INTERVIU | Dr. Horia Ionut Lupu, medic rezident psihiatrie

INTERVIU | Dr. Horia Ionut Lupu, medic rezident psihiatrie

Horia Ionut Lupu este medic rezident pe specialitatea Psihiatrie, in primul an. Pana de curand Horia a luptat in prima linie, alegandu-si initial Pneumologie. Uneori ceea ce credem ca ne aduce fericirea descoperim treptat ca nu e ceea ce cautam de fapt. Sa admiti ca ceea ce ai ales nu te face fericit si sa-ti gasesti din nou motivatia pentru a lua o noua decizie nu este usor, insa nici pe departe imposibil. Este nevoie de sacrificii, multa munca si ambitie. Odata ce visurile devin realitate si satisfactiile sunt pe masura. 

Va invit sa cititi urmatorul articol, iar daca aveti intrebari nu ezitati sa ne scrieti in rubrica de comentarii de mai jos.

1. Cum ti s-a parut examenul de Rezidentiat in ansamblu?

In ceea ce priveste examenul de Rezidentiat pot afirma cu certitudine ca a fost una dintre cele mai grele experiente traite pana la momentul respectiv. In primul rand dificultatea porneste din faptul ca pregatirea necesita o munca si o organizare constante pe parcursul unei lungi perioade de timp (in medie 1 an de zile). Cantitatea bibliografiei (1000 pagini cumulate), din punctul meu de vedere, nu ar fi reprezentat o problema daca informatia ar fi avut o calitate peste medie. Aceasta mi s-a parut mediocra. In ceea ce priveste organizarea, acesta a fost pe masura asteptarilor mele. Corectitudinea examenului a fost unul dintre punctele forte ale evaluarii. Toti studentii pornesc cu sanse egale si nu exista diferente in procesul de corectare, intrucat aceasta se face automat.

2. Consideri util acest examen?

Cunoscand sistemul de sanatate german si avand in vedere experientele personale traite in Germania, consider inutil acest examen, intrucat practica medicala ar trebui sa fie o proiectie a individului. Fiecare absolvent ar trebui sa fie liber sa isi aleaga o specialitate in care sa munceasca cu placere.

Citește și: INTERVIU | Dr. Iulia Tita, medic rezident ORL

3. Ce schimbari ai aduce?

In primul rand o schimbare majora pe care as recomanda-o, ar fi imbunatatirea bibliografiei in sensul cresterii calitatii informatiei, lucru care am inteles ca se va intampla pentru promotia 2021. Cantitatea este dupa parerea mea irelevanta, atata vreme cat calitatea este la un nivel inalt. Parerea mea este ca ar fi de dorit sa existe o bibliografie care sa fie utilizata in facultate, cu ajutorul careia studentul sa invete pentru examene pregatindu-se concomitent pentru Rezidentiat, conform modelului american (STEP). 

4. Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen? 

La fel ca in cazul oricarui examen, pregatirea pentru acesta este un lucru subiectiv. Examenul de Rezidentiat se concentreaza pe capacitatea individului de a memora materia si detaliile care fac si in acest caz, diferenta. Unii absolventi au nevoie de un timp mai indelungat de pregatire, altii nu. Personal m-am apucat temeinic de invatat in luna octombrie a anului 6, lucrand constant, in fiecare zi. Ce pot recomanda este ca fiecare sa gaseasca o strategie personalizata bazata pe tehnici de invatare, sa respecte un program zilnic si sa nu trateze procesul de invatare cu superficialitate.

5. Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc de acest examen?

Din punctul meu de vedere un aspect foarte important in ceea ce priveste examenul de rezidentiat este ca fiecare sa isi dea seama de cel mai eficient mod de a invata. Pe internet si YouTube se gasesc o varietate de tehnici de invatare care ajuta pe parcursul intregului proces. Ideal ar fi ca studentii sa invete in paralel materia de rezidentiat pe masura ce sustin examenele de la facultate, astfel incat sa se familiarizeze din timp cu bibliografia. Un alt aspect important mi se pare echilibrul din viata fiecaruia pe plan personal, social, familial, astfel incat sa existe sustinere si intelegere, pentru ca absolventul sa se poata concentra pe procesul de asimilare a informatiilor.

Citește și: INTERVIU | Alexandra Ioana Lulache, medic rezident internist

6. Care au fost criteriile care te-au facut sa alegi aceasta specialitate? 

Alegerea specialitatii este poate una dintre cele mai grele aspecte. Fiecare incepe facultatea cu un vis, un ideal, o tinta la care aspira. In mod realistic, acel ideal initial se va modela o data cu studentul, in functie de ce observa acesta in drumul sau prin facultate, astfel incat fiecare ajunge sa se orienteze catre o specialitate potrivita stilului si principiilor proprii. Recomand viitorilor colegi sa fie sinceri cu sinele, sa nu existe influente din partea familiei, prietenilor, colegilor, astfel incat decizia sa fie luata dupa judecata subiectiva. 

Personal, o data cu terminarea anilor pre-clinici, m-am orientat astfel incat sa imi dau seama ce specialitati nu imi plac si din cele ramase sa realizez daca mi se potriveste o specialitate medicala, chirurgicala sau paraclinica. Dupa parerea mea, decizia nu trebuie sa fie una de moment, ci calculata atent in functie de preferintele si obiectivele fiecaruia.

La repartitie am ales pneumologia, fiind una dintre specialitatile medicale preferate, insa pe parcursul a 8 luni de zile, in contextul pandemiei de SARS-CoV-2 si pe baza unor motive subiective, am decis ca este momentul sa imi schimb specialitatea in psihiatrie, aceasta fiind initial in topul preferintelor mele. Procesul de schimbare a specialitatii este unul facil, dar cronofag, fiecare pas fiind explicat pe site-ul Ministerului Sanatatii (Rezidentiat.ms.ro – site oficial al concursurilor de rezidentiat)

7. Asteptari vs realitate? 

Intre viata de student si cea de rezident sunt diferente semnificative, esti responsabil de managementul pacientului, al documentelor medicale, al apartinatorilor. Este de dorit ca studentul sa mearga la spital in garzi inainte de a alege o specialitate, pentru a-si putea forma o imagine reala asupra domeniului, in relatie cu asteptarile personale. Impresia dupa primele luni de munca a fost pe ambele specialitati una pozitiva, asteptarile fiindu-mi depasite in sens pozitiv. Coordonatorii, indrumatorii, medicii si colegii rezidenti cu care am lucrat si cu care lucrez la momentul actual m-au invatat multe lucruri si mi-au impartasit cu profesionalism din experienta lor. Asadar, colectivul a fost mereu pe masura asteptarilor mele si atmosfera de la locul de munca in concordanta.

Pandemia de COVID-19 ne-a afectat pe toti, astfel incat ajunsese sa fie la un moment dat unica patologie pe care o tratam in spital, lucrand intr-o sectie de triaj, apoi suport COVID-19. Programul de munca a fost afectat, munceam alternativ o saptamana si a doua libera.

8. In ce proportie te-au ajutat informatiile si experienta acumulata in timpul facultatii? 

Medicina este la baza un domeniu aparte, in care nu multi oameni sunt pregatiti sa intre. Desi poate oferi multe satisfactii celor care o practica, poate sa consume doctorul, omul din spate. Informatiile si experienta acumulata in timpul facultatii mi-au format nu numai gandirea medicala, ci pot spune ca m-au modelat ca om. M-au facut sa imi dau seama de ce este important pentru mine in practica medicala si in viata privata. Consider ca fara o baza solida fundamentata in facultate, nu poti sa construiesti la fel de eficient in rezidentiat, orice specialitate ai alege.

Citește și: INTERVIU | Cristina Raluca Tomulescu, medic rezident Medicină de Urgență

9. Ce le-ai recomanda viitorilor colegi? 

Viitorilor mei colegi le-as recomanda in primul rand sa urmareasca sa practice o specialitate de care sa fie pasionati, sa fie onesti cu ei in alegerea pe care o fac, sa nu fie influentati de nimeni in acest proces, fiindca o alegere gresita facuta de cel in cauza este mai de pret decat o alegere „corecta” facuta de alte persoane pentru el. 

In al doilea rand, indiferent de specialitatea aleasa, aceasta ar trebui sa conduca la un echilibru in viata profesionala si personala a fiecaruia si in ultimul rand la cel mai de pret lucru: fericirea.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment