„De ce să te angajăm?” Sfaturi cheie și 5 răspunsuri potrivite la o întrebare grea

„De ce să te angajăm?” Sfaturi cheie și 5 răspunsuri potrivite la o întrebare grea

Interviurile de angajare pot fi o experiență dificilă sau descurajantă inclusiv pentru medici și asistenți medicali. Deși profesia lor îi pune adesea în situații dificile, în cadrul unui interviu de angajare, chiar și cei mai buni profesioniști se pot simți stânjeniți. Ideea că trebuie să răspundeți la întrebări dificile despre experiența și calificările pentru postul pe care îl doriți se poate dovedi o provocare.

Sfatul nostru este să oferiți, pe tot parcursul interviului, exemple concrete cât de des puteți. Cu cât puteți oferi contextul în care abilitățile voastre au făcut diferența, cu atât veți putea să prezentați mai bine valoarea adăugată pe care o veți aduce dacă veți fi angajat.

Una dintre cele mai dificile întrebări cu care te-ai putea confrunta în cadrul interviului este și una dintre cel mai des utilizate de către personalul de recrutare: „De ce ar trebui să te angajăm?” Este posibil ca o discuție despre calitățile voastre de medic sau asistent medical să vă facă să vă simțiți inconfortabil, însă este important să știți că această întrebare este un semn că interviul merge bine.

Când ajungeți în acest moment, trebuie să răspundeți cu prudență. Nu trebuie să cădeți în capcana de a spune că sunteți mai buni decât ceilalți candidați și să pară că vreți să vă lăudați. Persoana cu care veți susține interviul va analiza răspunsul pentru a determina dacă sunteți persoana potrivită pentru acest loc de muncă, deci ar fi bine să vă pregătiți câteva răspunsuri în avans.

6 sfaturi utile care să te ajute să răspunzi la întrebarea „De ce ar trebui să te angajăm?”

Pentru a da cel mai bun răspuns, trebuie să ştii dinainte ce presupune jobul, așadar este important să te documentezi înainte de a merge la interviu. 

Construiește-ți răspunsurile la întrebări în jurul experiențelor și realizărilor tale care se potrivesc cel mai bine cu cerințele angajatorului. Răspunsul potrivit este un mix între responsabilităţile pe care le vei avea şi calităţile tale.

De asemenea, cel mai bine este să te încadrezi într-un răspuns de 2-3 minute pentru a nu plictisi recrutorul. Dacă va dori detalii, te va putea întreba ulterior. 

Citește și: Care sunt întrebările la care trebuie să te aștepți la un interviu de recrutare în 2021

Pentru a te ajuta să te pregătești cât mai bine am întocmit o listă de sfaturi utile înaintea interviului. 

1. Arată că ai abilitățile și experiența necesare pentru a îndeplini sarcinile și pentru a oferi rezultate excelente

Nu poți ști niciodată cine sunt ceilalți candidați care își doresc același job și ce calificări au, dar pe tine te cunoști cel mai bine. În cadrul discuției, subliniază abilitățile cheie, punctele forte, experiența și realizările profesionale fundamentale care te fac persoana potrivită pentru acest loc de muncă.

2. Evidențiază faptul că te vei potrivi și vei fi un atu pentru echipă

Arată-i intervievatorului că ai trăsăturile personale și profesionale corespunzătoare, care te fac un atu pentru echipa medicală. În funcție de jobul dorit, observă care este cultura organizațională și explică motivele pentru care te vei integra cu brio. 

3. Descrie modul în care angajarea ta va ajuta la îndeplinirea obiectivelor

Încearcă să stabilești ce probleme au avut până acum, dacă au probleme în prezent sau ce obiective noi de viitor și-au propus și analizează cum pot fi de folos abilitățile și experiența  în acest parcurs. Accesează site-ul web și paginile de socializare pentru a vedea istoricul clinicii sau farmaciei unde dorești să te angajezi. Astfel, vei putea formula un răspuns folosindu-te de informațiile găsite. 

Te-ar putea interesa și: La ce întrebări să te aștepți în timpul interviului de angajare, ca asistent medical: 56 exemple de întrebări

4. Dă dovadă de entuziasm

Faptul că ai aplicat pentru postul deschis înseamnă că ești dispus să îți asumi această sarcină. A fi chemat pentru interviu înseamnă încrederea potențialului angajator în abilitățile tale. Însă în afară de a evidenția abilitățile și experiența, dă dovadă și de entuziasm. Acest lucru va arăta o atitudine pozitivă față de sarcinile jobului și poate face diferența în cadrul unui interviu față în față. Nu exagera, însă. Zâmbește și fii natural. 

5. Răspunde întotdeauna sincer 

Fii întotdeauna sincer cu potențialul angajator cu privire la abilitățile tale. Recrutorii adresează adesea întrebări suplimentare pentru a verifica dacă ceea ce spui este în concordanță cu ceea ce ai scris în CV, așadar orice potențială minciună va fi un dezavantaj.

6. Pregătește-te și pentru alte întrebări dificile

Tot mai mulți angajatori sunt interesați și de comportamentul medicilor pe care îi angajează, nu doar de abilitățile lor profesionale. Dacă ai ajuns în faza unui interviu față în față, așteaptă-te și la alte întrebări dificile precum: 

  • Ce faceți dacă nu sunteți de acord cu un pacient?
  • Descrieți o situație stresantă în timpul rezidențiatului și cum ați reușit să faceți față problemei.
  • Descrieți un moment în care nu ați fost de acord cu o măsură luată de spitalul în care ați lucrat și cum ați gestionat-o.
  • Spuneți-ne cum gestionați diagnosticarea greșită a unui pacient.
  • Descrieți un moment în care ați greșit și ce s-a întâmplat.

Citește și: Cum răspunzi la întrebarea: De ce vrei să pleci de la actualul job?

5 răspunsuri care nu dau greș la întrebarea „De ce ar trebui să te angajăm?”

Când răspunzi la această întrebare, asigură-te că ești cât mai specific posibil, că furnizezi exemple care corelează calitățile tale personale și profesionale cu eficacitatea la locul de muncă respectiv. 

Iată câteva exemple de răspunsuri ajutătoare: 

  1. „Este o întrebare foarte bună, mulțumesc! Din documentarea pe care am realizat-o cu privire la clinica dvs. și bazându-mă pe ce mi-ați spus astăzi în cadrul interviului, consider că vă doriți un specialist cu experiență care are deja un portofoliu de pacienți. Alături de echipa medicală de la locul de muncă anterior am crescut numărul pacienților tratați cu peste 20%, iar chestionarele privind satisfacția pacienților au arătat încredere în serviciile acordate. Sunt convins că profesionalismul meu și capacitatea de a lucra în echipă se vor dovedi utile în cadrul clinicii dvs. și vor ajuta la îndeplinirea obiectivelor propuse.”

De ce funcționează: acest răspuns se concentrează pe realizări și rezultate. Este pozitiv, denotă capacitatea de a lucra în echipă și arată succint ceea ce ai reușit să obții la ultimul job.

  1. „Am fost întotdeauna motivat de dorința de a ajuta pacienții, pentru că îmi oferă un sentiment de împlinire. Consider că fiecare medic trebuie să ofere ce are mai bun pacienților și să fie perseverent și îmi ghidez activitatea după aceste principii. Îmi place să lucrez în baza unui program bine organizat pentru realizarea sarcinilor și atingerea obiectivelor mele la timp. Așadar, sunt o persoană empatică și totodată organizată, ceea mă face persoana potrivită pentru acest job.”

De ce funcționează: întotdeauna este o idee bună să răspunzi într-un mod care arată că ești motivat de munca ta, că ai devenit doctor din pasiune și că ești în același timp concentrat pe îndeplinirea obiectivelor. 

Te-ar putea interesa și: Cum să raspunzi la întrebarea „Ce te motivează” în cadrul unui interviu

  1. „Consider că sunt persoana potrivită pentru acest job pentru că dispun de calități care mă diferențiază de ceilalți candidați. Dincolo de exercitarea meseriei, consider că o bună comunicare cu pacienții este indispensabilă. Totodată, sunt conștient că partea de comunicare în mediul medical necesită mai multă atenţie decât cea din alte domenii. De aceea, îmi adaptez stilul de comunicare fiecărui tip de personalitate, iar rezultatele sunt benefice pentru ambele părți: am văzut complianță mai bună la tratament, un confort psihic sporit din partea pacientului și loializarea acestora.”

De ce funcționează:  Tot mai mulți angajatori pun accentul și pe calitățile personale sau „soft skills”.  Dacă știi că ai aceste atuuri și anunțul de angajare pune accent pe comunicare și diplomație, nu ezita să le prezinți angajatorului. Punând în valoare calitățile care te diferențiază și rezultatele obținute astfel, vei face o impresie bună angajatorului.  

  1. „În descrierea jobului se arată că sunteți în căutarea unei persoane cu răbdare și abilități superioare de comunicare. În perioada de voluntariat la [aici poți completa cu experiența proprie sau poți oferi alte exemple] am învățat cum să am răbdare cu sportivii și persoanele cu dizabilități care veneau adesea la noi pentru recuperare. De asemenea, coordonarea evenimentului [poate a fost o strângere de fonduri pentru o persoană aflată în dificultate] m-a ajutat să îmi dezvolt abilitățile de comunicare și planificare. Iar acestea calități sunt absolut necesare pentru a îndeplini responsabilitățile menționate de dvs. pentru acest post.”

De ce funcționează: Atunci când consideri că poate nu ai la fel de multă experiență ca ceilalți angajați, este util să oferi exemple din care să reiasă anumite aptitudini care te fac potrivit pentru postul respectiv. 

  1. „Știu că postura în care vă aflați nu este una ușoară. Ce pot adăuga discuției noastre de astăzi este că sper că am demonstrat pasiunea pentru medicină și pentru îngrijirea pacientului, alături de dedicarea mea în realizarea acestei meserii. Mi-ar plăcea foarte mult să mă pot alătura echipei dvs. și să construim împreună o echipă eficientă și care să dezvolte proiectele pe care vi le doriți.”

De ce funcționează:  Dacă ai avut deja o discuție extinsă despre poziție și calificările tale, acest tip de răspuns denotă empatie, reiterând pasiunea pentru medicină. De asemenea, poți întreba intervievatorul dacă există informații privind calificările tale asupra cărora ar vrea să discutați mai în detaliu. 

Citește și: Cele mai comune 8 întrebări pe care le primește un asistent medical în timpul unui interviu

Ce răspunsuri să eviți 

Sinceritatea este importantă în cadrul interviului de angajare, însă sunt unele răspunsuri care nu fac o impresie bună. 

Spre exemplu, nu răspunde cu o frază generică de genul „sunt inteligent, am calitățile necesare și îmi doresc acest job”. Dacă angajatorul nu ar considera că poți fi persoana potrivită, nu ai participa la acest interviu. În plus, un astfel de răspuns nu te diferențiază de ceilalți candidați. 

Totodată, evită subiectul banilor dacă nu ai ajuns în faza de negociere a salariului. Chiar dacă veniturile reprezintă un factor esențial, angajatorii nu caută candidați motivați exclusiv financiar, ci, de cele mai multe ori, doresc să angajeze pe cineva care va performa pe termen lung. Același lucru se aplică și bonusurilor. Deși poate este important pentru tine să ți se deconteze parțial chiria, transportul sau să ai asigurare medicală, nu vrei ca angajatorul să creadă că acestea sunt singurele motive pentru care îți dorești locul de muncă. 

Citește și: Așteptările salariale – cum răspunzi la cea mai dificilă întrebare din timpul interviului?

De asemenea, evită motivațiile personale precum: potențiale certuri cu actualul angajator, faptul că nu ai avut job în ultima perioadă. 

Pe scurt, nu răspunde într-un mod negativ la întrebarea intervievatorului. Dacă singurul motiv pentru care dorești un loc de muncă este ca să scapi de cel actual, sau pentru că nu ai nicio altă opțiune, este puțin probabil ca cineva să își dorească să te angajeze. 

Concluzie 

Un interviu reușit este un interviu la care mergi încrezător în forțele proprii. Așadar, trebuie să te pregătești din timp. Gândește-te la ce ar vrea să știe angajatorul și construiește-ți răspunsurile dinainte. Un angajator cu experiență îți va urmări reacțiile și își va da seama dacă ești nesigur.

Chiar dacă fiecare interviu e diferit, există întrebări care apar mereu, una dintre ele fiind „De ce să te angajăm?”. Un răspuns pregătit din timp te va transforma într-o persoană încrezătoare, îl va impresiona pe angajator și te va aduce mai aproape de locul de muncă dorit. Mult succes!

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Alexandra Ariton

Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.

Facebook Comment