Uniforma de asistent medical: este în regulă sau nu să o porți în public?

Uniforma de asistent medical: este în regulă sau nu să o porți în public?

În timp ce uniformele de asistent medical vin într-o largă varietate de culori, stiluri și imprimeuri, acesta nu este un motiv suficient de bun pentru a le purta în voie în afara locului de muncă. Lăsând la o parte aspectul estetic și care ține de „modă”, purtarea uniformei de spital în afara spațiului acestuia poate cauza probleme. Înainte să ne contrazici, află în continuare care sunt câteva puncte cheie pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a pleca de la spital în uniforma de asistent medical.

Unde te vei duce?

Dacă te duci la cumpărături îmbrăcat în uniforma de asistent medical, este posibil să se presupună că vrei să atragi atenția. De asemenea, dacă te afli în raionul cu medicamente/suplimente, există o foarte mare posibilitate să fii oprit și întrebat cu privire la multe lucruri de pe raft. Totuși, să nu dramatizăm – dacă te oprești după muncă 5 minute la un magazin pentru a-ți lua ceva rapid înainte de a ajunge acasă, poate fi o idee practică.

Cum arată uniforma ta?

După o zi întreagă de stat în spital, există posibilitatea ca uniforma ta să nu mai fie în stare impecabilă. Înainte de a ieși din mediul spitalicesc cu ea, asigură-te că nu există anumite pete pe ea, care pot proveni din surse fiziologice/biologice sau chiar chimicale. A purta uniforma de asistent medical pătată în public poate conduce la răspândirea unor infecții și bacterii, mai ales dacă oamenii nu sunt atenți și intră în contact cu petele respective.

Citește și: Infografic: cum curatam petele de pe uniforma medicala

În ce secție lucrezi?

Dacă lucrezi într-o secție în care se îngrijesc pacienți extrem de contagioși sau dacă mediul în care stai trebuie să fie unul 100% steril, atunci nici nu trebuie să te mai gândești – e clar că uniforma de asistent medical nu poate să intre în contact cu exteriorul. În situațiile menționate anterior, uniformele trebuie purtate doar în cadrul spitalului, într-un mediu cât mai steril.

Poți purta hainele obișnuite, apoi te poți schimba în uniforma pentru muncă și la finalul turei te poți schimba înapoi în hainele obișnuite, înainte de a ieși din spital. În ceea ce privește expunerea, nu trebuie să fii în contact direct cu pacienții contagioși pentru a dobândi sau prelua bacterii dăunătoare. Există agenți patogeni pe care îi poți obține din aerul din jur și din propriile mâini care au intrat în contact cu suprafețe ce stocau bacterii.

Motive pentru care unii oameni își poartă uniformele în public

Persoanele care muncesc într-un spital sau în câmpul medical în general, sunt văzute cu alți ochi de societate. Cel mai probabil, dacă vezi pe cineva purtând uniforma de spital în public, inclusiv tu începi să îți faci o părere despre persoana respectivă sau să îți pui niște întrebări. În afară de acest aspect, mijloacele media, în special televiziunea, au încurajat purtarea uniformelor de spital în afara mediului de lucru prin cadrul serialelor tematice.

Adevărul este că uniforma de asistent medical este confortabilă, permite corpului să respire și să se miște în voie, toate acestea fiind motive pentru care multe persoane nu vor să renunțe la ele atunci când își continuă activitatea de după muncă. Un alt motiv poate fi si oboseala acumulată de după muncă – după o zi întreagă de stat în picioare și alergat prin spital, vrei să îți termini treaba personală cât mai repede și să ajungi acasă, nu mai ai în vedere și schimbarea hainelor înainte de a pleca de la spital.

Care este concluzia?

Purtarea uniformei de asistent medical în public este strâns legată de confortul personal și de etica adecvată muncii. Dacă ești 100% nevoit să mai ai o activitate după tura de la spital, pentru binele persoanelor cu care urmează să intri în contact, este recomandat să ai haine de schimb. Totuși, atâta timp cât nu intri în contact cu persoane foarte contagioase, nu este un dezastru să pleci în uniforma de asistent și să te oprești la magazin înainte de a ajunge acasă. Decizia finală este a ta, însă ea trebuie să fie făcută pe baza tuturor informațiilor pe care le știi acum.

Citește și: Cum să îți alegi uniforma ca asistent medical debutant

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment