“Te-ai hotarat? Ce specializare iti alegi?’ este o intrebare pe care o aud tot mai des si pe care, recunosc, am pus-o si eu colegilor mei. Insa odata cu trecerea timpului si cu apropierea examenului de rezidentiat gasesc aceste intrebari din ce in ce mai stresante. Alegerea specialitatii este un pas mare pentru un invatacel, absolvent a 6 ani de medicina.
Din exterior lucrurile par simple. Lumea considera ca daca ai trecut prin cei 6 ani de invatat nu mai conteaza un examen la final. Pana la urma e important ce vei deveni de acum incolo.
De cele mai multe ori nu este o alegere usoara pentru unii. Sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare, cum ar fi: nota de la rezidentiat, spitalul unde ti-ai dori sa faci specializarea respectiva si orasul, dar si stresul psihic si fizic pe care esti capabil sa il suporti. Dupa care urmeaza problema posturilor. Din pacate aceasta ultima variabila conditioneaza foarte multi rezidenti.
Cel mai buna idee este sa alegi ceva ce iti place cu adevarat, ceva ce te vezi facand minimum 40 de ani. Dar ce vei face daca iti vor placea mai multe specialitati? Aici intervine amalgamul de ganduri si socoteli. Si, pe langa stresul si oboseala acumulata invatand pentru rezidentiat, te gandesti care va fi rezultatul final.
Am gasit un articol in care se vorbea despre acest subiect ( click aici) si cred ca urmatoare declaratie se potriveste perfect subiectului: “etapa alegerii specialitatii ar trebui sa fie plina de entuziasm si optimism, in schimb, in momentul actual, s-a demonstrat ca e una din perioadele cele mai critice si stresante din viata unui student, fiind o decizie influentata de o multitudine de factori.”
Din cauza numarului mare de publicatii legate de sindromul de burnout al medicilor, timpul petrecut in spital si responsabilitatile uriase variantele sunt recalculate de fiecare student in fata unei asemenea decizii.
Fericirea unui medic consta in alegerea specialitatii potrivite?
Este posibil ca un student sa-si aleaga specialitatea care ii aduce cel mai mare prestigiu si nu pe cea care i se potriveste si ii place cel mai mult? Cu alte cuvinte: iti alegi chirurgia pentru ca e cool? sau vrei dermatologie pentru ca nu trebuie sa faci garzi?
Pana la urma e important sa vezi pentru ce esti facut. In final nu vor mai conta banii daca te vei duce fara vlaga si fara interes la munca. Nu vei putea performa la capacitate maxima si nu e o meserie in care sa poti fi absent.
Este vorba sa te regasesti in ceea ce faci, sa iti gasesti locul potrivit si sa fii persoana potrivita.
In cazul in care esti nehotarat si mai multe variante poate ar fi bine sa faci putina practica pe specialitatile respective, sa discuti cu medicii si rezidentii si sa vezi cum decurge o zi obisnuita sau o garda (pentru ca nu iti vei putea face o impresie generala dupa un simplu stagiu). Astfel vei putea face comparatii intre specialitati si vei vedea ce te atrage cu adevarat. De asemenea trebuie sa pui in balanta timpul petrecut in spital si pe cel petrecut in familie.
Mult succes!
Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.