Subspecializari pe care le poate avea un medic internist

Subspecializari pe care le poate avea un medic internist

Medicul internist este specialistul cu un profil extins, care poate detecta orice afectiune a corpului uman, de aceea trebuie sa fie bine pregatit si sa cunoasca toate subspecializarile pentru a diagnostica si trata corect orice problema de sanatate.

Daca urmati aceasta profesie va puteti concentra practica doar ca medic internist generalist sau puteti sa va subspecializati si in alte domenii medicale, pentru a oferi asistenta specializata si pentru a va fi usor sa faceti o schimbare in cariera la un moment dat.

Iata ce subspecializari puteti alege daca sunteti medic internist:

Pneumologie

Un medic internist poate avea ca subspecializare pneumologia, care se concentreaza asupra unor probleme cum ar fi astmul, bronsita cronica etc. Avand la baza o astfel de specializare, puteti trata si alte probleme, precum apneea in somn, intrucat este legata de respiratie.

Endocrinologie

O subspecializare precum endocrinologia va poate permite sa va concentrati atentia asupra bolilor glandei tiroide, diabetului, in unele cazuri, dar si a altor afectiuni hormonale.

Cardiologie

Cardiologii sunt medicii inimii si a vaselor de sange. Aceasta subspecializare va permite sa va concentrati pe prevenirea si tratarea atacurilor de inima si nu numai.

Gastroenterologie

Gastroenterologii sunt medici ai sistemului digestiv (esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, pancreas si ficat). Daca aveti o astfel de specializare puteti diagnostica si trata pacienti care au probleme precum arsuri la stomac severe sau cronice, indigestie, dureri de stomac, diaree cronica sau constipatie si o afectiune numita sindromul intestinului iritabil.

Hepatologie

Hepatologistii se concentreaza exclusiv pe ficat. In timp ce medicii gastroenterologi pot diagnostica, de asemenea, pacienti cu probleme hepatice, hepatologii se ocupa de obicei de pacienti care prezinta afectiuni hepatice cronice sau severe. Aceste probleme includ hepatita A, B sau C sau persoanele care au insuficienta hepatica si pot necesita un transplant de ficat.

Oncologie-Hematologie

Daca aveti o astfel de subspecializare, veti putea diagnostica si trata pacienti cu probleme sanguine si cancer. Aceste doua subspecializari sunt adesea combinate, iar daca este necesar, hematologul/oncologul va administra de obicei chimioterapia pentru a trata cancerul.

Nefrologie

Avand aceasta specializare, puteti trata pacientii cu leziuni renale partiale si insuficienta renala. Atunci cand o persoana are insuficienta renala, ea poate necesita dializa pentru a controla electrolitii (sodiu, potasiu si calciu), apa si deseurile din corpul lor, iar nefrologii sunt medici care gestioneaza dializa.

Un alt tip de medic specializat pe rinichi este urologul, care trateaza diferite tipuri de probleme renale, cum ar fi pietrele la rinichi, dar aceasta specializare nu face parte din Medicina Interna.

Reumatologie

Reumatologii trateaza afectiunile numite „boli autoimune”. Exemple de boli autoimune sunt artrita reumatoida si lupusul. Bolile autoimune cauzeaza adesea dureri si umflaturi la nivelul articulatiilor, astfel incat, reumatologii pot trata diferite probleme articulare (de exemplu, guta). Cu toate acestea, reumatologii nu pot rezolva probleme chirurgicale si, de obicei, nu pot trata pacienti care au leziuni articulare.

Alergie/Imunologie

In cazul unei astfel de specializari se efectueaza teste alergice pentru a vedea ce substante sau alimente a produs o alergie (de exemplu, polen, mucegai, nuci). De asemenea, se pot trata probleme de imunodeficienta.  Acestea sunt situatii rare in care sistemul imunitar al organismului este sub-functional.

Boli infectioase

Infectiile frecvente precum HIV/SIDA, infectii osoase si infectii severe ale pielii pot fi diagnosticate si tratate daca sunteti medic internist si aveti aceasta subspecializare.

Indiferent de subspecializarea pe care o alegeti, ca medic internist, puteti sustine orice specialist in diagnosticarea si tratarea pacientilor cu probleme de sanatate. De asemenea, o subspecializare va poate permite sa faceti schimbari in cariera mult mai usor.

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment