Telemedicina este distribuția de servicii și informații legate de sănătate prin intermediul informațiilor electronice și tehnologiilor de telecomunicații, mai simplu spus, posibilitatea de a avea parte de consultații online, fără a te deplasa la cabinetul medical, mai ales în perioada actuală, în care fie nu ai voie să părăsești domiciliul, fie îți dorești să te protejezi pe cât posibil.
Acest tip de consultații online a luat amploare în ultimul timp, însă nu toți pacienții sunt la curent cu ceea ce presupun. De asemenea, nu toate cadrele sau instituțiile medicale au început implementarea consultațiile online. Indiferent dacă lucrezi în domeniu sau ești un medic la început de drum, află mai multe despre ceea ce presupune serviciul de telemedicină sau consultațiile online!
Ce spun medicii – pentru ce tip de probleme se poate apela la o consultație online în detrimentul uneia față în față?
Telemedicina este un instrument extrem de eficient pentru îngrijiri medicale care nu sunt de urgență. Poate fi utilizată în aproape toate domeniile din medicină – toate problemele fiind variate de la un caz la altul, și privind situații de la asistența primară la managementul post-chirurgical.
Totuși, majoritatea medicilor care prestează astfel de servicii au o politică destul de strictă în ceea ce privește condițiile pe care sunt dispuși să le trateze și să le verifice prin intermediul unei consultații online. Printre cele mai comune probleme pe care un cadru medical le investighează astfel se numără (a se avea în vedere faptul că în situația actuală, simptomele care pot marca o potențială conexiune cu COVID-19 trebuie examinate și testate fizic, nu prin mediul online):
- Răceli și tuse ușoare
- Conjunctivite
- Vizite pentru verificarea unor probleme ce erau deja în decurs de tratare/ observare post-operatoriu
- Durere de gât
- Congestie nazală
- Iritații ușoare la nivelul pielii
- Infecții ale tractului urinar
Ce trebuie să știe pacienții – de ce ai nevoie pentru o consultație online?
Multe dintre dispozitivele tehnologice din zilele noastre, cum ar fi telefoanele mobile inteligente, laptopurile și tabletele, sunt deja echipate cu tot ce ai nevoie pentru consultația ta online! Principalele necesități sunt o conexiune destul de bună la internet, accesul permis pentru camera video a dispozitivului și un microfon funcționabil. În funcție de problema avută, este posibil să fie necesară și prezența unei alte persoane, eventual un membru al familiei – de exemplu, dacă este vorba despre o iritație apărută pe spate, poate fi mai ușor ca persoana din exterior să arate doctorului zona respectivă.
Principalele avantaje ale consultațiilor online:
- Extinderea numărului de pacienți – Cu o consultație online, un pacient poate primi asistență medicală convenabilă din confortul propriei case. Acest lucru permite multor pacienți să acceseze specialiști sau practici pe care în mod normal nu le-ar accesa. Astfel, medicii sunt solicitați de un număr mai mare și mai variat de pacienți.
- Consultațiile online sunt mai econome – Telemedicina poate oferi o alternativă mai puțin costisitoare față de vizitele la cabinet, atât pentru pacienți cât și pentru furnizori. Un studiu recent a descoperit că o vizită medie la cabinetul medicului costă un pacient aproximativ 43 de dolari – asta în plus față de factura medicală reală a pacientului. Economisirea timpului pacienților se încadrează tot aici. Scăderea timpului șederii în sala de așteptare și a transferului până la cabinet poate fi un beneficiu uriaș pentru pacienți, mai ales dacă au o afecțiune cronică care necesită întâlniri dese. În plus, unii medici care sunt în căutarea unui echilibru mai bun între viața profesională și cea personală. Aceștia pot utiliza telemedicina pentru a trece la un model de lucru de la domiciliu câteva zile pe săptămână sau, în anumite circumstanțe, să își ia întreaga practică online. Aceasta se poate traduce prin reduceri uriașe ale costurilor de operare.
- Apropierea dintre cadrul medical și pacient – Posibilitatea de a verifica mai des un pacient de la distanță permite medicilor să consolideze aderența la tratament și la comunicarea cu acesta – ceea ce poate fi o parte crucială în prevenirea internării inutile în spital și menținerea sănătății pacientului. De asemenea, dacă un pacient are întrebări cu privire la un medicament sau crede că trebuie să-și schimbe planul de tratament, o soluție de consultație online îi permite să se consulte rapid și convenabil cu medicul pentru îndrumare. Acest lucru ajută la îmbunătățirea legăturii personale și duce în final la rezultate mai bune ale pacientului. Telemedicina poate fi, de asemenea, un instrument excelent pentru a ajuta pacienții să se simtă mai responsabili față de sănătatea lor, o încredere care este vitală pentru o viață sănătoasă.
Citește și: Riscul isteriei în masă: cum pot medicii și sistemele de sănătate să reducă frica generată de COVID-19, în rândul populației
Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.