Top 3 sfaturi de gestionare a stresului pentru medicul oncolog

Top 3 sfaturi de gestionare a stresului pentru medicul oncolog

Fiecare zi din viata unui medic oncolog este o provocare. Chiar daca in fiecare an apar noi metode de recuperare a pacientilor cu probleme oncologice, medicul are un rol esential si este supus unui stres continuu.

Desi tratarea pacientilor ofera satisfactii, un medic oncolog trece prin multe incercari de-a lungul carierei sale. Esecul tratamentului si pierderea pacientilor pot fi extrem de dificile pentru cadrele medicale care lucreaza pe sectia de oncologie. Mai mult, programul intens de ingrijire a pacientilor este adesea ingreunat de ineficienta sistemelor, de o lista excesiva de sarcini administrative, dar mai ales de lipsa de empatie din partea colegilor.

Aceste sfaturi simple reprezinta un punct de plecare pentru a incepe sa gestionati situatiile stresante la locul de munca:

Identificati problemele care va streseaza

Identificarea unei probleme este primul pas in abordarea, prevenirea si vindecarea acesteia. Prin urmare, este esential sa aveti in vedere aceste situatii si sa le discutati cu ceilalti colegi pentru a va sprijini reciproc.

Ingrijirea pacientilor este adesea motivatia cea mai importanta pentru medici, insa daca lucrati intr-un mediu haotic, intr-un colectiv care nu va intelege, va fi si mai greu.

Lipsa controlului asupra programului de lucru si a timpului liber va poate stresa fara sa constientizati. Cei mai multi oncologi lucreaza foarte multe ore in fiecare saptamana. Controlul asupra programului poate atenua o parte din stresul care vine in mod natural cu o profesie exigenta.

Impartasiti trairile cu colegii

Una dintre cele mai bune modalitati de a minimiza stresul in randul cadrelor medicale este prin sprijin reciproc. Este esential ca toti profesionistii din domeniul medical sa poata comunica frustrarea, furia, tristetea si durerea pentru a evita acumularea acestor emotii. Vorbind si impartasind sentimente cu colegii care pot empatiza usor, veti observa o eliberare si veti reusi sa gestionati stresul.

Este important ca specialistii din domeniul sanatatii sa simta ca sunt intelesi si apreciati, atat de pacienti, dar mai ales de colegi. Empatia colegilor va asigura o satisfactie mai buna la locul de munca si va va ajuta sa faceti fata stresului de a lucra pe sectia de oncologie.

Adoptati un stil de viata echilibrat

Cerintele esentiale ale oncologiei si ale altor specializari sunt rezistenta la stres si disponibilitatea de a lucra multe ore pe zi. Provocarea este, de fapt, mentinerea echilibrului intre munca si viata privata, pentru a avea suficient timp pentru odihna, pentru familie, pentru prieteni, pentru exercitii fizice si pentru o alimentatie sanatoasa.

Exista multe produse si servicii accesibile care va pot ajuta sa va gasiti echilibrul, cum ar fi:

  • Sala de sport si programe online disponibile oricand
  • Mancaruri sanatoase livrate la domiciliu sau la cabinet
  • Zone de odihna pe care le puteti crea chiar la cabinet
  • Aplicatii speciale pentru meditatie, cu scopul de a va ajuta sa va detasati de probleme

Probleme create de stres:

  • incapacitatea de concentrare
  • durerile de cap
  • hipertensiunea arteriala
  • lipsa eficientei generale
  • intarzierea la intalniri
  • absenteismul crescut si moralul scazut
  • simptomele emotionale, cum ar fi cresterea nerabdarii si iritatiei
  • dificultatea crescuta de a empatiza cu pacientii, epuizarea emotionala
  • dezvoltarea viciilor

Prevenirea acestor situatii este recomandata in cazul medicilor oncologi, iar principala modalitate de a gestiona stresul la locul de munca este eliberarea de acele stari de tensiune.

Cheia prevenirii depinde de identificarea radacinilor problemei si de abordarea acestora in timp util, indiferent daca acest lucru implica mai multi membri ai personalului de sprijin pentru reducerea sarcinii administrative sau implementarea unei noi tehnologii care sa eficientizeze sistemele existente pentru mai multa eficienta. O solutie pe termen lung pentru reducerea stresului suferit de medicul oncolog trebuie sa cuprinda toate aspectele vietii profesionale.

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment