INTERVIU Victoria Asanache, trainer navigatori de pacienti: „Imi place ceea ce fac, ma simt de folos intr-o zona in care este vorba de multa suferinta si teama.”

INTERVIU Victoria Asanache, trainer navigatori de pacienti: „Imi place ceea ce fac, ma simt de folos intr-o zona in care este vorba de multa suferinta si teama.”

Creat ca un raspuns atent si practic la o nevoie sensibila, si anume aceea de a-i ghida si a-i ajuta pe pacientii sau familia acestora, atunci cand acestia se confrunta cu iminenta unui diagnostic sever, navigatorul de pacienti este consilier, asistent, sfatuitor, probabil expert in logistica, un excelent comunicator cu siguranta si cel mai important, un om dedicat oamenilor.

Aceasta definitie se leaga in Romania de numele doamnei Victoria Asanache, trainerul  in cadrul Asociatiei Amazonia Navigators si singurul absolvent practicant din Romania al Institutului de Navigatori de Pacienti Harold P. Freeman din SUA.

Conform definitiei furnizate de NCI (National Cancer Institute, agentia guvernamentala din SUA specializata in cercetare si training pentru aspecte legate de cancer), „navigatorul de pacienti este o persoana care ajuta ghidarea unui pacient in si prin intermediul sistemului de sanatate. Aceasta inseamna asistenta prin depistarea, diagnosticarea, tratamentul si urmarirea unei afectiuni medicale, cum ar fi cancerul. Un navigator de pacienti ajuta pacientii sa comunice cu furnizorii lor de asistenta medicala, astfel incat ei sa obtina informatiile de care au nevoie pentru a lua decizii cu privire la ingrijirea lor de sanatate. Navigatorii pot, de asemenea, ajuta pacientii sa-si stabileasca intalniri pentru vizite de medic si teste medicale si sa obtina sprijin financiar, legal si social.”

De asemenea, navigatorii de pacienti pot colabora cu companiile de asigurari, cu angajatorii, cu managerii de caz, cu avocatii si cu alti factori de decizie care pot avea un efect asupra nevoilor de asistenta medicala ale unui pacient.

In Romania, profesia de navigator de pacienti a fost introdusa in Codul Ocupatiilor din Romania la solicitarea Asociatiei pentru preventia si lupta impotriva cancerului Amazonia Navigators, la finalul anului 2016. De numele acestei asociatii profesionale este legat numele doamnei Victoria Asanache, trainerul acestei asociatii si absolventa a Institutului de Navigatie pentru pacienti Prof. Harold P. Freeman din SUA,  singurul navigator certificat practicant din Romania. Victoria Asanache este navigator de pacienti oncologici, cu o experienta de peste 15 ani si aproximativ 4000 de pacienti oncologici indrumati pana in prezent.

La Amazonia Navigators, alaturi de colegii cu specialitati in zona de psihologie, medicina primara si management, pacientii sunt ghidati in hatisurile sistemului medical, obtin informatii, consiliere, li se gaseste finantare si intr-un final, li se ofera ceea ce se pierde cel mai usor in cazul unui diagnostic amenintator pentru viata: incredere si speranta.

Cum a aparut nevoia pentru navigatorii de pacienti?

Initiatorul sistemului de navigatie oncologic este Prof Harold P. Freeman din USA. Aparut in urma cu aproximativ 30 ani, sistemul a avut in vedere ajutorarea persoanelor de culoare diagnosticate cu cancer,  care din cauza situatiei precare financiare nu reuseau sa acceseze serviciile medicale. Ulterior, sistemul s-a extins incluzand pacienti din toate categoriile de boli. In SUA, Programul de Navigatie este finantat de guvern si sustinut in egala masura de ONG-uri. In zona Europei, ca de exemplu in Italia, persoanele care fac munca de navigatie de pacienti sunt platiti din fondurile primariilor sau ONG-urilor, fiind asimilati asistentilor sociali”, ne-a explicat trainer Victoria Asanache.

In Romania, in primul rand, din cauza ambiguitatii, birocratiei sistemului medical si din cauza lipsei de timp a medicilor de a oferi si servicii de indrumare pacientilor, pe langa cele medicale. Cateodata tine de fiecare medic, cateodata insa, incarcarea acestora cu toate cazurile zilnice ii impiedica de a putea oferi acel sprijin moral sau logistic de care un pacient sau familia acestuia ar avea nevoie.

