Depresia este un subiect des intalnit printre studentii la medicina. Este usor sa cazi in aceasta capcana si uneori, chiar daca ai impresia ca esti ok, te poti afunda si mai mult in aceasta stare. Majoritatea spune ca daca ti-ai ales Medicina ti-ai asumat, stiai ce te asteapta. In principiu este adevarat, insa, la 18 ani cred ca ai inca mintea frageda ca sa poti sa realizezi ce inseamna o viata intreaga pliiina de medicina. In plus, nu cred ca esti constient de volumul materiei: admiterea este o mica introducerea in lumea colocviilor saptamanale. Este frumos si nu cred ca ai avea cum sa te plictisesti vreodata, dar apar si alte variabile in calcul: profesori/note, colegi/prietenii (sau nu), volum de invatat/timp si, nu in ultimul rand, stresul continuu – “Oare o sa fiu un medic bun?”.
O sa ma opresc din povestit pentru ca recent am gasit o postare pe Facebook a domnului doctor Dragos Ioanovici care descrie perfect caruselul de sentimente pe care cred ca le simte orice student la medicina:
“Nu cred ca mai reprezinta o noutate faptul ca studentii la medicina sunt mai predispusi depresiei fata de alte grupuri populationale. Marea majoritate a medicinistilor recunoaste ca traverseaza perioade de depresie de mai multe ori intr-un an universitar.
Un studiu realizat de Asociatia Britanica de Medicina a ajuns la concluzia ca aproape unul din trei studenti la medicina e predispus la depresie. De ce se intampla acest lucru? Multe ore, multe examene, somn insuficient, stresul intens dinainte de examene, frustrarile acumulate, perfectionismul, faptul ca 1000 de ani esti sustinut financiar de parinti etc. Nu e usor sa fii printre atatia studenti buni si sa reusesti sa fii impacat cu propria ta persoana, sa te accepti asa cum esti.
Unii aleg sa se retraga din viata sociala pentru ca au de invatat tot timpul, altii sunt vesnic nemultumiti de ei, altii se gandesc sa renunte la facultate. Apropo de acest lucru, sunt doua puncte critice in care esti tentat sa renunti la facultate:
- Anul I (primul semestru mai ales). Trecerea brusca de ritmul de liceu la cel de facultate ii determina pe multi studenti sa se intreaba daca medicina chiar e facultatea pe care si-o doreau si sa se gandeasca “sa se lase”. Unii se lasa, altii trec peste, important e sa nu se ajunga la suicid. Cu toate ca anul I este organizat de asa natura incat sa nu fie deosebit de greu si de incarcat de ore, probabil volumul de materie de la anatomie este partea care cantareste cel mai greu si aceasta le cauzeaza depresii studentilor in prima luna de facultate.
- Anul al III-lea. De departe cel mai greu an din primii 3 de facultate. Nu atat din cauza dificultatii propriu-zise a materiilor studiate, cat din cauza volumului de informatie (in special patologie) studiata. Totodata trecerea de la pre-clinic la clinica reprezinta o sursa de presiune pe multi studenti. Unii isi dau seama ca nu le place in clinica, altii din contra.
Vazand atatia oameni bolnavi (si nemaifiind totul la fel de simplu si frumos ca in teoria din carti), ajungi sa privesti altfel medicina.
Poate iti doresti o specialitate mai “fericita”, poate nu mai vrei sa te faci chirurg asa cum visai in anul I, poate vrei o specialitate care sa iti ofere mult timp liber pe care sa-l petreci intr-un mod mai placut decat printre bolnavi, poate un caz te marcheaza si vrei sa faci specialitatea respectiva. Nu stii niciodata ce iti rezerva anii clinici si sunt curios ce-mi vor rezerva si mie urmatorii. Cei care reusesc sa treaca peste anul al III-lea fara sa se lase in general termina facultatea.
Pe de alta parte, s-a demonstrat faptul ca un consum moderat de bere scade riscul de depresie. Sunt multi studenti care dupa un examen trebuie sa consume alcool pentru a se putea mobiliza sa invete pentru urmatorul examen. Nivelul de stres este destul de mare si trebuie combatut cumva. Altii studiaza si consuma alcool in acelasi timp. Cei pentru care alcoolul nu reprezinta o cale de a scapa de stres si depresie gasesc altele (unele sanatoase, altele nu): sportul, sexul, fumatul, mancarea nesanatoasa, anumite droguri, etc.
Dupa trei ani de medicina pot spune ca pentru a urma aceasta facultate, pe langa celelalte cerinte precum capacitatea de invatat, rabdarea si pasiunea, ai nevoie de un psihic puternic. Exista acea legenda urbana, care spune ca multi studenti de la medicina innebunesc pana termina facultatea. Si nu e departe de adevar. Pentru ca daca te lasi prins mereu in capcana asta a stresului, nici nu ai alta sansa. Nu o iei neaparat razna, dar de multe ori ajungi foarte aproape de nebunie. Important e, asa cum spunea si Codrin in articolul precedent, sa gasesti niste activitati extra precum cititul de beletristica sau alte hobby-uri, care sa iti deschida ochii, care sa iti arate ca exista altceva si in afara de medicina. Eu sunt convins ca in final merita sa faci medicina chiar daca treci prin multe momente neplacute.”
Daca v-a placut acest articol si doriti sa ne impartasiti din experientele voastre ne puteti lasa un comentariu la acest articol.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.