Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.
Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) este de părere că medicina necesită un cadru juridic adecvat perioadei actuale pentru a putea să se desfășoare și să salveze vieți în condițiile infectării tot mai multor persoane cu SARS-CoV-2.
În primul rând, FSSR pune accentul pe două definiții de caz pentru a putea trata corect problema paturilor disponibile:
Citește și Micșorarea sancțiunilor pentru medicii de familie care neglijează pacienţii COVID-19
Ei consideră că guvernul a propus măsuri care vulnerabilizează sistemul de sănătate deoarece spitale sau secții întregi au fost transformate în spitale COVID-19, ceea ce le răpește celorlalți șansele la sănătate, iar medicii cu specialități diferite față de boli infecțioase tratează pacienți infectați cu SARS-CoV-2.
Tocmai de aceea, FSSR consideră că „din punctul de vedere al resurselor disponibile chiar și această măsură are eficiență limitată, neputând acoperi nevoile de îngrijiri necesare pentru orice scenariu de evoluție a pandemiei. Distanța mare dintre spitale, logistica deficitară și o serie de alte probleme conduc uneori la situația în care paturile ATI anunțate de oficialități ca fiind libere sunt de fapt disponibile doar pe hârtie. Analiza numărului de pacienți COVID-19 care au decedat în alte secții decât cele de ATI ne-ar putea oferi un indiciu asupra amplorii acestei probleme”.
Federația propune schimbarea sistemului de selecție în condițiile resurselor specializate limitate, astfel:
În prezent tratarea cazurilor nu se face în funcție de gravitate, ci de aplicarea regulii „primul venit, primul servit”, ceea ce este complet neetic:
„La fel de lipsită de etică este absența unor criterii clare de prioritate a accesului la resursele medicale, asumate public de societate, această situație aruncând medicii în zona asumării unor decizii pentru care nu au acoperire juridică. Problema este că evoluția realității nu ține cont de existența sau absența cadrului juridic adecvat, medicii fiind obligați să ia decizii. Dacă statul nu asumă oficial criterii publice de prioritate (așa cum ar trebui), atunci medicii trebuie să beneficieze de imunitate în astfel de situații (și de un set de criterii etice de prioritate elaborat prin acordul comunității profesionale/organismului profesional). Motivul este simplu: în condițiile medicinei de război (o definiție adecvată a acestei situații) orice decizie privind accesul/refuzul accesului la resursele de tratament și îngrijire are consecințe grave. Până acum constatăm că instituțiile statului preferă să nu vadă/recunoască această problemă.”
Deoarece medicii sunt obligați să trateze pacienți pentru afecțiuni pentru care le-ar fi trebuit în mod normal specialitatea de boli infecțioase, ei au nevoie de o imunitate profesională. Asiguratorii și unitățile sanitare ar trebui să preia întreaga răspundere civilă.
Citește și Solicitările medicilor și asistenților: de ce au nevoie cadrele medicale, în pandemie?
Citește și Covid-19: Consiliere psihologică online pentru cadrele medicale. Cum poți accesa aceste servicii?
Federația luptă pentru mai multe cauze din domeniul medical, printre care creșterea calității vieții profesionale a salariaților din sănătate, construcția unui sistem de salarizare echitabil, informare, cercetare, crearea unor strategii.
Printre ultimele realizări ale sale anunțate la finalul lunii noiembrie 2020 se numără acordarea sporului de epidemie pentru toți salariații din spitalele publice care sunt implicate în lupta COVID-19 și sunt prevăzute în Regulamentul de sporuri ca având dreptul la acest spor (personalul medical și auxiliar sanitar), dar și creșterea nivelului sporului de la 55% la 75-85%. Reprezentanții sindicatului au negociat cu premierul României și cu Ministerul Sănătății.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.