Recoltarea de sânge – proceduri, fiole, ordinea recomandată și realizarea puncției venoase

Recoltarea de sânge – proceduri, fiole, ordinea recomandată și realizarea puncției venoase

Recoltarea de sânge este una dintre cele mai des întâlnite proceduri medicale. Ca asistent medical vei avea zilnic pacienți cărora le vei preleva probe de sânge. 

Am pregătit câteva sfaturi și informații utile privind materialele necesare recoltării, ordinea recomandată a operațiunilor și cum să realizezi puncția venoasă pentru recoltarea de sânge. Fiecare etapă trebuie realizată corect, pentru a evita rezultate eronate ale analizelor, diagnosticare greșită sau repetarea analizelor în cazul în care acestea nu sunt concludente. Este important să le oferiți pacienților o experiență nedureroasă, cu un minim de disconfort și să nu deteriorați sângele recoltat.

Materiale necesare recoltării de sânge

1. Vacutainere. Recoltarea sângelui se efectuează în sisteme de recoltă tip vacutainer (închise,  vacuumate, de unică folosință),  inscripționate de producător cu informații precum: termenul de valabilitate, compoziția conținutului, volumul recipientului (după caz).

Sistemele de recoltare a sângelui au următorul cod de culori:

  • Vacutainere cu capac mov, cu EDTA-K3 
  • Vacutainere cu capac albastru, cu citrat de sodiu 3.2% și proporție sânge:anticoagulant de 9:1
  • Vacutainere cu capac negru, cu citrat de sodiu 3.8% și proporție sânge:anticoagulant 4:1
  • Vacutainere cu accelerator de coagulare, cu capac roșu, pentru determinări de biochimie si imunologie
  • Vacutainer cu litiu-heparină, cu capac verde

Citește și: Pacienți cu fobii. La ce să te aștepți ca asistent medical

2. Ace de puncție sterile și holdere. Acul și holderele trebuie sa fie compatibile cu sistemul de vacutainere.

3. Mănuși. Obligatoriu recoltarea sângelui și a materialelor patologice se efectuează cu mănuși din latex, vinil sau nitril.

4. Garou. Dacă nu este de unică folosință, garoul se aruncă în momentul în care este contaminat cu sânge sau lichide biologice.

5. Antiseptice. Înainte de efectuarea puncției venoase în vederea prelevării sângelui pentru analize se dezinfectează pielea cu alcool etilic medicinal.

6. Recoltoare utilizate pentru alte tipuri de produse patologice. Suplimentar sistemului de vacutainere, există și alte tipuri de recoltoare utilizate pentru alte tipuri de produse patologice: recipient steril pentru hemoculturi cu mediu de cultură, recipient steril pentru uroculturi, eprubete din plastic pentru urină, tub închis cu tampon de exudat.

Te-ar putea interesa și: Ce provocari intampina un asistent de recoltari

Pregătirea materialelor 

Pe măsuța de la locul de recoltă se așază într-o tăviță materialele necesare efectuării puncției și recoltei: garou, tampon steril alcoolizat, ac, holder, vacutainerele necesare selectate conform cererii de analize, plasture.

Recipientele în care urmează să fie recoltate probele se etichetează în prezența pacientului cu etichetele cu coduri de bare tipărite din sistemul informatic. Toate probele recoltate de la același pacient se etichetează cu același cod de probă. 

Ordinea operațiunilor

Ordinea recomandată pentru utilizarea vacutainerelor la recoltarea de sânge venos de la același pacient este:

  1. flaconul pentru hemocultură
  2. vacutainere pentru coagulare (dop albastru)
  3. vacutainer pentru ser (dop roșu / galben)
  4. vacutainer cu heparină (dop verde)
  5. vacutainer cu EDTA pentru hemogramă (dop mov)
  6. vacutainer pentru VSH (dop negru)

În cazul în care nu se recoltează hemocultura, ordinea este:

  1. vacutainer pentru ser (dop rosu / galben)
  2. vacutainer pentru coagulare (dop albastru)
  3. vacutainer cu heparină (cu dop verde)
  4. vacutainer cu EDTA pentru hemogramă (dop mov)
  5. vacutainer pentru VSH (dop negru)

Realizarea puncției venoase 

Asistentul medical trebuie să spele mâinile, să se dezinfecteze și ulterior să aplice mănușile. Nu uitați că desigilarea acului se face în fața pacientului.

Pacientul este rugat să se așeze confortabil și să întindă brațul pe suportul special al scaunului astfel încât să formeze o linie dreaptă de la umăr la încheietura mâinii. De asemenea, este util să îi explicați procedura pentru a vă asigura că este informat și cooperant. 

Pe măsuță se așază materialele necesare efectuării puncției și recoltei: garou, tampon steril, ac, holder, vacutainerele necesare selectate conform cererii de analize, plasture.

Citește și: Asistent debutant: cum să scapi de frica de făcut injecții

Se examinează calitatea şi starea venelor, iar apoi se aplică garoul la o distanţă de 7-8 cm deasupra locului puncţiei, se dezinfectează locul puncției, se recomandă pacientului să strângă pumnul, pentru ca venele să fie mai vizibile.

Vena se fixează cu mâna stângă la aproximativ 5 cm de locul puncției, se pătrunde cu acul în direcție oblică (aproximativ 30 de grade), se asamblează vacutainerul ținându-se cu cealaltă mână cât mai fix holderul cu acul. După ce începe să curgă sângele în vacutainer se cere pacientului să desfacă pumnul. Când se introduce ultimul vacutainer și începe să fie umplut cu sânge, se desface garoul. Imediat după recoltare, se aplică un tampon-compresă și se solicită pacientului să apese pe locul puncției.

Vacutainerele cu aditivi (cele cu capac albastru, mov, negru, verde, gri) se agită pentru amestecarea sângelui cu aditivii respectivi. Acest lucru se realizează prin răsturnare blândă și completă (la 180 grade) a tubului de 8-10 ori.

Recoltarea de sânge este o procedură care necesită timp și practică pentru a o stăpâni. Însă nu este cazul să vă descurajați. Dacă vă aflați la începutul carierei medicale, nu ezitați să cereți ajutor de la asistenții medicali experimentați și să profitați de oportunități pentru a exersa. 

Te-ar putea interesa și: 10 lecții importante de la asistenții medicali cu experientă către asistenții debutanți

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Alexandra Ariton

Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.

Facebook Comment