In Romania, din pacate, din cauza lipsei de timp, relatia medic-pacient are de suferit, de cele mai multe ori! Mai ales in cazul pacientilor oncologici, comunicarea diagnosticului nu se poate face in cinci minute, iar faptul ca la usa cabinetului exista 20-30 de pacienti care asteapta, il pune pe medic intr-o situatie dificila. Existenta unui navigator de pacienti in relatia medic-pacient, care sa preia si sa explice acestuia din urma, dandu-i informatii utile, esentiale, supervizate de medic, s-ar putea sa fie solutia!”,  a adaugat trainer Victoria Asanache.

De asemenea, sistemul medical din Romania ar putea beneficia de infiintarea comisiilor de discutare a cazurilor -„board”-uri – si, conform trainerului Victoria Asanache, introducerea obligativitatii comisiilor interdisciplinare este un aspect ce trebuie luat in considerare in sistemul medical romanesc.

Care este statusul profesiei de navigator de pacienti in Romania, in acest moment?

Conform afirmatiilor trainerului Victoria Asanache, „Amazonia Navigators este in proces de acreditare pentru obtinerea dreptului  de a elibera o diploma recunoscuta de Ministerul Muncii si protectiei sociale din Romania. In momentul acesta s-a obtinut recunoasterea standardului ocupational, pas extrem de important fara care nici o scoala de navigatie de pacienti nu poate instrui cursanti. Da, din cunostintele noastre Amazonia Navigators este singura scoala de Navigatori de pacienti din Romania in acest moment!  Speram ca pana in toamna sa primim acreditarea si cursantii sa poata efectua cele 180 ore de curs din care 120 ore sunt de practica la Spitalul Clinic Sfanta Maria din Bucuresti. Pentru a ne face insa o idee despre interesul oamenilor privind practicarea acestei meserii in Romania am organizat in perioada noiembrie-martie cinci serii de cursuri pilot cu profil oncologic -85 cursanti”.

Imi place ceea ce fac, ma simt de folos intr-o zona in care este vorba de multa suferinta si teama de moarte. Invat in fiecare zi si ajutorul pe care il dau oamenilor din jurul meu, diagnosticati cu cancer ma face sa apreciez viata din plin invatand  cate ceva din toate regretele acestor oameni!” (trainer navigatori de pacienti Victoria Asanache)

Conform afirmatiilor doamnei Victoria Asanache, existenta acestor cursuri este necesar a se dezvolta in intreaga tara, nu doar in Bucuresti si astfel, Amazonia navigators are in vedere dezvoltarea de parteneriate  cu spitalele din diverse zone exact cum s-a realizat si in Bucuresti cu Spitalul Clinic Regina Maria. „De asemenea in momentul introducerii pe lista meseriilor noi incluse la plata, spitalele pot organiza concursuri pentru ocuparea  acestor locuri aflate in organigrama”, a spus trainer Victoria Asanache.

Cine se poate inscrie la cursurile de navigator de pacienti?

Doamna Victoria Asanache ne-a spus, ca experienta organizarii celor cinci serii de cursuri pilot au demonstrat nu doar ca nevoia pentru existenta pentru aceasta specializare este evidenta, dar si ca ea se adreseaza categoriilor celor mai diverse de persoane:

Cursantii inscrisi la cursul pilot au fost: pacienti sau apartinatori dornici sa afle lucruri despre boala lor, gestionarea situatiilor, drum de parcurs, dorinta de ai ajuta pe altii aflati in situatii similare. Persoane cu meserii diferite, juristi, ingineri, contabili, asistenti medicali, registratori medicali si nu in ultimul rand medici! Cursantii doreau ori sa se perfectioneze pentru locul lor de munca ori sa-si schimbe pur si simplu meseria. Cam 75% din cei inscrisi doresc sa practice aceasta meserie,” a declarat trainer Victoria Asanache.

„Meseria de Navigator de Pacienti este o meserie speciala si cel care doreste sa o practice trebuie sa stie foarte bine ca are nevoie de multiple calitati!  Seriozitate, disciplina, coeficient de inteligenta ridicat, deschidere pentru a invata permanent, calmitate, compasiune, dragoste de oameni!” (trainer navigatori de pacienti Victoria Asanache)

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment