5 provocari pe care le vei intampina atunci cand esti cel mai putin experimentat membru al echipei

5 provocari pe care le vei intampina atunci cand esti cel mai putin experimentat membru al echipei

În medie, când ești la primul job, sunt șanse destul de mari să fii și cel mai tânăr din echipă. Fiind cel mai tânăr din echipă, există o serie de provocări, prin care trecem cu toții la un moment dat. Ca să fie o experiență cât mai ușoară și constructivă, nu una traumatizantă, ți-am expus mai jos 5 cele mai întâlnite provocări la locul de muncă și câteva recomandări pentru fiecare dintre ele.

Poziționarea

Atunci când obții primul job, primele sentimente care te încearcă sunt cele de nesiguranță, teamă în fața noului și copleșirea responsabilităților și presiunii din exterior. Este foarte important să înțelegi că, deși ești la primul loc de muncă, interacțiunea dintre tine și angajatorul tău se rezumă la un schimb: tu oferi forță de muncă, el te invață și te plătește pentru forța de muncă oferită. Nu trebuie să te poziționezi mai jos decât e cazul, așa cum ai avea tendința, generată în mare măsură de lipsa de încredere.

Deschiderea la comunicare, transparența, poziția fermă, dar și capacitățile de a cere și de a sesiza orice oportunitate sunt skill-uri pe care trebuie să ți le antrenezi încă din prima zi, pentru a-ți asigura un parcurs sănătos și constructiv la primul loc de muncă.

Primul deadline

Deadline-urile setate nerealist pot genera o mulțime de frustrări pentru că nu reușim să terminăm task-urile în perioada de timp stabilită. Fiind primul job, este destul de dificil să estimezi cât timp îți ia un anumit task – ai nevoie de antrenament pentru a putea avea o viziune corectă asupra muncii tale. În cazul acesta, recomandarea noastră are o valență duală. 

În primul caz, ești proactiv și îți setezi singur un deadline mai extins, pentru a te asigura că nu vei fi presat de timp și vei putea să îți monitorizezi workflow-ul, deadline pe care îl comunici manager-ului tău (cu alte cuvinte, vei putea experimenta și prima negociere). În al doilea caz, dacă nu ești foarte sigur, poți cere ajutorul managerului tău, fiind sincer și deschis asupra temerilor tale și, în cazul în care simți că îl vei depăși, vei negocia extinderea lui după caz.

Primul feedback

Atunci când ești angajat într-o companie, la un anumit timp, stabilit de fiecare companie în parte, ai parte de o evaluare a muncii tale, a performanțelor tale, dar și a punctelor care necesită îmbunătățiri. Într-un caz fericit, această discuție decurge natural și începe cu marcarea performanțelor și calităților de care angajatorul tău este mândru, urmând să se treacă și la zonele unde e nevoie de mai multă muncă, însoțite și de soluții propuse de angajator. 

Bineînțeles, nu este vorba de o comunicare unidirecțională, ci una bidirecțională, în care tu, la rândul tău, evaluezi mediul de lucru, colegii și managerul. Ascultă atent ce are interlocutorul tău de spus, primește feedback-ul într-o notă cât mai obiectivă și identifică informațiile unde crezi că e nevoie de completări din partea ta. Dacă te simți nedreptățit, spune acest lucru și nu te feri de a propune soluții de îmbunătățire a relației, dacă simți că e cazul.

Lucrul in echipa

Relația cu cei din jurul nostru poate fi, deseori, dificilă, mai ales în cazul colegilor de muncă. Ești nevoit, de cele mai multe ori, să interacționezi cu o mulțime de tipologii de oameni, de la tipul impulsiv până la cel duplicitar, iar asta poate să îți genereze dificultăți de adaptare a comportamentului, cel puțin la început. Recomandarea în acest caz este să fii  mereu atent în jurul tău și să îți alegi întotdeauna apropiații care îți seamănă și de la care simți că poți învăța. 

Adoptă un stil de lucru și de socializare cât mai transparent, bazate pe o gândire critică, dar în același timp prietenos cu cei din jurul tău. Nu îți fie teamă să oferi feedback, chiar dacă acesta are valențe negative. Acest tip de feedback ajută angajatorul să ajusteze procedurile, astfel încât echipa să beneficieze de corectitudine. Să nu încurcăm feedback-ul negativ cu ceea ce numim pâră, pentru că nu este vorba de a acuza colegii cu care lucrezi, ci de a observa în mod obiectiv unde este loc de schimbare și îmbunătățire.

Cum să te automotivezi

La începutul carierei, este posibil ca task-urile să nu fie cele mai complexe sau cele mai satisfăcătoare. Probabil că entuziasmul primlui job îți dă senzația că vei schimba lumea, dar în definitiv, ai nevoie de pași mici pentru a reuși evoluezi. De asemenea, colegii sau managerii nu vor avea întotdeauna starea necesară să te motiveze constant. 

Aici intervii tu, pentru a te automotiva, prin introspecție, printr-o perspectivă realistă asupra job-ului tău și a posibilităților de avansare. Răbdarea și perseverența în muncă joacă un rol important în motivația personală. Jonglează cu obiective mici – săptămânale, lunare – și sărbătorește de fiecare dacă când îți atingi obiectivele. Sistemul de recompense funcționează foarte bine și atunci când ți-l aplici singur.

Mult succes la primul loc de muncă!

Citeste si 5 abilități de leadership pe care le vei învăța la primul tău job ca medic proaspăt specialist

Despre Autor

Cristiana Cornea

Cat lover, coffee drinker, storyteller, candle maker – cam așa ar suna bio-ul meu pe Instagram. Cred despre mine că sunt o persoană complexă, curioasă și loială, deși mă plictisesc rapid. Scriu nu numai ca să îmi hrănesc sufletul, ci și stomacul, ca să îmi plătesc chiria și abonamentul la Internet. Nu știu exact ce scrie pe cartea mea de muncă, dar în viața sclipicioasă a industriei mele, sunt Social Media Specialist și Content Creator.

Facebook Comment