Examenul de rezidențiat este o etapă foarte importantă din cariera oricărui stomatolog ambițios, iar urmarea unei specialități din domeniul medicinei dentare aduce mai multe plusuri în pregătirea profesională și în practicarea acesteia. Alegerea unei specializări este un aspect care vă va defini cariera de stomatolog și care trebuie să reflecte înclinările personale, de altfel acesta poate fi și principalul factor motivațional în perioada de pregătire pentru examen.
Ce specialități poți alege la rezidențiat?
Specialitățile din domeniul medicinei dentare sunt prevăzute în Nomenclatorul de specialități medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală aprobat prin Ordinul ministrului sănătății publice nr. 1509/2008, cu modificările și completările ulterioare.
După completarea Nomenclatorului de specialități medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1348/2020 pentru completarea Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1.509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialități medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală, specialitățile medicinei dentare sunt:
- Chirurgie dento-alveolară
- Ortodonție și ortopedie dento-facială
- Endodonție*
- Paradontologie*
- Pedodonție*
- Protetică dentară*
- Chirurgie stomatologică și maxilo-facială*
- Stomatologie generală*
*Specialități care nu beneficiază de recunoaștere automată în celelalte state membre ale Uniunii Europene.
- CHIRURGIE DENTO-ALVEOLARĂ: este o specialitate a medicinei dentare ce se practică în cadrul asistenței medicale ambulatorii și care se ocupă cu studiul, prevenirea și tratamentul – inclusiv chirurgical – al afecțiunilor dento-parodontale.
Metodele chirurgicale ce pot fi efectuate în cadrul asistenței medicale ambulatorii se referă la: chirurgia endodontică, chirurgia preprotetică, chirurgia parodontală, accidentele de erupție ale dinților, incluziile dentare, traumatisme dento-parodontale și tratamentul edentațiilor prin implanturi dentare.
Durata rezidențiatului în cadrul acestei specializări este de 3 ani.
Structura stagiilor de pregătire în rezidențiat este următoarea:
- Etapa de angajare și luare în evidență, rezolvare a problemelor social-administrative, prezentare la Spitalul sau Clinicile unde a fost repartizat
- Stagiul de Chirurgie Oro-maxilo-facială: 6 luni
- Stagiul de Chirurgie Dento-alveolară: 17 luni și 3 săptămâni
- Stagiul de Parodontologie: 3 luni
- Stagiul de Endodonție: 3 luni
- Stagiul de Bioetică: ½ lună
- Stagiul de Ortodonție și Ortopedie dento-facială: 2 și ½ luni
- Stagiul de Protetică Dentară și Implantologie: 3 luni
- Modulul de Elemente Juridice Medicale și Malpraxis Medical: o săptămână.
Obiectivul general al rezidenţiatului în această specialitate este de a pregăti medicii stomatologi pentru a deveni specialişti în Ortodonţie si Ortopedie Dento-Facială (Ortodonţie si ODF), cu o pregătire academică vastă şi solidă şi o experienţă clinică adecvată în diferite metode de tratament.
DURATA DE PREGĂTIRE ÎN REZIDENȚIAT
Durata de pregătire în rezidențiatul de Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială este de 3 ani. Programul de pregătire se bazează pe un minim de 48 de săptămâni pe an și 40 de ore pe săptămână, care totalizează 5760 ore programate pentru cei 3 ani.
Structura de pregătire prevede etapa administrativ–organizatorică: constituirea dosarului de angajare, luare în evidenţă, rezolvarea problemelor social-administrative, prezentarea la spitalul şi/sau clinica unde a fost repartizat, instructajul și repartizarea rezidenților de către coordonatorul de rezidențiat şi stabilirea programului de activitate: 1 săptămână.
Pregătirea teoretică și practică din cadrul acestui program de rezidențiat cuprinde următoarele stagii obligatorii:
- ANUL 1: Ortodonție și ODF – 11 luni și pedodonție – 1 lună
- ANUL2: Ortodonție și ODF: 11 luni și chirurgie OMF/dento-alveolară: 2 săptămâni
- ANUL3: Ortodonție și ODF: 11 luni, protetică dentară: 2 săptămâni și paradontologie: 2 săptămâni.
Citește și: INTERVIU | Prof.Univ.Dr. Mihaela Raescu, medic stomatolog, profesor in preventie orodentara
- ENDODONȚIE: Endodonţia reprezintă ramura medicinii dentare care se ocupă cu morfologia, fiziologia şi patologia pulpei dentare şi a ţesuturilor perirapicale. Studiul şi practica endodonţiei cuprind cunoştinţele fundamentale şi clinice cu privire la biologia pulpei dentare, etiologia, diagnosticul, prevenirea şi tratamentul afecţiunilor şi traumelor acesteia şi starea ţesuturilor periapicale.
Durata rezidențiatului este de 3 ani, iar conform curiculei veți avea de parcurs un număr de 200 de ore didactice pe fiecare an de studiu în parte: curs, seminar, prezentări de cazuri. Structura stagiilor de pregătire cuprinde o etapă de angajare și luare în evidență, pentru rezolvarea problemelor social-administrative, prezentarea medicului dentist la Spitalul sau Clinicile unde ați fost repartizați, alegerea îndrumătorului și fixarea planului de activitate cu o durată de 2 săptămâni.
- Stagiul de Endodonţie: 20 luni
- Stagiul de Odontoterapie Restauratoare: 2 luni
- Stagiul de Parodontologie: 2 luni
- Stagiul de Chirurgie dento-alveolară: 2 luni
- Stagiul de Protetică: 2 luni
- Stagiul de Pedodonţie: 4 luni
- Stagiul de Ortodonţie: 2 luni
- Stagiul de Bioetică: 2 săptămâni
- Stagiul de Sănătate publică: 2 săptămâni
- Stagiul de Farmacologie clinică: 1 lună
Citește și: Cum deschizi un cabinet stomatologic: avize necesare și noi condiții de funcționare în pandemie
- PARODONTOLOGIE: este ramura medicinii dentare ce se ocupă cu profilaxia, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor parodonţiului marginal, în contextul afecţiunilor buco-dentare şi sistemice. Manoperele de profilaxie, diagnosticare şi tratament se referă la: evidenţierea şi îndepărtarea factorilor cauzali ai îmbolnăvirilor parodonţiului marginal, manopere de igienizare, debridare gingivală, tratament antimicrobian, chirurgie parodontală; restaurare protetică în parodontopatii.
Durata rezidențiatului este de 3 ani.
Structura stagiilor de pregătire în această specialitate este următoarea:
- Stagiul de Chirurgie dento-alveolară şi Chirurgie Orală si Maxilo-Facială: 1+1 luni
- Stagiul de Endodonţie şi Odontoterapie restauratoare: 1,5 luni
- Stagiul de Protetică dentară: 1,5 luni
- Stagiul de Ortodonţie, Pedodonţie: 1,5 lună
- Stagiul de Implantologie: 2 luni
- Stagiul de Parodontologie: 24 luni
- Stagiul de Microbiologie: 1 lună
- Stagiul de Imunologie: 1/2 lună
- Stagiul de Bioetică: 1/2 lună
- 3.A.10. Stagiul de Medicină internă (Diabetologie, Cardiologie, Hematologie,
- Neurologie, Psihiatrie, Endocrinologie): 1 lună
- Stagiul de Prevenţie şi Management sanitar: 1/2 lună
Citește și: INTERVIU | Dr. Adelina Costea, medic stomatolog
- PEDODONȚIE: este o specialitate a medicinei dentare care asigură sănătatea orală a copiilor şi a adolescenților inclusiv a celor cu nevoi speciale, prin mijloace preventive și curative.
Durata rezidențiatului este de 3 ani.
Structura stagiilor de pregătire cuprinde:
- Etapa de angajare, luare în evidenţă, rezolvarea problemelor socio-administrative, prezentarea la Spitalul şi Clinicile unde a fost repartizat rezidentul, alegerea îndrumătorului şi fixarea planului de activitate.
- Discipline fundamentale: 1 lună
- Sănătate publică orală: ½ lună
- Radiologie: 1 lună
- Bioetică: ½ lună
- Pedodonție: 28 luni
- Ortodonție: 2 luni
- Endodonție: 1 lună
- Parodontologie: 1/2 lună
- Chirurgie oro-maxilo-facială: 1 lună
- Protetică: 1/2 lună
- PROTETICĂ DENTARĂ: se ocupă cu metodele de restaurare morfo-funcţională şi estetică a aparatului dento-maxilar (ADM) cu ajutorul unor proteze biocompatibile.
Structura stagiilor de pregătire în rezidenţiat : Etapa iniţială include angajarea şi luarea în evidenţă, rezolvarea problemelor social administrative şi fixarea planului de activitate. Stagiul clinic de protetică dentară se desfăşoară pe parcursul întregii perioade de 3 ani, de pregătire în rezidenţiat şi se desfăşoară în cadrul catedrei de Protetică Dentară.
Stagiile practice şi cursurile-conferinţă sunt grupate astfel:
- Protetică dentară: 20.5 luni, format din 3 module: în anul I – 9 luni, în anul al II-lea, de 3 luni şi în anul al III-lea, de 8.5 luni
- Endodonţie: 1 lună
- Parodontologie: 1 lună
- Tehnologia protezelor şi materiale dentare: 3 luni, format din 2 module: în anul I – de o lună şi în anul al II-lea – de 2 luni
- Ortodonţie: 1 lună
- Pedodonţie: 1 lună
- Odontoterapie restauratoare: 2 luni
- Chirurgie dento-aleveolară: 3 luni
- Patologie orală: 1 lună
- Reabilitare orală: 2 luni
- Bioetică: 0.5 luni
Te-ar putea interesa și: Formulare utile în cabinetele de stomatologie
- CHIRURGIE STOMATOLOGICĂ ȘI MAXILO-FACIALĂ: cuprinde tratamentul chirurgical al părţilor moi cervico-faciale, al oaselor craniului visceral, al glandelor salivare, articulaţiei temporo-mandibulare, diformităţilor şi malformaţiilor cranio-faciale, plastia reconstructivă în sfera orală şi maxilo-facială şi tratamentul chirurgical al afecţiunilor dento-parodontale (incluzând și specialitatea de chirurgie dento-alveolară).
Durata este de 5 ani.
Structura stagiilor de pregătire în rezidențiat
- Etapa de angajare: luare în evidență, rezolvare a problemelor social-administrative, prezentare la spital și clinica repartizată, fixarea planului de activitate
- Stagiul de Chirurgie generală: 12 luni
- Stagiul de O.R.L.: 1 lună
- Stagiul de Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă: 4 luni
- Stagiul de Neurochirurgie: 1 lună
- Stagiul de Bioetică: ½ lună
- Stagiul de Chirurgie Stomatologică și Maxilo-Facială*: 3 ani 5 luni și 1 săptămână (anii II, III, IV, V)
- Modulul de Elemente Juridice Medicale și Malpraxis Medical: o săptămână
*În secțiile clinice de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, acreditate de Ministerul Sănătății, sub îndrumarea medicilor șefi secție/clinică, medicii rezidenți se vor familiariza cu activitățile practice de chirurgie Stomatologică și Maxilo-Facială, completându-și în același timp și cunoștințele teoretice, pentru a se alinia standardelor internaționale ale patologiei specifice.
- STOMATOLOGIE GENERALĂ: este o ramură a Medicinei care se ocupă cu diagnosticul, prevenirea și tratamentul afecțiunilor dentare și a țesuturilor înconjurătoare.
Durata rezidențiatului este de 3 ani.
Structura stagiilor de pregătire în rezidențiat:
- Etapa de angajare și luare în evidență, rezolvare a problemelor social-administrative, prezentarea la unitatea medicală unde a fost repartizat, prezentarea coordonatorului și îndrumătoruluide rezidențiat, fixarea planului de activitate
- Stagiul de Prevenție oro-dentară: 2 luni
- Stagiul de Sănătate Orală: 2 luni
- Stagiul de Bioetică: 2 săptămâni
- Modul de Elemente Juridice Medicale și Malpraxis Medical: 2 săptămâni
- Stagiul de Endodonție: 3 luni
- Stagiul de Odontoterapie restauratoare: 10 luni
- Stagiul de Protetică dentară: 3 luni
- Stagiul de Implantologie: 3 luni
- Stagiul de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială: 3 luni
- Stagiul de Parodontologie: 3 luni
- Stagiul de Pedodonție: 3 luni
- Stagiul de Ortodonție și Ortopedie dento-facială: 3 luni
Cine poate susține examenul de admitere pentru rezidențiat?
Condiția pentru a putea intra într-o formă de rezidențiat la medicină dentară este să deții diploma de licență în medicină dentară și bineînțeles să parcurgi bibliografia pentru examen.
Spre deosebire de medicină generală, unde rezidențiatul este obligatoriu pentru a putea profesa ca medic specialist și a progresa mai departe profesional, la medicină dentară, ca și la farmacie, această formă de studiu postuniversitară este o opțiune. Fie că ești proaspăt absolvent sau practici deja de ceva vreme stomatologia, ai șansa de a susține acest examen și de a alege una dintre specializările puse la dispoziția medicilor dentiști.
Care este bibliografia pentru examenul de admitere în rezidențiat?
Materia de admitere este structurată într-o singură carte, MANUAL DE REZIDENȚIAT – STOMATOLOGIE – sub redacția Prof. Dr. Ecaterina IONESCU, Editura Universitară Carol Davila, București – 2021, cuprinzând 7 capitole: odontoterapie, endodonție, protetică dentară, parodontologie, pedodonție, ortodonție și ortopedie dento-facială și chirurgie oro-maxilo-facială cu subcapitolele aferente.
Te-ar putea interesa și: INTERVIU Dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog: „Cel mai important lucru pentru un medic stomatolog este reacția și mulțumirea pacientului la final de tratament”
Cât timp să îți rezervi pentru a parcurge materia?
Acest aspect nu este unul standard, nu există o rețetă miraculoasă sau un plan care să se potrivească tuturor. Mai degrabă e indicat să țineți cont de anumite sfaturi: în primul rând să porniți din start cu ideea că puteți să atingeți acest scop, apoi să începeți să parcurgeți materia în ritmul vostru, pe cât posibil să aveți zilnic un timp bine planificat pentru învățat. Unii studenți încep să învețe din anul 6, alții reșușesc să se concentreze și să studieze intens după finalizarea ultimului an de facultate, în vara dinainte de rezidențiat.
Întocmește un plan realist de studiu, bazat pe un program bine stabilit și evită orice distragere, ca telefonul, tv sau alte mijloace pe durata învățării. Deși bibliografia este o adevărată provocare, asigurați-vă că parcurgeți cu atenție fiecare capitol deoarece întrebările se bazează uneori pe cele mai mici detalii.
În vederea fixării noțiunilor parcurse, este bine dacă vă faceți timp și pentru a rezolva grilele din anii precedenți sau să vă faceți cont pe grile-rezidențiat.ro unde veți putea găsi grupate pe capitole și subcapitole, dar și simulări de admitere. Pe lângă faptul că vă testați cunoștințele cu ajutorul lor, de asemenea, grilele din anii precedenți aduc multe informații importante, reușești să înțelegi mai bine structura întrebărilor, constați că multe întrebări se repetă în ani diferiți sub diverse forme dar pe același subiect și că din fiecare capitol sunt accentuate anumite informații.
Indicat este ca parcurgerea grilelor să o faceți pe tot parcursul perioadei de studiu, atât pentru înțelegerea dificultății examenului cât și pentru verificarea constantă a nivelului de cunoștințe.
Care sunt salariile în timpul rezidențiatului la medicină dentară?
- Medic dentist rezident anul I: 5700 lei brut
- Medic dentist rezident anul II: 6100 lei brut
- Medic dentist rezident anul III: 6700 lei brut
- Medic dentist rezident anul IV – V: 7300 lei brut
- Medic dentist rezident anul VI: 7900 lei brut.
Pentru a vă atinge scopul propus, nu vă pierdeți încrederea, efortul vostru trebuie dus până la capăt cu calm și concentrare. Veți constata în momentul examenului că multe informații pe care credeați aparent că le-ați uitat vă vor reveni în minte. Aveți grijă de calitatea somnului și nu uitați să fiți cumpătați cu stresul, mai ales în ziua dinaintea examenului.
Spor la învățat și succes în alegerea specializării dorite.
Ești medic stomatolog și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
De profesie medic rezident în cadrul specialității medicină de familie, iubesc domeniul sănătății și sunt entuziasmată de a-i inspira și pe alții. Fire creativă și curioasă, sunt pasionată de lectură, călătorii și natură.