Pe 5 decembrie, Romania sarbatoreste Ziua Internationala a Voluntarilor

Pe 5 decembrie, Romania sarbatoreste Ziua Internationala a Voluntarilor

Voluntariatul este o activitate desfasurata intr-un anumit domeniu, precum cel medical, prin care o persoana isi „doneaza” timpul, abilitatile si energia in sprijinul celor din jur, fara a primi vreo recompensa financiara.

5 decembrie este o zi importanta pentru voluntarii din Romania, o zi in care le sunt recunoscute eforturile depuse pentru a-i ajuta pe cei din jur – Ziua Internationala a Voluntarilor. 

Aceasta sarbatoare a fost instituita in anul 1985 de catre Organizatia Natiunilor Unite prin Rezolutia Adunarii Generale nr. 40/212 din 17 decembrie. De asemenea, Adunarea Generala a ONU, prin Rezolutia 52/17 din 20 noiembrie 1997, a numit anul 2001, Anul international al voluntarilor, avand ca scop promovarea si recunoasterea muncii depuse de voluntari si constientizarea beneficiilor aduse in urma activitatilor de voluntariat.

Fiecare an are o tema diferita

Planul de actiune pentru integrarea voluntariatului in agenda 2030 este un cadru sub conducerea Natiunilor Unite (ONU) prin care guvernele, organizatiile care implica voluntarii, agentiile ONU, sectorul privat, societatea civila si mediul academic se reunesc pentru a evidentia rolul voluntarilor in dezvoltarea durabila.

Astfel, in fiecare an, pe 5 decembrie, Ziua Internationala a Voluntarilor are o tema diferita care subliniaza importanta acestora pentru comunitati.

Ziua Internationala a Voluntarilor 2019 evidentiaza rolul voluntarilor care contribuie la incluziune, reducand ideea de inegalitate intre populatia tarii  si intre state.

In acest sens, voluntariatul ofera oportunitati oamenilor, in special celor deseori exclusi, marginalizati, de a juca un rol constructiv in comunitatile lor, devenind voluntari si ajutand la eliminarea diferentierilor sociale. Prin astfel de activitati de voluntariat, comunitatile din intreaga lume se bucura de solidaritate si de consolidare a incluziunii sociale. 

In anul 2018, tema principala a zilei de 5 decembrie a fost „Voluntarii construiesc comunitati rezistente”, motiv pentru care s-au sarbatorit eforturile voluntarilor in consolidarea si sustinerea comunitatilor in fata unor dezastre naturale, economice si politice. Evenimentul din 5 decembrie 2018 a reliefat modul in care voluntarii pot construi comunitati rezistente. 

Obiectivul principal al Zilei Internationale a Voluntarilor 2017 a fost recunoasterea solidaritatii pozitive a voluntarilor din intreaga lume care ajuta comunitatea in timp de criza, salvand oameni si sprijinindu-i pe cei care vor sa-si traiasca viata cu demnitate. 

 „Aplauze globale – dati mana voluntarilor” a fost tema Zilei Internationale a Voluntarilor 2016. In cadrul acestei teme, a fost organizata o serie de aplauze la nivel mondial pentru a sarbatori voluntarii de pretutindeni si pentru a-i incurajat pe alti oameni sa se alature si sa contribuie la pace si la dezvoltarea durabila.

Obiectivul Zilei Internationale a Voluntarilor 2015 a fost sa initieze un dialog despre modul in care voluntariatul este vital pentru succesul Obiectivelor de Dezvoltare Durabila si a Agendei 2030, de aceea s-a numit „Lumea ta se schimba. Tu? Fii voluntar!”.

Pe 5 decembrie 2014, prin tema „Faceti schimbarea, voluntarilor!”, a fost evidentiata contributia voluntarilor in implicarea oamenilor de la baza proceselor de luare a deciziilor, creand in cele din urma spatii de participare care sa conduca la o guvernare mai puternica, coeziune sociala, pace si dezvoltare durabila.

„Tanar. Global. Activ.” s-a numit evenimentul de pe 5 decembrie 2013, dedicat Zilei Internationale a Vountarilor, iar scopul sau a fost de a aduce un tribut special contributiei voluntarilor de tineret la pacea globala si dezvoltarea durabila, subliniind ca tinerii actioneaza ca agenti ai schimbarii in comunitatile lor. 

In anul 2012,  „Sarbatorim voluntariatul” a fost evenimentul prin care s-au sarbatorit angajamentul si speranta pentru o lume mai buna, de Ziua Internationala a Voluntarilor. Obiectivul principal a fost constientizarea si recunoasterea rolului voluntarilor si al organizatiilor de voluntari la nivel international.

Voluntariatul in Romania

In Romania, voluntariatul a debutat in anul 1990 cand au inceput sa apara organizatii internationale si filiale ale acestora si pe teritoriul tarii noastre, de atunci fiind implicati din ce in ce mai multi voluntari in diferite activitati. Drept urmare, in anul 1997 au fost infiintate si primele centre de voluntariat din tara.

In Romania, activitatile de voluntariat sunt reglementate prin Legea 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania, aflata in vigoare din 26 iulie 2014. Aceasta lege inlocuieste Legea Voluntariatului 195/2001, rectificata in 2002 si respectiv 2006.

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment