Stare de urgență în România: Spitalele pot angaja medici și farmaciști fără concurs, la nevoie

Stare de urgență în România: Spitalele pot angaja medici și farmaciști fără concurs, la nevoie

Președintele Klaus Iohannis a decretat, luni, stare de urgență pe întreg teritoriul României, pe o perioadă de 30 de zile. Aceste măsuri vizează activitatea forțelor de ordine și a cadrelor medicale în contextul crizei Covid-19 (coronavirus), declarată recent pandemie de Organizația Mondială a Sănătății.

Decretul semnat de președinte cuprinde măsuri menite să fie aplicate gradual în funcție de evoluția confirmărilor cu noul coronavirus în țara noastră. Acestea sunt implementate după evaluarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, dar cu acordul premierului Ludovic Orban. 

În domeniul sănătății, sunt anunțate mai multe măsuri care privesc achiziția de medicamente, personalul medical și îngrijirile acordate pacienților. 

Citește și MEDIjobs vine în sprijinul autorităților în contextul epidemiei de Coronavirus și a nevoii de specialiști medicali în spitalele din România

Serviciile medicale

Alte prevederi incluse în decret abordează și subiectul îngrijirile medicale. Toate serviciile medicale pentru tratarea cazurilor COVID-19, precum și complicațiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României. Cheltuielile aferente sunt suportate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS);

Mai mult, serviciile medicale și medicamentele pot fi acordate și validate chiar și fără semnarea cu cardul național de asigurări sociale de sănătate și fără termen de raportare în 3 zile lucrătoare de la data acordării serviciilor.

Cheltuielile spitalelor care au contract cu casele de asigurări de sănătate sunt decontate de la bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau bugetul Ministerului Sănătății, indiferent de numărul de cazuri realizate, în condițiile în care depășesc nivelul din contract.

Sunt decontate și serviciile medicale în unitățile sanitare din asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinic la nivelul activității efectiv realizate, cu maximum 8 consultații pe oră.

Prin ordin al ministrului sănătății se pot introduce noi programe de sănătate și servicii medicale destinate prevenirii și combaterii COVID-19. Tot printr-un ordin de ministru sunt stabilite și modul în care pot fi sprijinite persoanele izolate la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19.

Citește și Coronavirus | Medicii și asistentele, în prima linie. Care sunt drepturile și obligațiile cadrelor

Măsuri pentru achiziția de medicamente

De exemplu, pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și la aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (de exemplu – energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.). Plafonarea se aplică în limita prețului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgență în România (16 martie).

În cazul achiziției de medicamente de către spitale pentru tratarea pacienților confirmați pozitiv cu COVID-19, prețurile medicamentelor pot depăși prețurile maximale aprobate de Ministerul Sănătății. Valoarea procentului aferent contribuției clawback pentru trimestrul I al anului 2020 este plafonat la valoarea trimestrului IV al anului 2019.

Pe de altă parte, pentru serviciile medicale, medicamente sau investigații paraclinice acordate în perioada stării de urgență, cheltuielile corespunzătoare nu vor fi limitate la cele aprobate pentru trimestrul I al anului 2020.

Se autorizează prescripțiile de tratamente „off – label” în cazul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, după ce aceste tratamente sunt avizate de către comisia de politică a medicamentului din cadrul unității sanitare respective”, spune articolul 27 din decretul președintelui. 

Altă prevedere arată că spitalele din România vor primi prin transfer de la bugetul Ministerului Sănătății sume pentru achiziția de materiale și medicamente necesare în perioada pandemiei. Ulterior, spitalele achiziționează materialele necesare, prin procedură directă. 

Citește și COVID-19 | Noi măsuri propuse pentru combaterea infecțiilor

Personalul medical

De asemenea, o altă măsură inclusă în decretul semnat de președinte privește și componenta resurselor umane în domeniul sănătății. 

În structurile Ministerului Afacerilor Interne, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială se poate angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal contractual medical, personal auxiliar, farmaciști, personal de laborator și alte categorii de personal contractual necesare”, se arată în articolul 16 al decretului. 

Pe perioada stării de urgență, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu pot fi suspendați din funcțiile de conducere managerii de spitale, directorii din direcțiile de sănătate publică, ai caselor de asigurări de sănătate, serviciilor de ambulanță, precum și autorităților și instituțiilor publice centrale și locale cu atribuții în domeniul asistenței și protecției sociale, indiferent de statutul lor

Nu este necesar ca persoanele desemnate să exercite temporar aceste funcții să fie funcționari publici”, este subliniat în decret. 

Influențele financiare care apar în contextul creșterilor salariale pentru personalul medical și nemedical din spitalele publice și cele care au ca asociat unic unitățile administrativ teritoriale se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (Titlul VI – Transferuri între unități ale administrației publice).

Pe perioada stării de urgență, în cazul în care la nivelul spitalelor va exista o modificare de structură, aceasta trebuie avizată de direcțiile de sănătate publică, în funcție de necesități. 

În declarația prin care a anunțat că a intrat în vigoare starea de urgență, Klaus Iohannis a mulțumit medicilor din România.

Vreau să transmit un mesaj special medicilor și personalului medical care, încă de la primul caz înregistrat în România, au demonstrat profesionalism și o extraordinară dedicare. Vă mulțumesc tuturor pentru eforturile făcute și cu toții suntem recunoscători pentru munca pe care o depuneți în mod neobosit! Vă asigur că prin acest decret am luat toate măsurile pentru a se putea face cu maximă celeritate toate achizițiile de echipamente medicale pentru protejarea personalului sanitar, astfel încât sănătatea dumneavoastră să nu fie pusă în pericol”, a spus președintele țării. 

Decretul privind instituirea stării de urgență în România a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit legii, starea de urgență poate fi prelungit.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment