„Îndrăznește să visezi, pentru că dacă nu ai avea resursele necesare pentru a-ți îndeplini dorințele cele mai nebunești, mintea ta n-ar putea să se gândească la așa ceva.” Anthon St. Maarten
Când ți-ai pus ultima oară o dorință? A fost de ziua ta? Ți-ai dorit sănătate pentru tine și cei dragi sau ceva material? Dar știai că 29 aprilie este Ziua Mondială a Dorințelor? Dorințele sunt de multe feluri și toate sunt importante, pentru că dacă nu ai dorințe, n-ai nici speranță.
În ultimul an, toată lumea a învățat cum este să trăiești în nesiguranță, fără a știi ce se va întâmpla a doua zi și fără a avea practic speranța că vor veni vremuri mai bune, dar copiii care trăiesc cu boli incurabile știu acest lucru mai bine decât oricine altcineva, deoarece trăiesc astfel de multă vreme, de aceea se bucură atât de mult când le este îndeplinită o dorință, pentru că pe lângă bucurie și încredere în sine, visul devenit realitate le oferă și speranță că poate, cine știe, dacă nu pentru ei, atunci măcar pentru altcineva, viața va fi mai roz.
Citește și A fost realizat primul transplant de trahee din istorie
Dacă nu pentru altceva, atunci măcar pentru acest lucru merită sărbătorită „Ziua Mondială a Dorinței”, ca și ocazie cu care se sărbătoresc toate dorințele, fie că acestea au fost sau nu îndeplinite. Această zi specială, cu nume care spune totul, a fost instaurată de către Organizația Non-Profit „Make-A-Wish”, cu sediul în Pheonix, Statele Unite ale Americii, care are drept scop să ajute copiii cu vârste între 2.5 ani și 17 ani, care au boli în stadiu terminal, să-și îndeplinească dorințele.
Această organizație a crescut foarte mult în ultimii ani, are peste 60 de sucursale în America, dar și alte 45 răspândite în lume și de 40 de ani încoace se numără printre cele mai importante și cunoscute organizații ce ajută copiii din întreaga lume și care, de la înființarea din anul 1980 până în prezent, a dus la îndeplinirea a mai mult de 500 000 de dorințe ale copiilor din întreaga lume, dar care din cauza pandemiei mai are alte peste 10 259 de cazuri care-și așteaptă deznodământul fericit.
De aceea, dacă știi un caz care are nevoie de ajutor în acest sens, trebuie să te gândești la eligibilitatea copilului, care este îndeplinită dacă tutorele copilului, unul dintre părinți, un medic curant sau chiar copilul își exprimă nevoia. Apoi trebuie completat un formular online în care se exprimă dorința copilului bolnav și de acolo urmează să fie contactată familia acestuia.
Ține cont de faptul că în lume, la fiecare 17 minute este îndeplinită o dorință a unui copil bolnav incurabil și în stare critică, ceea ce-i ajută pe acești micuți să-și ducă ultimele zile mai ușor, le oferă tăria de a rezista până la capăt, pentru ei, pentru familia lor, dar și pentru prietenii pe care-i lasă în urmă, cărora vor să le ofere o amintire plăcută despre propria persoană. Iar cel mai important este că cercetările arată cum răsplata fizică și emoțională care vine odată cu ducerea la îndeplinire a unei dorințe îi poate chiar face pe unii copii să intre în regresie.
Citește și Primul transplant de țesut pulmonar de la donatori vii la un pacient cu COVID-19
Istoria zilei
Ziua Mondială a Dorinței a fost implementată atunci când Chris Greicius, un băiat de numai 7 ani bolnav în stadiu avansat de leucemie, și-a dorit să devină polițist pentru măcar o zi. Când autoritățile din localitatea respectivă au auzit acest lucru, acestea au făcut tot posibilul pentru a-i îndeplini acestuia dorința și pe data de 29 aprilie 1980 Chris a devenit ofițer de poliție pentru o zi, apoi alții au auzit de acest lucru și au considerat că a îndeplini dorințele copiilor muribunzi este o idee foarte bună și frumoasă, iar așa a luat naștere Fundația „Make-A-Wish”, care a intrat rapid în rândurile celor mai bune din lume.
La momentul respectiv, Chris a fost extrem de entuziasmat, motiv pentru care Locotenent Colonelul Dick Schaefer i-a oferit acestuia o insignă și o pălărie „Smokey ear” și l-a făcut pe acesta primul și singurul ofițer onorific din Arizona, în timp ce restul ofițerilor au lucrat o noapte întreagă pentru a-i confecționa chiar și o uniformă. Aceasta a ajuns la spital pe data de 1 mai și el a fost foarte încântat să o poarte, dar din păcate, bătălia lui cu cancerul a luat sfârșit după numai alte două zile. Deși băiatul a fost protagonistul poveștii cu eroi în uniformă, el este considerat adevăratul erou, care a inspirat ducerea la îndeplinire a multor altor dorințe și rezolvarea un pic mai frumos a unor cazuri complicate.
Aniversarea zilei în care dorința lui Chris s-a îndeplinit a dus la inugurarea „Zilei Mondiale a Dorinței”, iar la ora actuală există peste 48 de țări in întreaga lume în care se organizează regulat evenimente cu prilejul acestei zile, ceea ce duce la din ce în ce mai mulți oameni care pun dorințe în numele copiilor bolnavi. Oricine vrea să contribuie la a face bine cu această ocazie, poate distribui în social media articole cu tematică, poate dona bani organizațiilor caritabile sau direct anumite obiecte copiilor cu nevoi speciale și nu numai.
Citește și O substanță chimică a dus la creșterea explozivă a cazurilor de Parkinson
Cum poți sărbători Ziua Mondială a Dorinței
- Există multe moduri în care poți sărbători data de 29 aprilie, printre care acela de a completa formularul online de pe site-ul Make-A-Wish, dacă știi pe cineva căruia merită să i se îndeplinească dorința sau alternativ poți aduna un mic grup, care să ajute la îndeplinirea dorințelor cuiva;
- Un alt mod de a sărbători, fără a te implica neapărat în foarte mare fel, este să citești despre diverse cazuri complicate și cine știe, poate vreunul chiar te va inspira să iei acțiune, doar că poate nu din prima, deoarece nu numai că poți citi despre diverse cazuri ci la un moment dat poți chiar duce un copil la un eveniment sportiv sau poți dona câte ceva, nu numai bani, pentru a-i îndeplini acestuia cea mai mare dorință, care uneori este pe cât de simplă precum a mânca un pui alături de familia lui sau a se întâlni cu personajul preferat din desene animate. Există multe cazuri despre care poți afla în urma unei simple căutări pe social media după hashtag-ul #WorldWishDay. Anul trecut, acest hash-tag a fost folosit de peste 90 000 de ori;
- În plus, poți să te uiți cu copiii la emisiuni, filme și seriale tematice, precum „The Fault in our Stars”, o dramă americană romantică, din anul 2014, care urmărește povestea vieții lui Hazel Grace Lancaster, de numai 16 ani, născută pe data de 29 septembrie 1996, diagnosticată cu cancer de tiroidă stadiul IV cu metastaze ce se formează în plămâni, care a reușit să trăiască cumva cu boala sa datorită unui tratament experimental numit Phalanxifor, care din păcate nu există în realitate. Ea este trimisă de către mama sa la un grup de întrajutorare, deoarece aceasta considera că este deprimată, grup care se întâlnește în fiecare miercuri în subsolul unei biserici și se numește „The Literal Heart of Jesus”, acolo unde își întâlnește cel mai bun prieten, pe Isaac, dar și viitorul iubit, un alt copil bolnav de cancer, Augustus Waters, de care ajunge să se îndrăgostească și alături de care își trăiește fericită ultimele zile. Fii însă pregătit să plângi mult;
- De asemenea, mai poți avea propriul borcan sau propria cutie cu dorințe, unde să-ți încurajezi rudele și prietenii să depună bilețele, iar când nimeni nu este atent sau de Secret Santa, să scoateți fiecare câte un bilețel și să îndepliniți cuiva dorința.
Citește și Studiul ”Recovery” arată că Dexametazona a salvat peste milion de pacienți de COVID-19
Ziua Mondială a Dorinței se apropie cu pași repezi și se sărbătorește anual încă din 2010, chiar dacă ea a fost implementată la 30 de ani de la îndeplinirea dorinței lui Chris Greicius și este ocazia în care se poate exprima recunoștința și aprecierea către donatori, voluntari și echipele medicale ce-și sacrifică timpul alături de propria familie pentru a salva vieți și a aduce un ultim zâmbet pe chipul unor copii și a familiilor acestora.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.