In fiecare an studentii medicinisti organizeaza o campanie care se adreseaza publicului larg, ce are ca scop donarea de sange. Andreea Galita si Delia Vasile (coordonator proiect si asistent coordonator proiect) au acceptat sa ne raspunda la cateva intrebari legate de acest campanie care se va desfasura in perioada 8-12 mai:
- De cat timp exista acest proiect? Cine se ocupa de organizare? Care au fost rezultatele pana acum?
„Donează sânge! Fii erou!“ este o campanie cu o tradiție de peste 10 ani, de mare seriozitate, anvergura și impact. An de an activitatea acestui proiect s-a concretizat prin organizarea de campanii bianuale de catre Societatea Studenților în Medicina din București. Niciuna din aceste acțiuni de binefacere nu ar fi posibile fără sprijinul voluntarilor. Fiecare campanie aduna peste 120 de voluntari, entuziaști, ce își doresc ca din anii studentiei să ajute sistemul medical prin ameliorarea deficitului de sânge din spitale.
În prezent, acest proiect este recunoscut la nivel național. Noi, studenții la medicină, am reușit sa ne unim forțele și să organizăm o campanie ce va avea loc în aceeași perioadă, în 10 orase din România: Târgu Mureș, București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Sibiu, Craiova, Timișoara, Oradea și Constanța. În campania din toamnă s-au strâns în Holul de Onoare al Palatului Facultății de Medicină, 558 pungi de sange, iar la nivel național 4400. Anul acesta campania va avea loc în perioada 8-12 mai, dorim să avem un rezultat mult mai bun atât prin sporirea numarului de pungi de sânge adunate cât și prin informare si conștientizare a populatiei asupra acestei probleme.
- Care sunt criteriile pentru a putea dona?
Pentru a putea dona, o persoana trebuie sa indeplineasca anumite conditii si anume: sa aiba vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutatea peste 50Kg, pulsul regulat, de 60 -100 bătăi/minut, tensiunea arterială sistolică trebuie sa se incadreze între 100 şi 180 mmHg. De asemenea, trebuie să nu fi suferit nicio interventie chirurgicala în ultimele 6 luni, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, sa nu se afle sub tratament pentru diferite afectiuni, precum hipertensiune, boli cardiace, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. Totodata, femeile nu trebuie sa fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.
- Ce contraindicații există?
În condițiile în care o persoană sufera de o boala cronica, din pacate nu va putea dona sange, acesta fiind un criteriu de excludere permanenta. Printre criteriile de excludere temporara, se numara: bolile infecţioase (gripă , infectii bacteriene), anemia, examinarile endoscopice, transfuziile, intervenţiile chirurgicale, tatuajele, contactul apropiat cu persoane care sufera de hepatită sau HIV, vaccinările, sarcina, alăptarea, tratamentele dentare, consumul de alcool în ultimele 48 de ore sau consumul de medicamente.
- Există restricții înainte de a dona?
Inainte de actul donarii, recomandam ca donatorii sa fie odihniti si bine hidratati. Dimineaţa, înainte de recoltare, acestia pot consuma o cană cu ceai sau cafea, iar micul dejun trebuie sa fie puţin consistent, alcatuit din legume si fructe. De asemenea, acestia nu trebuie sa fumeze cu o ora inainte si sa nu consume alcool, grasimi sau dulciuri concentrate, sa nu consume medicamente (aspirina, anticoagulante, antidiabetice, etc), sa prezinte o stare buna de sanatate fizica si mentala, iar starea de igiena personala sa fie corespunzatoare.
- Ce facilități au donatorii?
Dupa fiecare donare de sange, donatorii beneficiaza de rezultatele analizelor de laborator: grupul sanguin ABO si Rh, HLG (hemoleucograma), glicemia, antigenele Hepatitei tip B, antigenele/anticorpii Hepatitei tip C, antigene-anticorpi HIV/SIDA, anticorpi –anti Treponema pallidum (bacteria care produce sifilis), ALT (transaminaza-enzima hepatica).
De asemenea, la solicitarea personala, donatorul poate beneficia, o data pe an, de un set complet gratuit de analize de biochimie.
In acelasi timp, donatorii mai beneficiaza de bonuri de masa, in valoare de 63 de lei, de scutire de la locul de munca pentru ziua respectiva, precum si de reducere 50% la transportul in comun, timp de o luna.
- Care sunt beneficiile asupra organismului?
Contrar conceptiei comune, actul donarii nu ne pune viata in pericol, ci, dimpotriva, contribuie la mentinerea sau la imbunatatirea sanatatii. Astfel, donatorii ar trebui sa stie ca, in urma donarii de sange, vor prezenta un risc mai scazut de a dezvolta cancer sau afectiuni cardiace, prin mentinerea in limite normale a nivelului de fier din organism, iar imunitatea le va fi intarita.
- De câte ori poate o persoană să doneze sânge?
Se recolteaza sange persoanelor sanatoase la un interval de minimum doua luni intre donarile de sange, fara a depasi 5 donari pe an pentru barbati si 4 donari pe an pentru femei.
Pentru mai multe detalii va invit sa accesati pagina de Facebook a acestui event .
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.