Rolul imprimantei 3D in evolutia medicinei actuale

Rolul imprimantei 3D in evolutia medicinei actuale

Imprimanta 3D este un concept nou pentru noi, insa bazele acestui proiect au fost puse inca din anii ‘80. Medicina este unul dintre domeniile care a apelat la acest dispozitiv, ajungand astfel la perfomante uimitoare. Imprimanta 3D este un factor esential in dezvoltarea unor noi procedee, care pana in momentul actual nu erau posibile. Care sunt limitele si unde sa va opri, asta ramane doar pe seama problemelor de etica.

Pana acum cercetatorii au reusit urmatoarele performante:

  1. Matrite pentru ureche (pavilion extern): acestea sunt realizate la nivel de detaliu, dupa pavilionul extern, apoi sunt umplute cu un gel ce contine celule cartilaginoase bovine si colagen. Laurence Bownassar a fost cel care a condus acest proiect si puteti vizualiza intreg procesul aici. Pe langa aceste matrite, Dr Bownassar a mai realizat si discuri intervertebrale, pentru tratarea complicatiilor patologiilor coloanei vertebrale.

  2. Refacerea epiteliului: la nivelul leziunilor tegumentare, imprimanta 3D scaneaza si poate sa genereze numarul de straturi necesare pentru a acoperi portiunea de epiteliu lipsa.

  3. In domeniul ortopediei a dus la dezvoltarea unor proteze, mai ieftine si mult mai adaptate patologiei pacientului. In 2011 a fost creata ProMetal 3D care a realizat compusi chimici meniti sa se lege de o pudra ceramica, formand astfel niste “schele”. Acestea din urma se puteau adapta sub orice forma, iar scopul este ca schelele impreuna cu factorii de crestere sa poata fi folositi ca implant si sa se integreze in tesutul uman osos natural.

  4. Medicamente: chimistul Lee Cronin  a lansat un proiect, inca in stadiul de concept, care urmareste realizarea medicamentelor, prin intermediul imprimantei 3D. Astfel pacientul primeste o reteta digitala cu compusii medicamentului propriu zis, de acasa isi poate comanda online materia prima neceseara pentru realizarea acestuia, iar dupa aceea isi poate printa compusul final.

  5. Mulaje medicale: cu ajutorul imprimantei 3D niste cercetatori din China si US au reusit sa construiasca mulaje care copiaza perfect structura diferitelor tipuri de tumori, pentru a ajuta la intelegerea modului in care acestea se dezvolta, se extind si cum pot crea medicamente corespunzatoare acestora.

  6. Valve cardiace : Johnatan Butcher a fost cel care a construit din materiale adaptate valva aortica, cu ajutorul imprimantei 3D. Intai se va testa la nivelul animalelor (oi), apoi in functie de rezultate si bineinteles cu modificarile necesare se doreste folosirea ei la oameni.

Imprimanta 3D este un subiect foarte discutat in zilele noastre. Are multe aspecte pozitive, iar scopul acesteia este de a minimiza costurile, de a eficientiza procese complexe si de a scurta perioada de realizare. Insa intrebarea este: exista limite in utilizarea imprimantei 3D? Daca da care sunt acestea?

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment