Violenta in spitale fata de personalul medical este in crestere

Violenta in spitale fata de personalul medical este in crestere

Violenta in spitale fata de personalul medical este un subiect care, in ultimii ani, a cunoscut o crestere substantiala. Acest fenomen este prezent nu numai la noi in tara, ci la nivel global. Pe aceasta tema au fost facute mai multe studii in ceea ce priveste numarul de astfel de incidente si natura tipului de violenta.

Unul dintre ele este realizat de HSJ and Unison si a aratat o crestere de 9.7 procente a numarului de cazuri de violenta in spitale.

Pana la finalul sec XX profesia de medic era considerata una dintre cele mai nobile. In momentul actual, lucrurile s-au mai schimbat, iar domeniul medical a intrat in categoria “comertului”, pacientul fiind consumatorul. Asa cum in fiecare arie profesionala exista si “personaje negative” si in domeniul medical pot exista, din pacate, astfel de exemple. Dupa ce au existat cateva cazuri in care anumiti medici au fost surprinsi avand discutii cu reprezentantii medicali, cerand comisioane in schimbul unor produse farmaceutice, mass-media a portretizat toti medicii ca fiind niste persoane interesate doar de bani. Astfel respectul si poate si increderea au scazut considerabil fata de aceasta profesie. Dar cei mai multi o practica cu multa pasiune si interes.

Studii:

Poate de aici a si pornit aceasta problema. Un studiu realizat in Birmingham a aratat ca 63% din personalul medical a fost hartuit de catre pacienti ori apartinatori (a fost vorba atat de injurii aduse la adresa medicilor cat si de violenta fizica). Pentru a combate aceasta problema si pentru a veni in ajutorul personalului medical (sa-si poata realiza munca in conditii normale), Serviciul National de Sanatate din Anglia a introdus o noua politica in cadrul spitalelor: “Zero Tolerance” (mai multe detalii aici). Un alt studiu, din Germania de aceasta data, publicat in anul 2015 a aratat ca 50% din personalul medical a avut parte de comportamente violente din partea pacientilor, 10% dintre acestia avand parte si de vatamarea lucrurilor personale sau chiar violenta fizica. Pacientii sunt mult mai predispusi sa se manifeste intr-o forma agresiva atunci cand nu sunt multumiti de actul medical (sursa: aici).

Din pacate mass-media publica in mod regulat reportaje “senzationale” despre neglijenta medicilor, malpraxis, prescrierea unor medicamente scumpe ale unor mari branduri farmaceutice. Insa, nu o fac in mod responsabil, ei fiind in cautarea unor stiri care sa acapareze intreg publicul si intotdeauna pun medicii intr-o lumina negativa, hranind astfel ura pacientilor si revoltarea acestora. Mass-media poate fi oglinda unei populatii, iar daca aceasta este interesata doar de scandaluri si stiri superficiale, in care cazuri intregi sunt prezentate intr-un reportaj de 2 minute, poate spune multe despre subiectul acestui articol.

Va recomand sa vizionati un speech interesant cu tema “Doctor make mistakes. Can we talk about that?” tinut de Brian Goldman (medic urgentist in Toronto), in cadrul TedTalks: click aici.

Fundatia Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti a realizat un studiu privind expunerea la agresiune a medicilor din Capitala. Studiul s-a realizat in unitatile medicale care au servicii de urgenta si au participat medici de la 21 de spitale.

Printre intrebari se numara:

  • “Cat de frecvent va confruntati cu atitudini agresive ale pacientilor sau ale însotitorilor acestora?”. Raspunsurile au fost :  22% au declarat ca se confrunta frecvent, 36% uneori, 19% rar, 19% foarte rar si doar 3% niciodata

    Sursa: aici

  • “Tipul de agresiune cu care v-ati confruntat in timpul programului?”.  Raspunsuri: 85% au declarat ca s-au confruntat cu agresiuni verbale si 10% cu agresiuni fizice.Dintre acestia , 62% au raspuns ca s-au confruntat cu agresiuni verbale sub forma de injurii, 67% s-au confruntat cu agresiuni verbale sub forma de amenintari, 6,8% au suferit lovituri si/sau raniri, 25% intrare cu forta în cabinet, 1,9% hartuire sexuala si 1,5% o alta forma de agresare (descrisa de respondenti).
  • Dintre specialitatile medicale în care s-au produs aceste agresiuni fizice, vorbim despre medicina de urgenta, cu cele mai multe dintre incidente – 34%, psihiatria 29%, chirurgia plastica si reparatorie 9%, respectiv cate 3,6% în cardiologie, medicina interna si terapie intensiva. La niveluri mai mici, în celelalte specialitati din cele 39 în care activeaza medicii participanti. (sursa: aici)

In ceea ce priveste motivatia persoanelor care au atacat personalul medical, o sa atasez un grafic realizat de cei care au facut studiul:

Sursa: aici

“Un medic din Timis a fost chiar ucis in urma cu patru ani de o ruda a pacientei sale, iar pentru multi dintre pacienti a-si injura sau amenința medicul pare ceva firesc. Din pacate unitatile medicale, dar nici alte institutii de management al sanatatii nu detin baze de date si nu exista mecanisme unitare de raportare sau proceduri scrise pentru a manageria acest tip de incidente, care astfel raman subraportate. De cele mai multe ori, numarul de cazuri violente inregistrat oficial era mai mic decat cel real. Absenta sanctiunilor pentru autori nu face decat sa sporeasca nemulțumirea angajatilor din spitale.” (pasaj extras din Studiul pilot privind expunerea la agresiune a medicilor in exercitarea meseriei-sursa aici)

In Romania aceste probleme tot apar. Cel mai recent act de violenta in spitale a fost in februarie 2018, in jud Arges. Un medic de la UPU a fost agresat fizic de doi tineri aflati in stare de ebrietate, care pretindeau ca aveau nevoie de ingrijiri medicale.

Dr. Samir Daloou, victimă:

“N-avea nicio zgarietură, n-avea nimic. Era doar baut… I-am spus pacientului respectiv ca nu are urme de violenta, nu are urme de lovire, a devenit cealalta persoană recalcitranta…” (sursa aici)

Un alt eveniment neplacut a avut loc anul trecut, la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie”, cand parintii unui copil au lovit un medic, dupa aflarea diagnosticului.  Din declaratiile ulterioare ale Dr  Mihaela Balgradean, seful sectiei de nefrologie pediatrica, reiese ca parintii au fost nemultumiti de diagnosticul pus, fiind convinsi ca este vorba despre o patologie mai grava, lucru neatestat din punct de vedere al investigatiilor medicale.

Chiar daca au fost luate masuri impotriva actelor de violenta in spitale (prin instalarea camerelor de supravegheat si paza) astfel de evenimente nu pot fi anticipate, iar pacientii sau apartinatorii pot fi imprevizibili. Exista intr-adevar specialitati in care medicii sunt expusi unui numar mai mare de agresiuni (medicina de urgenta, psihiatrie), insa in ultima perioada se pare ca aceste statistici se extind.

Din studiul anterior, facut in Romania, se pare ca motivul frecvent folosit drept “scuza” a fost timpul prea lung de asteptare. Insa cu aceasta problema nu se confrunta doar Romania. In alte tari timpul mediu de asteptare poate depasi lejer 2 ore, in functie de cat de suprasolicitat este spitalul. Ceea ce nu constientizeaza pacientii este faptul ca intr-un spital aceste probleme sunt in general din cauze administrative (cateodata nu sunt paturi suficiente, nu sunt medici cat sa acopere liniile de garda, nu sunt toate materialele necesare etc), insa indiferent care ar fi vinovatul in aceasta situatie, violenta nu este o solutie (sursa aici ). O alta situatie frecvent intalnita este cea in care ambulantele care transporta pacientii catre spital sunt implicate in accidente rutiere. Recent, un autoturism care nu s-a asigurat a intrat in coliziune cu o ambulata care avea semnalele pornite (sursa aici ).

Daca ati avut parte de astfel de evenimente neplacute de-a lungul timpului ne puteti lasa un comentariu si care a fost atitudinea dumneavoastra in legatura cu aceasta (daca ati denuntat persoana respectiva, daca s-a raportat cazul etc).

Pentru a fi la curent cu noile noastre articole dar si cu job-urile saptamanale, va recomand sa va creati un cont gratuit aici.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment