Social media devine cheia identificării precoce a tulburărilor alimentare

Social media devine cheia identificării precoce a tulburărilor alimentare

Noile cercetări au scos la iveală faptul că postările online ajută la identificarea tulburărilor alimentare și reduc riscul apariției unor complicații. 

Conform unui studiu publicat în decembrie 2020 în revista de specialitate „Risk Analysyis”, cercetătorii implementează tehnici de citire a textelor în rețelele de socializare, pentru a le putea utiliza în strângerea informațiilor despre industria alimentară. Pentru a se realiza acest lucru au fost strânse foarte multe date de la consumatorii care au postat despre cumpărăturile lor pe Amazon, în special în ceea ce privește bunurile îmbuteliate. 

Acestea au fost completate cu informații de pe IWasPoisoned.com, un site unde oamenii de rând postează alerte în caz de toxiinfecții alimentare. Tehnicile de citire rapidă a textelor au fost implementate automat, pentru ca informațiile să poată fi sortate cu ușurință pe diverse categorii necesare analizei și printre cuvintele cheie s-au numărat: „diaree”, „febră” și „vomă”, astfel încât programul folosit să treacă cât mai repede prin cât mai multe postări. 

Citește și: INTERVIU | Oana Stamate, tehnician nutriționist

Cercetătorii consideră că această tehnică va îmbunătăți inclusiv calitatea produselor alimentare, din moment ce metodele curente de a monitoriza industria alimentară sunt departe de a fi perfecte. Despre acest lucru, Elizabeth Shaw, medic nutriționist în California și autoarea cărții „The Air Fryer Cookbook For Dummies”, a declarat următoarele:

Ca medic nutriționist ce a supravegheat calitatea mâncării din 21 de restaurante din campusurile studențești, sunt foarte încântată să văd cercetări ca aceasta, prezentate astfel, pentru că ajută la educarea și informarea publicului, dar și la alertarea din timp a specialiștilor. Dar ca orice lucru aflat la început de drum, vor exista dificultăți și erori ale softului, care vor trebui abordate din timp, dinainte ca frica să intre în populație.

Conform datelor culese până acum, în viitor va putea fi pusă la punct o aplicație care să fie disponibilă tuturor celor ce vor să identifice și să trateze problemele legate de alimentație, dar până atunci trebuie ca fiecare persoană să-și asume responsabilitatea pentru propria sănătate și regimul alimentar pe care-l urmează și să înțeleagă faptul că toate alimentele crude trebuie spălate înainte de consum, care trebuie să survină înainte de data de expirare. În plus, trebuie evitat consumul de carne crudă, aceasta fiind indicată a se găti la temperaturi înalte. 

Citește și: INTERVIU | Dr. Laura Davidescu, Medic Specialist Igiena Scolara si Consilier Nutritional

De ce siguranța alimentară este o problemă

În fiecare an au loc peste 50 de milioane de toxiinfecții alimentare, ceea ce duce la peste 130 000 de spitalizări din urma cărora rezultă aproximativ 3000 de morți, iar aceasta este o statistică cu referire doar la Statele Unite ale Americii. Dar chiar și atunci când sunt raportate cazuri de contaminare, este dificil de localizat sursa, deoarece majoritatea alimentelor trec prin mai multe mâini. Acest lucru a fost explicat în amănunt de către, Ryann Kipping, nutriționist specializat în nutriție prenatală și autor al cărții „The Feel Good Pregnancy Cookbook”:

Există anumite categorii de populație care sunt mai vulnerabile în fața toxiinfecțiilor alimentare, cum ar fi femeile însărcinate și cei care au deja probleme cu sistemul imunitar. De exemplu, deși listerioza este în ziua de astăzi destul de rară, poate fi foarte gravă la femeile însărcinate, dar pe lângă acestea, cu risc crescut sunt și persoanele care au peste vârsta de 65 ani și copiii mici.

Dacă cineva consumă în mod accidental ceva contaminat cu bacterii periculoase, viruși sau alți patogeni, acea persoană se poate îmbolnăvi extrem de grav, având simptome precum vomă, diaree și dureri de stomac, iar în cazuri extreme, acestea pot duce chiar și la deces, de aceea, toxiinfecțiile alimentare sunt ceva ce trebuie tratate cu seriozitate. Pentru a preveni aceste complicații, carnea, în special cea de pui, trebuie gătită bine și separat de restul alimentelor, pentru că multe îmbolnăviri se întâmplă din cauza cross-contaminării.

Citește și: INTERVIU | Dr. Iren Alexoi, medic specialist medicina de familie, nutritionist

Reducerea riscului de boli asociate alimentației deficitare

Deși nu există o soluție 100% eficientă pentru a preveni bolile alimentare, există câțiva pași pe care oamenii îi pot respecta, printre aceștia numărânduse spălarea riguroasă a fructelor și legumelor și evitarea semipreparatelor, chiar și a salatelor la pungă sau a fructelor gata tăiate, deoarece printre principalii vinovați de toxiinfecții se numără legumele cu frunze verzi, nespălate și nedepozitate conform. De asemenea, mare atenție trebuie acordată și fructelor de mare, lactatelor nepasteurizate, mezelurilor și cărnii tocate. Grija acordată acestor alimente controversate reprezintă primul pas spre păstrarea sănătății.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Ioana Roșca

Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.

Facebook Comment