Sindromul de sevraj la codeină – informații importante despre simptome și tratament

Sindromul de sevraj la codeină – informații importante despre simptome și tratament

Codeina este un medicament pe care medicii îl pot prescrie pentru durere, tuse și diaree neinfecțioasă. Utilizarea pe termen scurt sub supravegherea atentă a unui medic este în general sigură. Totuși, codeina poate provoca dependență.

Codeina aparține unei clase de medicamente numite opioide, care prezintă potential de abuz, dependență și, implicit, supradozaj. Persoanele care devin dependente de codeină sau consumă droguri pentru perioade îndelungate, pot suferi sindrom de abstinență când întrerup brusc administrarea îndelungată a acestora. Deși sindromul de abstinență la codeină poate fi neplăcut, de regulă nu pune viața în pericol. În majoritatea cazurilor, cele mai intense simptome de sevraj dispar în câteva zile.

În acest articol, sunt prezentate simptomele sindromului de abstinență la codeină și durata preconizată a acestora. Sunt prezentate, de asemenea, cauzele apariției acestui sindrom de abstinență la codeină și diferitele tratamente disponibile.

Simptomele sindromului de sevraj la codeină

Simptomele sindromului de abstinență pot fi atât psihologice, cât și fizice. Unele dintre cele mai frecvente simptome includ: dorința intensă și copleșitoare de a utiliza medicamentul, care se poate agrava peste o durată de timp de câteva ore sau câteva zile, un sentiment distorsionat al realității, cum ar fi impresia că codeina este singurul lucru care face ca viața să fie normală, emoții negative, cum ar fi depresia, furia sau iritabilitatea, anxietate și neliniște, plans, dificultate de concentrare, dilatarea pupilelor (cunoscută ca midriază în termeni medicali), dureri de cap, congestie sinusală și strănut, probleme digestive, cum ar fi diaree, balonare și constipație, dureri de stomac și greață, frisoane sau bufeuri, dureri musculare intense, dureri osoase și articulare, tremur și dereglarea somnului.

Pentru mulți indivizi, simptomele de sevraj sunt similare cu cele ale unui atac de gripă mai sever. Este posibil ca unii dintre indivizii care experimentează acest sindrom, să nu poată lucra sau să meargă la școală timp de câteva zile. Tipul și intensitatea simptomelor de sevraj la opioid depind de mai mulți factori, printre care: starea generală de sănătate, dependența de benzodiazepine și sarcina.

Referitor la starea generală de sănătate, indivizii cu patologii cronice pot constata că aceste probleme se agravează în timpul sindromului de abstinență. În ceea ce privește dependența de benzodiazepine, cercetările sugerează că sindromul de abstinență la codeină poate fi mai grav în cazul persoanelor care sunt dependente și de această clasă de medicamente anti-anxietate. În ceea ce privește starea de graviditate, s-a constat că femeile care sunt gravide și experimentează sindromul de abstinență la codeină, pot prezenta simptome mai intense. Sindromul de abstinență poate de asemenea să crească riscul de avort sau morte a fătului. Femeile însărcinate ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a întrerupe tratamentul cu codeină. În multe cazuri, medicul poate recomanda retragerea supravegheată medical sau utilizarea unui substitut al opioidelor, cum ar fi metadona.

Simptomele sindromului de abstinență apar de regulă la scurt timp după ce individul omite următoarea doză obișnuită de medicament. De exemplu, un individ care ia codeină la fiecare 6 ore poate începe să observe simptomele de sevraj după 6 sau 7 ore fără administrare de codeină. Durata sindromului de abstinență la codeină variază de la o persoană la alta. Simptomele fizice, cum ar fi durerile musculare și tremorul, se înrăutățesc de obicei după câteva zile, apoi se ameliorează rapid. Simptomele de retragere psihologică, precum dorința intensă de administrare a codeinei, pot dura câteva săptămâni.

Unii indivizi se simt atât de copleșiți de acest sindrom, încât decid să își trateze simptomele cu o doză mică de codeină. Cu toate acestea, reluarea administrării codeinei resetează perioada de retragere, ceea ce face ca simptomele să dureze mai mult sau să devină mai severe.

Cauzele apariției sindromului de abstinență la codeină

Utilizarea frecventă a codeinei determină organismul să depindă chimic de administrarea acesteia. În timp, organismul începe să perceapă codeina ca substanță de maximă importanță pentru funcționarea normală. Renunțarea la codeină perturbă funcționarea normală a organismului, provocând o gamă largă de simptome.

Factorii care cresc riscul de retragere intensă la codeină includ administrarea de doze mari de codeină mai mult de 6 luni și utilizarea codeinei în asociere cu alte medicamente, în special benzodiazepine, precum fi alprazolamul și diazepamul.

Tratamentul sindromului de abstinență la codeină

Nu toți cei care prezintă sindrom de abstinență la codeină vor necesita tratament. Cu toate acestea, indivizii ar trebui să solicite ajutor medical prezintă simptome severe de sevraj sau dacă necesită tratamente pe termen mai lung pentru dependență.

Sprijinul din partea familiei și a prietenilor poate ajuta individul să reziste dorinței de a relua administrarea medicamentului. În anumite cazuri, medicul poate prescrie medicamente în vederea ameliorării simptomelor severe de sevraj.

Un astfel de medicament este reprezentat de buprenorfină, care este un agonist parțial opioid (POA). POA stimulează aceiași receptori ca și alți opioizi, cum ar fi codeina, dar într-o măsură mult mai mică. Drept urmare, aceste medicamente pot ușura simptomele de abstinență la opioide, fără a crește dependența de opioide a unui individ.

În cazuri grave de dependență de droguri și sevraj, medicul poate prescrie metadona, care este un agonist opioid. Metadona stimulează receptorii opioizi într-un grad mai mare decât POA-urile, astfel încât este deosebit de eficientă în cazul sindromului de sevraj la codeină și alte opioide. Cu toate acestea, metadona în sine poate crea dependență. Individul ar trebui să discute cu medicul despre riscurile și beneficiile utilizării metadonei pentru a ușura sevrajul la codeină.

Medicii pot de asemenea să recomande medicamente pentru a trata simptomele specifice. Aceste medicamente pot include: calmante (cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), pentru ameliorarea durerilor musculare sau articulare), medicamente antidiareice pentru ameliorarea colicilor stomacale și problemelor digestive, medicamente antivomitive pentru ameliorarea stării de vomă și a preveni deshidratarea organismului.

Indivizii care se deshidratează sever pot necesita administrare intravenoasă de fluide. De asemenea, în anumite cazuri, medicul poate recomanda ca individul să fie ținut sub supraveghere într-un spital sau centru de dependență.

Dependența este o boală complexă, iar tratarea sevrajului este doar un aspect al tratamentului dependenței. Alte aspecte importante ale tratamentului dependenței includ: sprijinirea persoanei să reziste dorinței de reluare a consumului drogului, ajutând persoana să înțeleagă motivul pentru care a devenit dependentă, tratarea oricăror afecțiuni de bază, cum ar fi durerea sau depresia.

Tratamentele pe termen lung pentru dependența de droguri includ: schimbări ale stilului de viață, cum ar fi înlocuirea dependențelor cu activități mai sănătoase, terapia prin grupuri de sprijin, tratamentul pentru durerea cronică, cum ar fi terapia fizică, chirurgia sau exercițiile fizice, administrarea de medicamente care să contribuie la îmbunătățirea stării de bine.

Când ar trebui individul să solicite ajutor?

Individul ar trebui să discute cu medicul dacă ia o doză mai mare de codeină decât cea recomandată. Ar trebui să solicite ajutor medical pentru dependența de codeină dacă: ia doze mai mari decât a recomandat medicul, pentru mai mult timp decât a recomandat medicul, fără prescripție medicală.

Este important ca indivizii care au luat doze mari de codeină pe o perioadă îndelungată de timp să discute cu un medic înainte de întreruperea administrării acesteia. Medicul poate oferi opțiuni de tratament care vor ușura simptomele de sevraj.

Anumite persoane nu ar trebui să renunțe la administrarea codeinei fără asistență medicală. Această categorie include persoanele care: sunt însărcinate, sunt dependente de cel puțin încă o substanță activă, au o afecțiune de sănătate mintală concomitentă, au un istoric de probleme de sănătate severe în timpul sevrajului, au probleme cronice grave de sănătate, cum ar fi cancerul sau bolile cardiovasculare.

Concluzii

Dependența de codeină este o problemă serioasă de sănătate care poate provoca afecțiuni persistente. Cu cât un individ își administrează codeină în doză mai mare și pe o perioadă mai îndelungată, cu atât îi este mai greu să renunțe la administrarea acesteia. 

Simptomele sevrajului la codeină pot fi intense. Cu toate acestea, cele mai grave simptome apar de obicei în câteva zile. Un medic care are experiență clinică în ceea ce privește dependența de opioide, poate oferi opțiuni de tratament pentru minimizarea simptomelor de sevraj.

Unele dintre simptomele psihologice ale sevrajului la codeină pot dura câteva săptămâni. Cu toate acestea, cu îngrijire adecvată și sprijin continuu, individul poate depăși aceste simptome.

Bibliografie:

Center for Behavioral Health Statistics and Quality (2016)

Centers for Disease Control and Prevention (CDC). NVSS, Mortality File

World Health Organization. Proposal for the inclusion of methadone in the WHO models list of essential medicines

Knudsen HK, Abraham AJ, Roman PM. Adoption and implementation of medications in addiction treatment programs. J Addict Med. 2011;5(1):21–27. 

Christopher M. Jones, Melinda Campopiano, Grant Baldwin, Elinore McCance-Katz, “National and State Treatment Need and Capacity for Opioid Agonist Medication-Assisted Treatment”, American Journal of Public Health 105, no. 8 (August 1, 2015): pp. e55-e63.

Despre Autor

Piperea Alice

Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.

Facebook Comment