INTERVIU | Cosmina Bengescu, Drd. Farm. laborator si manager farmacie

INTERVIU | Cosmina Bengescu, Drd. Farm. laborator si manager farmacie

„Un tratament de succes presupune o foarte buna comunicare in triunghiul relational compus din medic, pacient si farmacist”, subliniaza doamna farmacist Cosmina Bengescu, specializata in tehnici moderne de preparare farmaceutica. Aceasta considera ca in lipsa unui diagnostic medical si a unei scheme terapeutice de administrat, un farmacist nu poate ajuta un pacient, fiind deopotriva important gradul de complianta al acestuia din urma.

Desemneaza medicul drept un partener in actul medical, rolul fiecaruia fiind clar definit, iar relatia care ar trebui sa existe, din punctul sau de vedere, este una de colaborare, si nicidecum de competitie, pentru ca primeaza reusita tratamentului.

Inspirata fiind de mama sa, si-a ales o meserie in care pune multa pasiune, incercand sa ajute toti pacientii si este de parere ca pe partea de oficina este nevoie de empatie, rabdare, capacitatea de a consilia profesionist si a transmite optimism, toate pe baza unei bune pregatiri profesionale. Pe de alta parte, in laborator se impun si cunostinte din domenii precum chimie, fizica si matematica, alaturi de creativitate si atentie la detalii.

Recomanda farmacistilor aflati la inceput de drum sa se intrebe ce anume ar putea aduce nou pentru a face diferenta. Iar apoi, in functie de raspuns, sa porneasca intr-o calatorie interesanta pe care o presupune profesia de farmacist.

1. Mama dvs. a jucat un rol important in alegerea carierei. Care a fost momentul in care ati stiut ca va doriti sa deveniti farmacist? Ce v-a atras cel mai mult la aceasta profesie?

Mama a fost intotdeauna modelul de urmat, pentru mine. Am fost fascinata de tot ceea ce inseamna sa fii farmacist, in special de partea ce implica multa creativitate – receptura.

Asa am inteles, inca de cand eram copil, ca rolul farmacistului, alaturi de cel al medicului, este acela de a aduce binele in viata pacientului.

Iar ideea de a ajuta, de a fi de folos celor care au o problema de sanatate sau au nevoie de indrumare a fost ceea ce m-a atras si m-a determinat sa aleg aceasta profesie. Imi place foarte mult ceea ce fac, pun multa pasiune in tot si incerc sa spun de cat mai putine ori “imi pare rau, nu va pot ajuta”.

2. Care sunt principalele provocari pentru un farmacist care lucreaza si in laborator?

Profesia de farmacist este una plina de provocari. Partea de oficina presupune o serie de calitati importante: empatie, rabdare, capacitatea de a consilia profesionist si, de ce nu, de a transmite putin optimism celui care are nevoie de expertiza ta. Toate acestea au, la baza, o buna pregatire profesionala.

Prepararea farmaceutica necesita un alt set de atuuri umane, ce tin foarte mult de zona tehnica. Farmacistul din laborator trebuie sa fie precis, sa aiba cunostinte solide de chimie, fizica, matematica, extrem de atent la detalii si…foarte creativ.

De aceea, Farmacia Crisia are o echipa separata de farmacisti pentru oficina, in laborator fiind alti colegi.

Mai radem uneori, legat de acest lucru – daca in oficina este intotdeauna agitatie, sunt pacienti, discutii, vin furnizori, in laborator este foarta multa liniste. Noi trebuie sa avem grija si cum respiram in fata unei balante. Sunt doua lumi, intr-un contrast deplin, totul sub acelasi acoperis. Evident, in pauza, situatia se inverseaza.

Citeste si: Medic ori farmacist, dar și antreprenor? Cum creezi un business plan pentru o afacere mică

3. Sunteti implicata si in activitati didactice. Ce satisfactii va aduc acestea pe plan profesional?

Nu as spune ca sunt implicata in activitati didactice, in sensul concret al sintagmei. Am participat, cu multa placere, la diferite evenimente organizate de asociatii de studenti sau alte organizatii care au legatura cu profesia noastra. Fie ca am avut o prezentare sau, pur si simplu, am stat de vorba, intodeauna am incercat sa ii incurajez si sa-i sustin pe cei care ne vor fi viitori colegi. Aceste intalniri mi-au dat o stare si o energie aparte. Ai o mare satisfactie atunci cand vezi ca aceasta profesie are un viitor, ca povestea merge mai departe…

4. De cele mai multe ori un farmacist ajunge sa fie privit drept inferior unui medic. Ce parere aveti despre aceasta prejudecata?

Un tratament de succes presupune o foarte buna comunicare in triunghiul relational compus din medic, pacient si farmacist.

Astfel, fara un diagnostic medical si o schema terapeutica de administrat, un farmacist nu poate ajuta foarte mult un pacient. De asemenea, gradul de complianta al pacientului este foarte important.

Plecand de la aceste premise, medicul este un partener al farmacistului, ghidandu-l in a consilia cat mai bine pacientul. Consider ca rolul fiecaruia dintre profesionistii din domeniul sanatatii este unul foarte clar definit, cu zone clare de expertiza, iar aceasta relatie este una de stransa colaborare, nu de competitie. Scopul medicului, dar si al farmacistului este unul comun – reusita tratamentului. 

5. Va place sa evoluati continuu. Cum procedati pentru a invata constant? La ce surse de informare apelati?

Pentru farmacistul de laborator posibilitatile de personalizare ale unui tratament sunt extrem de numeroase. In plus, Farmacia Crisia si-a propus, inca de la inceput, o reinterpretare moderna a notiunii de farmacie cu receptura. Pentru a atinge un nivel inalt de performanta, este nevoie de studiu permanent si multa, multa munca. Participam constant la diverse sedinte de instruire in afara tarii, cursuri pentru tehnici de preparare, citim studii farmaceutice si suntem mereu la curent cu tot ceea ce este nou. Este un efort consistent, insa este singura cale pentru a evolua si a te dezvolta.

6. Considerati ca profesia de farmacist este suficient valorizata in Romania? (si din punct de vedere financiar)

Profesia de farmacist poate fi onorata in diferite ipostaze, de la cea clasica, in oficina si pana la coordonarea de studii clinice sau cercetare. Un farmacist bun, dedicat si implicat in munca sa, va fi intodeauna apreciat. Fie ca vorbim despre o farmacie sau o mare companie internationala, un profesionist poate evolua si isi poate construi o cariera in acest domeniu. Atunci cand ne propunem sa performam cat mai bine, sa avem satisfactia unei reusite, avem parte si de confort material.   

Citeste si: Profesia de farmacist – avizul de liberă practică și apartenența la Colegiul Farmaciștilor din România

7. Care sunt principalele calitati de care are nevoie un farmacist, din punctul dvs. de vedere?

Unele dintre cele mai importante calitati ale unui farmacist tin de dorinta de a face bine si de a ajuta. Traversam o perioada complicata, un zambet adresat unui pacient are o putere extraordinara. Sa stii sa asculti, sa reusesti sa te pui in locul celui care iti cere sfatul conteaza foarte mult. Sunt acele mici gesturi care fac o mare diferenta. Pana la urma, sunt putine situatiile in care vizita la medic sau la farmacie reprezinta un motiv de bucurie – de ce sa nu fim noi cei care sa schimbe acest lucru? Discutand despre sanatate, toti ne dorim sa fim tratati bine si sa avem parte de servicii de calitate.

8. Procesul de preparare a unui medicament este unul extrem de minutios si indelungat. La fel si comunicarea cu diverse categorii de pacienti. Cat de importanta este rabdarea pentru un farmacist?

Relatia cu pacientii presupune multa empatie, o buna pregatire profesionala si…multa rabdare. Sunt diverse situatii pe care un farmacist trebuie sa le rezolve cu bine, iar rabdarea joaca un rol esential. Atunci cand oficina farmaciei este plina, alti pacienti asteapta la rand, farmacistul trebuie sa aiba o conduita politicoasa, oferind cat mai concis si clar indrumarile sale pacientului aflat in fata sa. Pacientii unei farmacii reprezinta tipologii diverse, iar rabdarea de a asculta fiecare caz in parte conteaza foarte mult.

Legat de prepararea unei formule magistrale, nimic nu poate fi facut in graba. Evaluarea initiala a compozitiei, modul de administare, pregatirea instrumentelor necesare, a ingredientelor, calculele, cantarirea si restul proceselor reprezinta etape minutioase privind executarea corecta a unui preparat. Iar rabdarea si atentia la detalii sunt definitorii.

9. Cum procedati cand va confruntati cu diverse probleme de sanatate? Apelati la sfatul medicului sau la automedicatie?

Cand am o problema de sanatate programez o vizita la medic. Un farmacist nu are pregatirea necesara pentru a face o evaluare medicala sau de a pune un diagnostic, iar automedicatia nu este o solutie potrivita. Consultul medical de specialitate reprezinta forma adecvata de tratare a unei afectiuni, chiar daca accesul la anumite informatii online acum este unul foarte facil.

In plus, o anumita problema de sanatate poate duce la descoperirea unei patologii mult mai grave, medicul fiind singura autoritate ce are expertiza necesara in acest sens.

10. Ce v-ati dori sa realizati in urmatorii 5 ani? Care sunt cele mai arzatoare vise pe care le aveti prezent?

Pentru perioada urmatoare, imi doresc sa consolidez proiectul Crisia. Acest proces presupune dezvoltarea facilitatilor existente, marirea echipei si continuarea investitiilor.  

Citeste si: INTERVIU | Dana Șerban, farmacist șef

11. Care sunt cele mai importante lectii pe care le-ati invatat in domeniul farma?

Pot spune ca am copilarit in farmacie, iar domeniul farma mi-a oferit foarte multe experiente interesante care au contribuit la dezvoltarea mea.

Poate una dintre cele mai relevante lectii este cea legata de felul in care lucrurile evolueaza, rapiditatea cu care se intampla totul, adaptarea la realitatile curente fiind foarte importanta. In plus, este un domeniu in care capacitatea de a anticipa conteaza enorm, fiind o premisa importanta in alegerea propriului drum.

12. Ce ar trebui sa stie un farmacist aflat la inceput de drum? Ce sfat i-ati putea oferi?

Nu sunt in postura de a oferi sfaturi, insa pot sugera unui tanar farmacist sa isi inceapa drumul sau de la o intrebare simpla: ce as putea aduce nou pentru a face diferenta? Si, in functie de raspunsul la acesta intrebare, de contextul in care se poate exprima profesional, sa plece cu incredere in interesanta calatorie pe care onorarea acestei profesii o presupune.

Profit de aceasta oportunitate pentru a le ura multa bafta tinerilor nostri colegi si multa inspiratie in alegerile ce-i vor defini ca profesionisti in domeniul medical.

Ești farmacist sau asistent de farmacie și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment