Somniferele benzodiazepine – ce trebuie să știi despre riscurile administrării acestora

Somniferele benzodiazepine – ce trebuie să știi despre riscurile administrării acestora

Benzodiazepinele sunt o clasă de medicamente psihoactive utilizate pentru a trata o serie de afecțiuni, inclusiv anxietatea (teama fără obiect) și insomnia (denumită în termeni medicali hiposomnie).  Benzodiazepinele au proprietăți care pot ajuta la reducerea anxietății și convulsiilor, relaxarea mușchilor și inducerea somnului. Este important de precizat faptul că, datorită riscurilor asociate administrării acestora, bezodiazepinele se eliberează doar pe bază de prescripție medicală.

Somniferele benzodiazepine (în termeni medicali hipnoinductoare) sunt unele dintre cele mai prescrise medicamente în caz de insomnie, în special în rândul pacienților mai în vârstă. Utilizarea pe termen scurt a acestor medicamente este în general sigură și eficientă, dacă acestea au fost administrate în urma unei prescripții medicale, conform indicațiilor medicului prescriptor. Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung este controversată din cauza potențialului de toleranță, dependență și alte efecte adverse. Este posibil să apară supradozajul cu benzodiazepine, iar asocierea acestora cu alcool sau alte substanțe (în general cu cele deprimante) poate fi fatală.

În acest articol am analizat modul în care funcționează benzodiazepinele, pentru ce sunt acestea prescrise și care sunt efectele secundare și riscurile asociate administrării acestora.

Pentru ce sunt prescrise benzodiazepinele?

Benzodiazepinele sunt prescrise pentru managementul unor afecțiuni precum anxietatea, convulsiile și insomnia. Benzodiazepinele sunt eficiente pentru tratarea unei serii de tulburări psihologice și neurologice, datorită efectelor lor asupra neuronilor care declanșează reacții de stres și anxietate. Aceste tulburări includ: insomnia, tulburarea de anxietate generalizată, atacurile de panică, crizele de epilepsie sau sindromul de abstinență la alcool.

Benzodiazepinele sunt utilizate în mod normal doar ca tratament de scurtă durată pentru insomnie severă, deoarece pot duce la dependență.

Benzodiazepinele sunt adesea utilizate în tratamentul tulburării de anxietate generalizată. Institutul Național de Sănătate și Excelență Clinică (NICE) din Regatul Unit recomandă administrarea benzodiazepinelor în tratamentul pe termen scurt al tulburării de anxietate generalizată (pentru cel mult o lună).

Benzodiazepinele sunt anticonvulsivante foarte eficiente în prevenirea convulsiilor epileptiforme prelungite.

Benzodiazepina cel mai frecvent prescrisă pentru managementul sindromului de abstinență la alcool este clodiazepoxidul, urmat de diazepam. Acestea reduc riscul apariției simptomelor severe de retragere a alcoolului.

Datorită efectelor lor rapide anxiolitice, benzodiazepinele sunt foarte eficiente în tratarea anxietății asociate cu tulburările de panică. Conform Asociației Americane de Psihiatrie (APA), multe studii diferite susțin utilizarea lor în tratamentul inițial. Cu toate acestea, NICE subliniază că utilizarea pe termen lung a benzodiazepinelor nu este recomandată pentru tratamentul tulburărilor de panică.

Care este mecanismul de acțiune a benzodiazepinelor?

Creierul uman conține numeroși neurotransmițători diferiți. Aceștia sunt responsabili de comunicarea mesajelor între celulele creierului, mesaje care pot avea efecte tranchilizante sau excitante. Când cineva se simte excesiv de neliniștit, creierul este excitat și foarte activ. Neurotransmițătorii trimit rapid mesaje către celulele creierului, încetinind activitatea din creier și reducând simptomele anxietății. GABA este un neurotransmițător calmant și miliarde de celule ale creierului răspund la semnalele sale.

Benzodiazepinele funcționează prin îmbunătățirea efectului neurotransmițătorului GABA. Benzodiazepinele sunt substanțe chimice ce au efect care se adaugă efectului calmant produs deja de corpul uman, menținând, astfel, creierul într-o stare mai liniștită.

Citește și: Sindromul de sevraj la codeină – informații importante despre simptome și tratament

Reprezentați ai clasei benzodiazepinelor

Există multe benzodiazepine diferite. Acestea diferă între ele în ceea ce privește potența, prin cât de repede sunt absorbite în organism și prin tipul de indicație. Benzodiazepinele includ mai mulți reprezentanți care sunt prezentați pe scurt în continuare.

Alprazolamul a fost aprobat de autoritățile competente pentru tratamentul tulburărilor de panică și anxietate. Alprazolamul este cea mai prescrisă benzodiazepină din S.U.A. Clordiazepoxidul este utilizat pentru gestionarea sindromului de retragere a alcoolului. Clorazepatul este un medicament hipnotic, sedativ, utilizat pentru tratarea tulburărilor severe de insomnie și anxietate. Diazepamul, probabil cea mai cunoscută benzodiazepină, este un medicament de reducere a anxietății, hipnotic, sedativ și anticonvulsivant, care acționează rapid.

Este utilizat pentru a trata atacurile de panică, insomnia, convulsiile, sindromul picioarelor neliniștite și retragerea alcoolului. Estazolamul este un medicament sedativ, de reducere a anxietății, prescris pentru tratamentul pe termen scurt al insomniei. Flurazepamul este un medicament sedativ, care reduce anxietatea, utilizat pentru tratarea insomniei ușoare până la moderate. Oxazepamul este utilizat pentru a trata anxietatea și insomnia. De asemenea, acesta se poate prescrie în vederea managementului simptomelor de retragere a alcoolului. Temazepamul este aprobat pentru tratamentul pe termen scurt al insomniei. Triazolamul este utilizat doar ca sedativ pentru a trata insomniile severe.

Ce efecte secundare au benzodiazepinele?

Reacțiile adverse ale utilizării benzodiazepinei pot include: somnolenţă, confuzie, ameţeală, tremor, incoordonare motorie, probleme de vedere, depresie și cefalee. Unele studii științifice au identificat o legătură între utilizarea continuă a benzodiazepinelor de către persoanele peste 65 de ani și un risc crescut de demență.

Utilizarea pe termen lung a benzodiazepinelor poate duce, de asemenea, la dependență fizică. Dependența poate începe după utilizarea medicamentelor timp de o singură lună, chiar și dacă nu se depășește doza prescrisă. Simptomele de retragere ale benzodiazepinelor includ probleme cu somnul, sentimentele de depresie și transpirația.

Dacă cineva a devenit dependent de benzodiazepine, este foarte important să nu înceteze brusc administrarea acestora. Oprirea bruscă a administrării acestora poate duce la tremor, crampe musculare și convulsii care pot pune viața în pericol. Prin urmare, este important să se reducă treptat doza de benzodiazepine sub supraveghere medicală.

Cu ce medicamente interacționează benzodiazepinele?

Înainte de a începe tratamentul cu benzodiazepine, este important ca pacientul să informeze medicul despre orice alt medicament pe care îl ia la momentul respectiv.

Unele medicamente, inclusiv antidepresivele și contraceptive orale, pot provoca o acumulare periculoasă de benzodiazepine în organism. Acest lucru poate agrava efectele secundare ale benzodiazepinelor.

Dimpotrivă, sunătoarea, medicamentul antibiotic rifampicină și anticonvulsivantele carbamazepină și fenitoină scad impactul nociv al benzodiazepinelor asupra organismului, dar și efectul lor terapeutic.

Important de subliniat este faptul că pacienții nu trebuie să asocieze niciodată benzodiazepine cu alcoolul sau cu opioidele, deoarece interacțiunea respectivă poate pune viața în pericol.

Supradozajul cu benzodiazepine

Supradozajul de benzodiazepine este foarte rar letal. Acesta este în general posibil dacă acestea sunt administrate împreună cu  barbiturice, opioide, alcool sau antidepresive triciclice.

Cele mai frecvente simptome ale supradozajului de benzodiazepine sunt depresia, pierderea echilibrului și pierderea controlului mișcărilor. Flumazenilul poate fi utilizat ca antidot, dar, cel mai adesea, intoxicații trebuie ținuți sub observație medicală și susținuți până când benzodiazepinele se elimină din organism.

Concluzii

Benzodiazepinele sunt utilizate pentru o serie de probleme de sănătate, inclusiv anxietatea, tulburările de somn și managementul sindromului de abstinență la alcool. Acestea acționează asupra unui proces de la nivelul creierului cu rol tranchilizant. Efectele secundare pot include amețeli, somnolență, incoordonare motorie și depresie. Asocierea benzodiazepinelor cu alcoolul poate fi letală.

Bibliografie:

Buffett-Jerrott SE, Stewart SH. Cognitive and sedative effects of benzodiazepine use. Curr Pharm Des. 2002;8(1):45–58.

Cascade E, Kalali AH. Use of benzodiazepines in the treatment of anxiety. Psychiatry (Edgmont) 2008 Sep;5(9):21–22.

Chouinard G, Labonte A, Fontaine R, Annable L. New concepts in benzodiazepine therapy: rebound anxiety and new indications for the more potent benzodiazepines. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 1983;7((4-6)):669–673.

Kaye AD, Gayle K, Kaye AM. Pharmacological agents in moderate and deep sedation. In: Urman RD, Kaye AD, editors. Moderate and Deep Sedation. New York, NY: Cambridge University Press;; 2012. pp. 8–32. In. eds.

Olkkola KT, Ahonen J. Midazolam and other benzodiazepines. Handb Exp Pharmacol. 2008;(182):335–360.

Rudolph U, Crestani F, Benke D, et al. Benzodiazepine actions mediated by specific gamma-aminobutyric acid(A) receptor subtypes. Nature. 1999 Oct 21;401(6755):796–800. Erratum in: Nature. 2000 Apr 6;404(6778):629.

Sieghart W. Pharmacology of benzodiazepine receptors: an update. J Psychiatry Neurosci. 1994 Jan;19(1):24–29.

Despre Autor

Piperea Alice

Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.

Facebook Comment