctul de vedere a ceea ce se întâmplă în apropierea țării noastre. Odată cu expirarea stării de alertă, se va ajunge în situația ca restricțiile impuse în perioada pandemiei să fie ridicate. Am făcut o serie de propuneri privind ridicarea etapizată. Faptul că Guvernul a decis ridicarea stării de alertă ne pune într-o situație nouă – restricțiile sunt ridicate“, transmite ministrul Sănătății.

Citește și Ministerul Sănătății se reorganizează: mai multe posturi aprobate și noi direcții înființate

Principalele restricții la care se renunță

În ceea ce privește purtarea măștii, aceasta nu mai este obligatorie nici în spații deschise, nici în spații închise, ci rămâne doar ca recomandare. De asemenea, accesul în centre comerciale, instituții, evenimente este permis fără certificat verde. Referitor la intrarea în țară, ministrul spune că “nu va mai fi nevoie de nimic, nici de test negativ, nici de certificat”. Mai mult, formularul PLF la intrarea în țară nu mai este necesar. Totodată, magazinele și restaurantele pot rămâne deschise și după ora 22 și pot organiza evenimente la capacitate maximă.

Ministrul a precizat că spitalele urmează să-și reia activitatea în circuit complet, astfel că nu vor mai exista unități medicale speciale Covid. Rafila reamintește că “izolarea unei persoane simptomatice este normală, aceeași recomandare este și pentru gripă” , însă odată cu ieșirea din starea de urgență “izolarea nu este dublată de control, care va dispărea. Asta nu înseamnă că dacă se confirmă infecția, trebuie să o răspândim.” Întrebat de regulile aplicate în privința carantinei, acesta a precizat că este nevoie de o decizie CNSU și că “așteptăm să găsim o soluție dacă ea va continua sau nu.

Ministrul Sănătății a avertizat, însă, că România se află în continuare într-o fază de transmitere comunitară a coronavirusului – cu peste 5.000 de cazuri pe zi – ceea ce înseamnă că, chiar dacă restricțiile nu mai sunt obligatorii, respectarea unora dintre aceste măsuri este recomandată în continuare.

Te-ar putea interesa și Cum ar putea fi afectați pacienții medicilor de familie după ridicarea restricțiilor covid

Măsuri recomandate de Ministerul Sănătății, chiar dacă nu vor mai fi obligatorii

Autoritățile recomandă în continuare purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise. Se mai recomandă evitarea spațiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise. De asemenea, persoanele care vor avea simptome se vor testa și se vor prezenta la un centru de evaluare pentru a primi tratament. Pentru persoanele depistate pozitiv, se recomandă izolarea chiar dacă nu va mai fi controlată.

Testarea rămâne o componentă esențială pentru controlarea infecției. Nu putem spera la o reducere a numărului de cazuri prin diminuarea testării. Și procentul de pozitivare a scăzut, de la 35% la 10% săptămâna aceasta, așa că menținem capacitatea de testare, inclusiv în centrele de prelevare din București și în celelalte câteva județe în care mai sunt” subliniază ministrul.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment