INTERVIU Radu Leca, Psiholog Clinician: „In psihologie nu exista cuvantul dificil. Cum nu exista nici notiunea de Dumnezeu”

INTERVIU Radu Leca, Psiholog Clinician: „In psihologie nu exista cuvantul dificil. Cum nu exista nici notiunea de Dumnezeu”

Radu Leca este un domn sufletist si mereu ocupat. Vesel, dar intotdeauna cu o vorba buna la indemana. Intre sedintele cu pacientii, cursuri si seminarii de psihologie, isi gaseste timp si pentru voluntariat. De fapt, marturiseste cu sinceritate ca nu isi doreste timp liber pentru sine, caci acest lucru ar insemna ca fura sansa unui om la fericire si sanatate. Crede in Dumnezeu si recomanda psihologilor tineri sa nu isi piarda credinta, care este de baza in lucrul cu oamenii.

In randul cadrelor medicale considera ca depresia si anxietatea sunt cele mai des intalnite, cauzate de relatia cu superiorii si de programul de munca intens. Din acest motiv, si-ar dori ca sistemul medical sa ofere sustinere emotionala si cognitiva in timpul garzilor.

Priveste meseria sa drept una menita sa echilibreze acele persoane care isi doresc sa fie ajutate, prin armonizarea vietii si regandirea traumelor pentru a nu mai fi interpretate drept speciale si puternice. subliniaza faptul ca un psiholog este capabil sa aduca lumina in mintea si sufletul omului, incarcandu-l pozitiv.

1. De ce ai ales psihologia? Ce te-a motivat? Ti se pare mai dificil sa lucrezi cu adulti sau cu copii?

In urma cu 16 ani tatal meu se îmbolnavea de inima. Transformarile psihologice ale unui cardiac sunt uriase. aveam 21 de ani si imi doream sa il ajut, dar nu stiam cum. Psihologia a venit in viata mea cand prietenul si tatal meu nu mai putea fi ajutat. De atunci am inteles ca este imperios necesara formarea psihologiei cardiacului in interiorul psihologiei estice avand ca scop ajutorul psihologic oferit atat cardiacilor cat si famililor acestora. In psihologie nu exista cuvantul dificil. Cum nu exista nici notiunea de Dumnezeu.

In interiorul psihologiei mele Dumnezeu exista si fara El in minte eu nu vorbesc cu niciun om ce-mi trece pragul cabinetului. Copiii sunt minunati. Ei ajung bolnavi in marea lor majoritate din cauza parintilor. Cei mai tristi ochi vazuti de mine in 16 ani apartin unei fetite de 8 ani ce era batuta cu ciocanul de tatal ei. Bolile parintilor se rasfrang asupra copiilor si ii strica. Anxiosul creste anxiosi. Depresivul creste depresivi. Alcoolicul mai “greseste” si unii copii nu ajung sclavii lui Bahus. 

2. Ai o vasta experienta in citirea oamenilor. In ce masura te ajuta aceasta abilitate sa lucrezi cu un pacient? Sunt situatii in care te inseli sau in care te incurca ce ai aflat?

Analiza comportamentala ajuta in realizarea profilului psihologic, comportamental si emotional, inaintea raspunsurilor primite din anamneza. Eu vad cum se misca, cum gesticuleaza, cum articuleaza, cum isi tin mainile si picioarele, cum pasesc si cum se imbraca. De aici se extrag informatii. Extragerea de informatii se realizeaza etapizat, ca sa nu existe greseli de interpretare. Momentele dificile ce apar in interiorul terapiei tin nu atat de interpretare, ci de informatia ce nu se confirma. 

De exemplu, subiectul nu recunoaste ca este abuzat verbal si fizic dar toate semnele psiho-emotionale duc la abuzul fizic si verbal. Mai avem exemplul sotiei ce a fost violata timp de 3 ani de catre sot. Suna ciudat, dar sa stiti ca violurile se pot intampla si in interiorul casniciilor. In acest caz aparte, sotia era dominata in totalitate de catre sot, constrangerile sexuale fiind deosebit de grave. In aceste cazuri speciale informatia ce vine de la subiect este greu de acceptat datorita modului de defensiva in care subiectul intra. Adevarul iese la suprafata greu si foarte greu.

