Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.
Am absolvit Facultatea de Kinetoterapie, din cadrul Universității Naționale de Educație Fizică și Sport (UNEFS), din București. Profesez la cabinetul de terapie pentru mișcare din cadrul Spitalului Monza Metropolitan din București. Am ales această meserie deoarece îmi place să lucrez cu oamenii și din dorința de a contribui la redobândirea sănătății omului.
1. Care sunt provocările cu care se confruntă un kinetoterapeut într-o zi de lucru?
În opinia mea, fiecare zi este o nouă provocare, deoarece afecțiunile pacienților au o simptomatologie care diferă de la pacient la pacient.
2. Kinetoterapeutul are același parcurs de formare ca și un medic obișnuit?
Parcursul de formare al unui fizioterapeut este diferit față de cel al unui medic. Un fizioterapeut este axat pe redarea funcționabilității după ce medicul a tratat structrura respectivă (ligament, mușchi, nerv, articulație).
3. Ce calități ar trebui să aibă un kinetoterapeut?
Calitățile de bază pe care un fizioterapeut trebuie să le dețină sunt seriozitatea și implicarea continuă în fiecare proces de recuperare. La fel de importantă este și răbdarea, deoarece recuperarea unei afecțiuni poate fi de lungă durată.
4. Care sunt principalele atribuții ale unui kinetoterapeut ?
În primul rând, un fizioterapeut, trebuie să respecte codul de etică, trebuie să păstreze confidențialitatea dintre terapeut și pacient. Acesta are obligația să se perfecționeze continuu prin cursuri de specialitate, schimburi de experiență și să se documenteze despre tot ce apare nou în domeniu. Acesta trebuie să fie într-o continuă comunicare cu întreaga echipă medicală cu privire la evoluția procesului de recuperare și eventualele indicații și contraindicații ce survin în perioada de recuperare.
5. Cum ai descrie relația pacient-kinetoterapeut pe durata tratamentului?
Pe perioada procesului de recuperare, fizioterapeutul trebuie să fie într-o permanentă colaborare cu pacientul explicându-i atât obiectivele care vor fi atinse pe parcusul recuperării cât și prognosticul afecțiunii.
Citește și: INTERVIU Ramona-Elena Nanu, kinetoterapeut
6. Ne poți spune o experiență memorabilă cu un pacient, ceva ce te-a impresionat?
Aici pot menționa un caz neurologic în care pacientul a avut mai multe intervenții chirugicale, iar în urma procesului de recuperare rezultatul a fost satisfăcător atât pentru pacient cât și pentru mine. Am format o relație de prietenie și ținem și acum legătura.
7. Care sunt principalele probleme de sănătate cu care se prezintă românii la kinetoterapeut?
În general, pacienții se prezintă în urma unor dureri musculare, traumatisme articulare, lipsa de mobilitate sau accidente vasculare cerebrale.
8. Care este cea mai mare satisfacţie în profesia ta?
Cea mai mare satisfacție o ai atunci când procesul de recuperare se încheie cu redarea capacității funcționale a pacientului, acesta reîntorcându-se la activitățile sale cotidiene obișnuite.
9. Îți rămâne timp și pentru alte activităţi în afara cabinetului de kinetoterapie?
În general încerc să îmi gestionez activitatea profesională în așa fel încât să îmi rămână timp și pentru viața personală. De multe ori în timpul liber mă relaxez ieșind la alergat prin parc.
10. Cum vezi în acest moment situația sistemului medical din România? Ce ar trebui îmbunătățit după părerea ta?
După părerea mea, sistemul medical este într-o continuă îmbunătățire, ceea ce este îmbucurător atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical.
11. Care sunt planurile tale pe termen lung? Ce ți-ai propus să realizezi în următorii ani?
Pe viitor îmi doresc să mă perfecționez și să acumulez cât mai multă experiență prin participarea la cursuri specializate, cum ar fi: omtro, fllosing, taping, schroth pentru a avea cât mai multe satisfacții profesionale.
12. Ce îi sfătuiești pe viitorii kinetoterapeuți care sunt la început de drum?
Pentru tinerii absolvenți, sfatul pe care aș putea să îl dau este acela de a avea încredere în ei și de a practica această meserie cu pasiune, dăruire și răbdare.
Citește și: INTERVIU Florin Dragomir, asistent medical UPU
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.