Raisa Chelaru tocmai a sustinut examenul de Rezidentiat in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” – Medicina Generala, iar la scurt timp dupa acesta si-a ales specializarea mult dorita – Pediatria.
In urmatorul interviu veti gasi informatii legate de experienta Raisei in ceea ce priveste organizarea timpului de invatat, cum a reusit sa coordoneze provocarile din timpul pandemiei, dar si care au fost factorii care au determinat-o sa isi aleaga aceasta specialitate.
Va invitam sa cititi urmatorul interviu, iar daca aveti intrebari legate de acest subiect ne puteti scrie in sectiunea de comentarii de mai jos.
1. Cum ti s-a parut examenul de Rezidentiat in ansamblu?
Anul acesta examenul de Rezidentiat a fost cu adevarat “special”, tinand cont de contextul pandemiei. Pe langa stresul invatatului, m-am confruntat si cu teama de contacta virusul, ceea ce m-ar fi pus in imposibilitatea de a mai sustine examenul.
A fost una dintre cele mai stresante experiente de pana acum care, totusi, mi-a demonstrat ca am o stapanire de sine de care nu eram intru totul convinsa si care mi-a dat incredere mai mare in mine.
Ca de obicei examenul a fost format din 200 de intrebari de tip grila de o dificultate medie, pe alocuri mare pentru mine. Timpul efectiv de lucru a fost de 4 ore, timp in care m-am incadrat pentru a finaliza toate cerintele.
La nivel de oraganizare nu am ce reprosa, deoarece s-au facut eforturi pentru ca noi, absolventii, sa reusim sa sustinem la timp si in conditii bune examenul.
Citește și: INTERVIU | Alexandra Ioana Lulache, medic rezident internist
2. Consideri util acest examen?
Da, mi se pare util acest examen, deoarece la finalul facultatii orice absolvent ar trebui sa aiba informatii suficiente pentru a promova un examen din medicina generala. Problema se pune in momentul in care atentia la detalii e mai importanta decat informatia in sine. Aceasta nu ar fi insa principala problema deoarece totul porneste de la niste surse de invatare depasite, cu greseli, cu contradictii si cu formulare alambicata inutil.
3. Ce schimbari ai aduce ?
In primul rand as inlocui compendiile actuale, ceea ce se si intampla in momentul de fata. Sper astfel ca generatiile viitoare sa poata invata mai usor si sa ramana cu mai multe informatii utile.
Citește și INTERVIU | Dr. Horia Ionut Lupu, medic rezident psihiatrie
4. Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen?
Eu am inceput sa ma pregatesc pentru examen cu un an inainte. Cred ca un an este suficient pentru a te pregati eficient de examen avand in vedere ca in anul sase sunt si stagii, examene, licenta, dar ritmul fiecaruia de invatat e diferit.
Mai intai am citit toata materia pentru a-mi face o idee despre amploarea situatiei. Dupa prima citire am inceput sa disec fiecare capitol si sa-mi fac scheme, folosind in principiu metoda mind map, incercand sa memorez cat de mult s-a putut. La mine memoria vizuala este cea mai dezvoltata, fiind capabila sa-mi amintesc perfect scheme si pagini facute cu mult timp in urma. De asemenea, informatiile care nu aveau logica precum clasificarile/tabele am incercat sa le integrez in formule memotehnice, unele foarte amuzante, dar de care mi–am amintit apoi in examen.
Ulterior am repetat de cat mai multe ori pana am simtit ca incepe sa se sedimenteze informatia si a fost bine, am obtinut peste 800 de puncte si nu am intrat nici in criza de timp, deoarece totul era planificat dinainte. Nu s-a putut retine chiar tot deoarece pana la urma fiecare are o capacitate de memorare limitata, dar lucram cu ce avem pana la urma si o sa fie ok.
Pe zi, invatam aproximativ 8h, cu pauze de 10-15 minute si am folosit aplicatia Forest pentru a inregistra toate orele petrecute invatand deoarece imi oferea un boost de productivitate sa vad undeva notat, fiind genul care isi face scheme la scheme si le bifeaza apoi.
Pentru mine, stilul de viata sanatos este esential in orice, asa ca alimentatia, sportul zilnic si somnul minim 8h nu au lipsit si m-au ajutat mult sa am o stare psihica buna chiar si cu cateva zile inainte de examen.
5. Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc de acest examen?
In primul rand ar trebui sa-si faca un plan de bataie deoarece este singurul mod in care nu ajungi in criza de timp. Astfel, nici stresul maxim nu va aparea daca totul este organizat.
In al doilea rand sa nu se neglijeze deoarece nu este totul despre examen. Examenul trece, dar tu trebuie sa-ti pastrezi integritatea fizica si psihica. Sa-si ia si timp liber, sa faca sport, sa citeasca 3 pagini dintr-o carte, sa gateasca.
In al treilea si ultimul rand, daca motivatia dispare, sa ramana perseverenta pentru ce isi doresc sa faca mai departe deoarece nimeni nu poate face treaba in locul vostru.
Citește și INTERVIU | Dr. Iulia Tita, medic rezident ORL
6. Care au fost factorii care te-au determinat sa alegi aceasta specialitate?/ Alegerea specialitatii a fost o decizie calculata (analizata din timp) sau una de moment? Cand ti-ai dat seama ce ai vrea sa faci pe mai departe?
Inainte de anul 5 eram convinsa ca nu o sa fac niciodata pediatrie, imi doream anatomie patologica. Dupa stagiul de pediatrie insa, am zis ca nu mai vreau sa fac nimic altceva in afara de pediatrie. Si asa a fost pana la repartite, desi mai aveam idei de specialitati. Mi-am dat seama ca pediatria e singura specialitate pe care ma vad profesand-o si peste 30 de ani. E ceva special in lucratul cu copii, sinceritatea si rezistenta lor mi-au deschis ochii foarte mult spre aceasta specialitate. M-am bazat practic foarte mult pe instinctul meu care de obicei nu m-a inselat pana acum.
7. Care a fost atmosfera din sala la momentul alegerii? Cum ai descrie experienta per total?
A fost o experienta foarte intensa deoarece anul acesta au fost multi doritori de pediatrie si, desi stiam ca o sa prind, era acolo o teama ca “daca nu, ce imi iau?”. Cu toate acestea, s-a terminat cu bine si in sfarsit am inceput sa ma relaxez din ce in ce mai mult si sa am activitati mai variate.
8. Ce asteptari ai de la rezidentiat?
De-a lungul rezidentiatului sper sa vad cazuri cat mai diverse si sa acumulez cat mai multe informatii si experienta atat pentru cariera mea cat si pentru viata personala.
9. Ce planuri de „vacanta” ai ?
Perioada aceasta libera o sa ma relaxez cat pot si o sa petrec timpul si cu familia, fara de care nu as fi putut trece de aceasta perioada incarcata.
Ești medic rezident și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.