Imi place sa cred despre mine ca sunt un bun comunicator, nu datorita felului in care vorbesc, ci datorita felului in care stiu sa ii ascult pe ceilalti!
In general, orice schimbare care apare in rutina noastra ne face sa ne simtim vulnerabili. Suntem cuprinsi de o stare de slabiciune, iar efectul negativ se evidentiaza la nivelul productivitatii noastre la locul de munca. Cu aceste efecte ne intalnim si atunci cand se face trecerea de la un anotimp friguros la unul cald. Primavara ne aduce pe langa caldura si culori vii, o astenie care ne provoaca oboseala pe chip, dureri de cap si dificultati de concentrare in activitatile profesionale. Aceste stari se instaleaza la fiecare in parte, de aceea este important sa stim cum sa ne organizam activitatile, astfel incat sa depasim astenia de primavara fara ca productivitatea noastra sa aiba de suferit. Noi am pregatit pentru tine 5 sfaturi care, speram noi, te vor ajuta sa fii mai organizat si sa ai o interactiune activa cu pacientii tai:
1. Fa-ti un plan pentru numai 4-5 ore de munca efectiva pe zi.
Este foarte important sa ai lejeritate la locul de munca si sa nu iti incarci toata ziua cu activitati planificate. Tine cont de faptul ca pe parcursul unei zile vor aparea si lucruri neprevazute. Asadar, noi te indemnam sa programezi pacientii la un interval mai mare de timp, astfel incat decalarile de program sa nu te gaseasca nepregatit/a. Daca tu crezi ca lucrezi mai eficient in a doua parte a zilei, atunci rezerva-ti mai mult timp dimineata pentru a rezolva sarcinile mai incet, dar bine.
2. Seteaza-ti obiective clare pe care sa le atingi pe parcursul unei zile
Mai multe ore de munca, nu inseamna neaparat si o eficienta mai mare. Uneori, poti avea mai multe rezultate favorabile la locul de munca, daca iti acorzi timp pentru pauze. Se poate intampla ca in anumite zile sa te simti relaxat si sa lucrezi ore in sir fara sa ai nevoie de momente de pauza, dar si zile in care vei da mai mult randament daca o data la o ora iti vei lua o pauza de 15 minute. Insa, in acelasi timp, nu abandona termenele limitele pe care ti le-ai stabilit, deoarece este important sa nu lasi lucrurile importante sa dureze la nesfarsit.
3. Programeaza-ti sedintele si intalnirile medicale in prima parte a zilei
Timpul de dinaintea unui eveniment este de multe ori pierdut. Pentru a evita acest lucru, participa la intalniri dimineata, astfel incat timpul de dupa aceasta activitate sa fie intotdeauna dedicat interactiunii cu pacientii tai. Fa din asta o rutina si tine-te de ea. Daca la inceput vei avea impresia ca este greu sa urmaresti un plan, atunci fii consecvent si gandeste-te ca dupa un timp, te vei adapta.
4. Fa o echipa cu oamenii care se afla in jurul tau
Daca o sarcina poate fi rezolvata macar in proportie de 80% de catre altcineva, atunci nu ezita sa ceri ajutorul. Daca medicul cu care lucrezi pe tura ar putea sa iti ofere o solutie pentru o anumita sarcina pentru care tu nu ai rezolvare, atunci solicita-i ajutorul. Daca nu identifici o persoana care ti-ar putea fi de folos, atunci iti poti imparti sarcinile care ti se par imposibile in etape mai mici. Cu fiecare etapa depasita pe care o faci pentru a duce la final respectiva activitate, vei fi mai aproape de rezultatul final, iar acest lucru iti va aduce satisfactie.
5. Foloseste aplicatii pentru planificarea timpului
Noi iti recomandam doua aplicatii care te vor ajuta sa fii mai eficient la clinica si, in acelasi timp, mai relaxat la finalul zilei de munca. O prima aplicatie menita sa te ajute in planificarea timpului de munca este Hours Time Tracking. Prin utilizarea ei, iti poti monitoriza timpul pe care il aloci pentru a rezolva anumite interventii medicale, astfel incat sa vezi care sunt activitatile care iti consuma foarte multa energie si care sunt cele care necesita imbunatatiri. Cea de-a doua aplicatie este Wunderlist care te va ajuta sa ai in permanenta lucrurile sub control. Aici iti poti trece datele programarilor care apar pe parcursul unei luni si vei fi tot timpul tinut la curent prin notificarile de reamintire pe care aplicatia ti le va trimite.
Atunci cand schimbarile din viata noastra sunt inevitabile, trebuie sa gasim solutii sa ramanem productivi. Astenia de primavara poate fi tinuta sub control, iar o planificare atenta a timpului de lucru este cheia care va deschide usa spre productivitate la locul de munca.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Imi place sa cred despre mine ca sunt un bun comunicator, nu datorita felului in care vorbesc, ci datorita felului in care stiu sa ii ascult pe ceilalti!