Sectorul Sănătății din România are ocazia să se dezvolte substanțial prin accesarea fondurilor europene. În primă fază, sunt fondurile ce pot fi obținute prin Programul Operațional Sănătate (POS) 2021 – 2027.
Vorbim aici despre fonduri europene de peste 4 miliarde de euro. Negocierile sunt purtate de oficialii europeni și cei din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.
Citește și Angajații din Sănătate fac apel la respectarea condițiilor de muncă decentă
Dezbaterile publice au avut loc încă din luna august, când peste 100 de participanți au adus propuneri sau îmbunătățiri draftului de program.
Potrivit unui anunț al Ministerului Fondurilor Europene, este vorba despre 4 miliarde de euro alocat programului 2021 – 2027, care va fi direcționat către următoarele priorități:
- Investiții pentru construirea spitalelor regionale și infrastructuri spitalicești noi, cu impact teritorial major – 1,28 miliarde euro (FEDR, FSE+);
- Servicii de asistență medicală primară, comunitară și servicii oferite în regim ambulatoriu – 235 milioane euro (FEDR, FSE+);
- Servicii de reabilitare, paliaţie şi îngrijiri pe termen lung, adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populaţiei şi profilului epidemiologic al morbidităţii – 200 milioane euro (FEDR, FSE+);
- Creșterea eficienței sectorului medical prin investiții în infrastructură și servicii – 1,49 miliarde euro (FEDR, FSE+);
- Abordări inovative în cercetarea din domeniul medical – 412 milioane euro (FEDR);
- Digitalizarea sistemului medical – 214 milioane euro (FEDR);
- Măsuri care susțin cercetarea, informatizarea în sănătate și utilizarea de metode moderne de investigare, intervenție, tratament – 235 milioane euro (FEDR, FSE+).
Sinteza programului arată că viziunea strategică este „o națiune cu oameni sănătoși și productivi prin acces la servicii preventive, de urgență, curative și reabilitare de calitate”.
Au fost identificate 10 operațiuni de importanță strategică, și anume:
– Spitalele Regionale
– Implementarea de programe de screening populațional/diagnosticare și tratament al stadiilor incipiente, în special pentru persoane aparținând grupurilor vulnerabile (ex. cancer col uterin, cancer mamar, cancer colorectal, hepatite/ HIV SIDA, screening metabolic, tuberculoză, testare genetică, screeningul factorilor de risc comuni ai bolilor cronice, etc.
– Implementarea de programe de diagnosticare precoce și tratament, în special pentru persoane aparținând grupurilor vulnerabile (ex. cancer pulmonar, cancer prostată, cancere ginecologice, cancere ale capului și gâtului, testare genetică etc.)
– Măsuri de diagnosticare precoce și/sau tratament antenatal/neonatal/postnatal
– Creşterea capacităţii de îngrijire medicală a pacienților cu boli rare – neurologie pediatrică
– Creşterea capacităţii de îngrijire medicală a pacientului critic cu patologie vasculară cerebrală acută
– Îmbunătățirea serviciilor medicale și a infrastructurii în domeniul terapiilor celulare inovative în hematologie și transplant medular
– Optimizarea managementului bolilor cronice hepatice/pancreatice și al cancerelor hepatobiliare/ pancreatice/urologie și transplant renal
– Dezvoltarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” la standard de bună practică în fabricație (BPF/GMP) și bună practică de laborator (BPL/GLP).
„Atenție: Fiecare program operațional va conține în mod obligatoriu grafice privind evoluția nevoilor, bugetului alocat precum și figuri cu proiecte semnificative și altele asemenea”, se precizează în draftul Ministerului.
Citește și Ministerul Sănătății propune un ordin de modificare a organizării cabinetelor medicale
În perioada următoare, reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene vor continua negocierile cu oficialii din cadrul Comisiei Europene. După aprobarea programului, va fi lansat apelul de proiecte.
Pe lângă acest program, România mai are la dispoziție un Plan de Relansare și Reziliență necesar pentru a accesa fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență.
Vor fi alocate fonduri pentru extinderea, reabilitarea și modernizarea clădirilor unităților sanitare, dotarea cu aparatură și echipamente medicale a acestora, reorganizarea circuitelor, cu asigurarea unor circuite temporare în caz de epidemii, pandemii, precum și alte măsuri necesare creșterii rezilienței în sfera oncologică, a bolilor cardio-vasculare și ATI.
„Dacă este cazul înființarea de unități sanitare cu paturi noi, inclusiv construcția de noi clădiri pentru spitale existente, precum și dotarea cu echipamente medicale, spitale sau unități sanitare cu paturi și policlinici, precum și pentru alte categorii de măsuri necesare creșterii rezilienței unităților medicale care desfășoară activități publice în domeniul oncologiei și bolilor cardio-vasculare, inclusiv ATI”, se arată în Ordonanța de Urgență.
Bugetul este de 500 milioane lei.
Cine sunt beneficiarii finali ai fondurilor destinate realizării documentațiilor tehnico-economice: unitățile sanitare cu paturi din domeniul oncologic, al bolilor cardio-vasculare și ATI sau care furnizează servicii de spitalizare continuă în aceste domenii.
Citește și Studiu FHI: Cum vor tinerii medici români să transforme sistemul medical prin digitalizare [2020]
Totul este inclus într-o Ordonanță de Urgență adoptată în luna septembrie de Guvern. Luna aceasta va fi elaborat primul draft, iar negocierile vor dura până în prima parte a anului viitor (aprilie 2021), ca ulterior Comisia Europeană să adopte planul național.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.