Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.
Dacă ai un animal de companie, știi cât de mult te poate influența pozitiv, după o simplă interacțiune te simți mult mai relaxat. De la această constatare au pornit multe studii care au încercat să afle dacă animalele pot fi de ajutor în mai multe aspecte ale sănătății.
Astfel, specialiștii au ajuns la concluzia că terapia cu animale poate avea efecte benefice atât asupra stării psihice, cât și fizice. Iată câteva moduri prin care poate fi folosită acest gen de terapie care te poate inspira și pe tine să o folosești în cabinetul tău:
Când poate fi folosită terapia cu ajutorul animalelor?
În urma unei analize care a cuprins 49 de studii, s-a constatat că acest gen de terapie are un efect pozitiv asupra persoanelor care suferă de autism și probleme de comportament. De asemenea, poate ajuta și persoanele cu depresie, schizofrenie sau dependență.
Terapia cu ajutorul animalelor nu este recomandată pentru oamenii care sunt alergici la păr și salivă de animale sau le este frică de acestea.
Cum poate fi de ajutor terapia pentru sănătatea mentală
Prin simpla acțiune de mângâiere a unui animal, este declanșat un răspuns automat de relaxare. Cercetătorii au descoperit că mângâierea acestora încurajează producerea serotoninei, prolactinei și oxitocinei, hormoni care ajută la relaxare.
Acest tip de terapie este în special recomandat pentru persoanele vârstnice deoarece îi ajută să se simtă mai puțin singuri, le oferă confort și scade nivelul de anxietate. În plus, poate fi utilă și pentru oamenii care suferă de Alzheimer deoarece îi ajută să își recapete o parte din amintiri.
Dacă lucrezi într-un cabinet de psihiatrie, vei avea de câștigat dacă încerci să integrezi animalele în ședințele de terapie. Cu ajutorul acestora, pacienții se vor simți mai relaxați și este posibil să fie mai deschiși atunci când trebuie să își povestească problemele.
Citește și A imbratisa sau nu pacientii: care este comportamentul corect?
Cum poate fi de ajutor terapia pentru sănătatea fizică
În urma unor studii, s-a descoperit că terapia cu animale poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și scade tensiunea arterială. De asemenea, stimulează producerea unor hormoni precum feniletilamina, care are un efect asemănător cu ciocolata.
Mai mult, acest gen de terapie poate diminua durerea fizică și ajută oamenii să se relaxeze în timpul exercițiilor fizice. Mai exact, participanții la terapia cu animale s-au simțit mai motivați și mai puțin stresați.
Copiii care au autism formează o legătură mai puternică cu animalele, decât cu oamenii. Astfel, s-a demonstrat că, spre deosebire de o sesiune normală, în timpul terapiei cu animale, aceștia socializează mai mult și chiar folosesc mai multe cuvinte ca să se exprime.
Ce animale pot fi folosite pentru terapie
Pentru terapie nu sunt folosite doar animalele obișnuite de companie, precum câini și pisici, ci chiar și reptile. Câinii rămân cea mai populară alegere deoarece sunt ușor de dresat și mult mai mobili, comparat cu pisicile.
Mai pot fi utilizate și animale mici precum iepuri, chinchilla sau porcușori de Guineea. Aceștia ajută oamenii să se relaxeze dacă au ocazia să îi mângâie și au avantajul că sunt ușor de îngrijit.
Reptilele (șerpi, șopârle) au fost folosite pentru a trata persoanele care suferă de depresie, tulburări alimentare sau abuz de substanțe. Deoarece sunt animale mai neobișnuite, oamenii sunt entuziasmați că pot învăța să aibă grijă de acestea.
Terapia ecvestră este utilizată pentru a trata o multitudine de probleme. Atunci când ai grijă de un animal mare, ești distras de la gândurile sau comportamentele problematice (nervi, abuz, probleme de învățare).
Calul este un animal foarte calm, iar cei care fac terapie cu acest tip de animal, învață repede că respectul trebuie să fie reciproc. Este demonstrat științific că terapia cu cai ajută la dezvoltarea abilităților sociale și scade tensiunea arterială.
Dacă spațiul și timpul îți permite, poți folosi și tu terapia cu animale pentru a ajuta pacienții să se relaxeze. Având în vedere eficacitatea dovedită a acestui tip de tratament, orice cabinet ar avea de câștigat de pe urma utilizării acestuia.
Citește și Efectele muzicii in sala de operatie
Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.