3. Mergi sau ai mers la psiholog vreodata? Ce anume te-a motivat/impiedicat?

Din anul 2003 am realizat pentru sufletul si mintea mea 3 formari distincte ce au presupus lucrul cu alti psihologi. In total am acumulat sute de ore de consiliere psihologica ce mi-au folosit in interiorul tuturor terapiilor realizate in timp. Sunt unul dintre psihologii est europeni ce indruma psihologii tineri sa acceseze modulele de dezvoltare emotionala si personala ce au ca unic scop echilibrarea mintii epuizate. Fiecare psiholog trebuie sa aiba psihologul sau. Stiu povestile multor psihologi tineri care au refuzat ajutorul emotional oferit de colegi si, ajungand in jurul varstei de 35 de ani, si-au schimbat orientarea in cariera, indepartandu-se de cabinet. Acest lucru s-a intamplat datorita mandriei si lipsei de autoempatie. Atunci cand nu ai grija de tine, viata iti demonstreaza ca nu esti un robot si mintea ta se altereaza. 

4. Consideri ca mersul la psiholog tine de igiena sanatatii mentale? Sau este destinata doar persoanelor cu diverse probleme psihologice?

Psihologul echilibreaza omul ce isi doreste sa fie ajutat. Ii armonizeaza viata si ii regandeste traumele in asa fel incat sa nu mai fie interpretate ca speciale si puternice. Psihologul aduce lumina in mintea si sufletul subiectului, incarcandu-l pozitiv. De fiecare data cand un om fuge de mersul la psiholog, acesta isi refuza dreptul la fericire. Autenticitatea noastra contine si elemente emotionale de care nu suntem mandri cum ar fi ura si gelozia. Un om ce uraste incepe acest proces distructiv de la el insusi. Cel ce uraste se uraste pe sine mai tare decat ii uraste pe toti ceilalti. Psihologul il poate ajuta sa nu mai simta dorinta negativa si evident autodistructiva, iar in timp schimbarea este vizibila si clara. Igiena sanatatii mintale contine cel putin un psiholog. Altfel pierdem contactul cu cele doua tipuri de realitati din care facem parte, cea online si cea fizica. 

5. Povesteste-ne un caz dificil sau care te-a marcat din timpul carierei tale.

In urma cu 9 ani, la usa cabinetului ma astepta o mamica si fetita ei. Fetita fina si delicata, imbracata intr-o rochita neagra din doc, se uita in jos catre pantofiorii rosii, iar mama isi aranja continutul buzunarelor. Nimic nu anunta taifunul care urma sa inceapa odata cu intrarea lor in cabinet. Doamna s-a recomandat, ulterior prezentandu-mi fetita pe nume Robert. Era primul caz de transexualitate, asta am crezut pe moment, la un pacient de 8 ani din toata cariera mea de pana atunci. Robert ce isi spunea Roberta era un adevarat personaj. Studia oamenii din jur si le spunea ceea ce voiau sa auda, avand in permanenta controlul asupra lor. Mamei ii daruia personajul Roberta fiindca aceasta in urma cu doi ani, in timpul unui conflict, ii reprosase ca mai bine se nastea fata. Asta spunea inițial copilul.

Adevarul l-am aflat de la tutore, 3 saptamani mai tarziu. In ziua in care tatal a plecat de acasa, Robert s-a prins de piciorul lui si a intrebat plangand de ce ii paraseste. Mama a raspuns in locul tatalui: fiindca femeia pentru care ne paraseste ii face fete. Ca sa nu fie parasit si de mama si sperand ca tatal lui o sa se intoarca acasa, Robert a purtat haine de fetita timp de 2 ani. La finalul a 6 luni de terapie, Roberta a redevenit Robert spunandu-i mamei ca o iarta pentru toate greselile facute si ca vrea sa fie un baietel adevarat. Mintea copiilor este extrem de sensibila. Emotiile puternice si evenimentele rele isi lasa amprenta in interiorul comportamentului si a viitoarei sexualitati timp de zeci de ani. 

6. Care este cea mai des intalnita problema cu care se confrunta o persoana din sistemul medical? Din ce cauze apare si cum poate fi prevenita?

Pe acelasi loc plasam depresia si anxietatea. Numarul cadrelor medicale cu care am intrat in contact in ultimii 4 ani fiind egal impartit intre depresie si anxietate. O categorie aparte de pacienti sunt cei ce au Tulburare Anxios Depresiva care se poate aplatiza medicamentos si terapeutic in 3/6/9 luni de munca intense, in functie de subiect. Depresia are cauze comune la multi dintre subiecti. Pe primul loc aflandu-se relatia cu partenerul de cuplu, care, dupa ce le reproseaza timpul insuficient petrecut impreuna, decide sa intre intr-o relatie secundara. Anxietatea are si ea surse comune la pacienti, pe locurile fruntase aflandu-se relatia cu sefii din sistem si modul lor dur de relationare. 

7. Ce ai schimba daca ai putea la sistem?

In sistemul medical trebuie realizate patru schimbari: A. introducerea psihologi clinicieni in spitale, avand ca unic scop sustinerea emotionala si cognitiva a personalul medical, in timpul garzilor; B. Echilibrarea plafoanelor pentru analizele de laborator; C. Angajarea medicilor specialisti in sistem:  D. Cresterea semnificativa a conditiilor de spitalizare. 

8. Te implici mult si in voluntariat. Cum este privit voluntariatul, din punctul tau de vedere, in prezent comparativ cu acum 10 ani? Ce s-a schimbat in mentalitatea societatii?

In urma cu 10 ani voluntariatul era privit ca un moft. Astazi, in 2019, voluntariatul reprezinta un deziderat al tuturor psihologilor tineri. Prin voluntariat se ajuta mii de suflete ce nu isi permit accesarea financiara a unui psiholog. Copiii si batranii trebuie sa fie sustinuti de divizile COPsI ale psihologilor voluntari, ce in acest fel primesc acces la formari ce dureaza ani. Odata cu schimbarea conducerii COPsI au aparut in interiorul sistemului oameni de nadejde, buni specialisti si excelenti formatori ce sustin mintile tinere. Voluntariatul reprezinta treapta fireasca in formarea de viitor a fiecarui psiholog. 

9. Iti place sa transmiti mai departe cunostintele pe care le-ai acumulat, catre generatii mai tinere. Ti se pare un lucru de la sine inteles pentru orice specialist ajuns la un grad ridicat de specializare?

In funcție de credintele personale ale specialistului, de drumul avut in profesie si de conexiunile cu sistemul, transmiterea de cunostinte ce ajuta psihologii tineri in cabinete se realizeaza facil sau cu dificultate. Eu personal organizez in interiorul cabinetului meu stagii de practica lunare, respectand si impunand un numar de 10 studenti. In acest fel informatia nu se pierde, iar comunicarea este buna si foarte buna. 

O data pe luna organizez ziua Pesamosca. Usa cabinetului este deschisa pentru toti cei ce isi permit accesul la psiholog. Studentii mei de la practica intra in contact, in acea zi cu 12 pana la 14 persoane cu povesti de viata ingrozitoare. Nu de putine ori s-a intamplat ca la jumatatea unei zile Pesamosca, anumiti studenti sa clacheze, parasind definitiv facultatea de psihologie. Acestia au constienrizat ca nu pot exercita meseria de psiholog din motive personale. Transmiterea de cunostinte corecte si viabile de la psihologul batran la cel tanar asigura pastrarea ratei excelente de insanatosire a subiectilor dificili sau foarte sensibili. 

10. Ce ti-ai mai dori sa inveti si nu ai reusit inca?

Visez inca la modulele de psihologie si psihotronie cu care am intrat in contact in perioada 2003-2006 in afara Romaniei. Psihotronia reprezinta cheia universala de accesare a oricarui tip de boala si rezolvarea ei. Prin psihotronie si hipnoza oameni ce nu aveau sansa la o viata normala sunt perfect integrati social si cultural. Psihologia clinica ofera posibilitatea legala de a intra in contact cu sectiuni informationale ce sustin si echilibreaza bolnavul. Psihotronia impreuna cu psihologia veche rusa favorizeaza aparitia rezultatelor verificabile. Mi-ar placea sa am din nou 20 de ani si sa invat psihologie si psihotronie, dar sa am mintea de acum. 

11. Ai foarte putin timp liber la dispozitie. Cum ti-l petreci? Cum ti-ai dori sa il petreci?

Timpul este o constanta. Incep ziua la cabinet la 07:00 si o inchei la ora 23:00. In timpul orelor de program ajut 15 oameni zilnic. Nu imi doresc timp liber pentru mine. Asta ar insemna sa fur sansa unui om la fericire si sanatate. 

12. Ce sfat ai oferi unui psiholog la inceput de drum?

Am un singur sfat care o sa-mi atraga critici de la cei tineri. Niciodata nu renuntati la credinta si Dumnezeu, indiferent de lucrurile auzite si vazute in cabinet.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment