Profesii noi pentru umanitate – Navigatorul de pacienti oncologici

Profesii noi pentru umanitate – Navigatorul de pacienti oncologici

Ne aflam exact in mijlocul unei saptamani (Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului) care isi propune la nivel european sa constientizeze populatia cu privire la preventia si metodele moderne de tratament pentru pacienti oncologici si pentru cea mai raspandita si cea mai grea problema medicala cu care se poate confrunta umanitatea in ultimul secol – cancerul.

In contextul general al acestei problematici si provocari medicale la nivel global cu privire la incidenta si la prevalenta tot mai diverselor tipuri de cancer, noi tehnologii, centre de cercetare, teorii si studii apar aproape saptamanal in toata lumea.  In anii recenti,  tratamentele inovatoare, terapiile si medicamentele aflate in faza de experiment incep sa alimenteze sperantele si dorintele medicilor si ale pacientilor ca intr-o zi, aceste patologii nu vor mai reprezenta o sentinta.

Intre timp insa, mai ales in peisajul autohton din Romania, intreg procesul, de la diagnosticare, tratament, gasirea si urmara terapiilor si recuperarea in cazul pacientilor oncologici poate fi un hatis de birocratie si de eforturi supraomenesti, de resurse financiare si de timp. Toate acestea pot sa descurajeze spirite energice si sanatoase, nemaivorbind de oameni aflati in suferinta si care se confrunta cu un astfel de diagnostic.

Astfel, in lupta impotriva cancerului, datorita aparitiei unei nevoi mai profunde de a ne pozitiona alaturi de pacienti, de familiile, colegii si prietenii acestora, alaturi de intreaga comunitate si societate, s-au dezvoltat centre de tratament, de consiliere psihologica, s-au creat nise in piata medicala, atat la nivel de structuri medicale  si institutionale, dar si ca profesii. O astfel de profesie o reprezinta meseria de Navigator de pacienti oncologici.

Care este originea acestei notiuni?

Conceptul de navigator de pacienti provine din SUA, unde a fost introdus in 1990, de catre profesorul Harold P. Freeman, chirurg de profesie, din dorinta de a ajuta pacientii din categoriile defavorizate ale societatii sa aiba acces la metode de diagnosticare si tratament potrivite.

In 1990, Freeman a creat primul program de navigatie in Harlem, New York, care a constat in educatia comunitatii de informare si accesul la screening-ul mamografiei libere pentru femei cu venituri reduse asociate cu navigatori instruiti care au ajutat femeile sa traverseze sistemul de sanatate, eliminând barierele de ingrijire si imbunatatind astfel oportunitatea ingrijirii, identificarea anormala, rezolvarea diagnosticului si initierea tratamentului. In decursul celor doua decenii care au urmat acestor eforturi de pionierat, ingrijirea oncologica continua sa fie transformata prin adoptarea si extinderea pe scara larga a programelor de navigare a pacientilor impreuna cu o concentrare continua asupra eliminarii disparitatilor de sanatate si ameliorarii pacientului experienta.

Exista in Romania aceasta specializare?

In România, meseria de navigator de pacienti a fost introdusa in Codul Ocupatiilor din România la solicitarea Asociatiei pentrupreventia si lupta impotriva cancerului Amazonia, la finalul anului 2016.

Navigatorii de pacienti pot fi utili in orice institutie medicala, dar si in afara acestora, prin consultanta individuala. Rolul poate fi asumat atât de persoane care lucreaza in domeniul medical sau cel de asistenta sociala, dar si de alte persoane, care isi doresc sa practice aceasta meserie si urmeaza cursuri de specialitate.

Conform datelor existente, Victoria Asanache, absolventa a Institutului de Navigatie pentru pacienti „Prof. Harold P. Freeman” din SUA este singurul  navigator certificat practicant din România. Ea are o experienta de peste 15 ani ca indrumator de pacienti oncologici si aproximativ 4.000 de pacienti indrumati. In anii trecuti, Victoria Asanache afirma intr-un interviu ca:

Navigatorul este cel care ii poate explica pacientului, pe intelesul lui, rezultatele analizelor, variantele de tratament, posibilele efectele negative ale fiecarei optiuni, etapele tratamentului, periodicitatea curelor. Aceste detalii, impreuna cu sustinerea si incurajarea pe perioada tratamentului sunt de cele mai multe ori cheia succesului in obtinerea recuperarii totale si integrarea pacientului in viata de zi cu zi.”

Cum pot fi accesate cursurile pentru aceasta specializare?

Asociatia Amazonia gestioneaza in Romania pana acum, singurul program de indrumare a pacientilor oncologici. Conform datelor de pe site-ul organizatiei, programul se deruleaza in Institutul Oncologic Bucuresti si consta in preluarea pacientilor la diagnosticare si ghidarea lor pe perioada intregului tratament oncologic, interventie chirurgicala, chimioterapie, radioterapie. 

Scopul programului de navigatie de pacienti este de a creste rata de succes in investigarea, diagnosticarea corecta si gasirea tratamentului cel mai potrivit pentru fiecare pacient, prin eliminarea barierelor de tip financiar, de comunicare (cauzata de neintelegerea termenilor medicali, de diferente de cultura etc.), piedici din sistemul medical (programari ratate, rezultate pierdute etc.), de natura psihologica (teama, pierderea increderii in sine etc.), sau de alt tip.

Despre organizatia care organizeaza aceste cursuri si despre programul organizarii cursurilor, puteti citi pe pagina oficiala a organizatiei aici  

Despre Saptamana Europeana de lupta impotriva cancerului

Campania Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului (SELIC) are loc între 25 și 31 mai în fiecare an și se încheie cu Ziua Mondială Fără Tutun în data de 31 mai. Fumatul este de departe cea mai importantă cauză de cancer care poate fi prevenită. În perioada campaniei, factorii politici europeni și publicul larg se angajează în diferite activități legate de sensibilizarea cu privire la prevenirea cancerului, accesul la tratament și sprijin pentru pacienții și supraviețuitorii cancerului. Cel puțin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile.

Actuala Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului a fost relansată în anul 2011 de Asociația Europeană a Ligilor de Luptă contra Cancerului (ECL), ca parte a Acțiunii comune a Uniunii Europene numită „Acțiunea Parteneriatului European împotriva Cancerului (EPAAC)”, cofinanțată de Programul UE pentru Sănătate.

În România, tema campaniei Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului 2019 este „Tinerii de astăzi previn cancerul prin obiceiuri sănătoase”, iar sloganul campaniei este „Și cancerul poate fi prevenit!”. Scopul campaniei este să crească nivelul de conştientizare al populaţiei în privinţa modalităţilor prin care putem preveni cancerul, prin intermediul alegerilor pe care le facem. Principalul obiectiv al campaniei este promovarea  Codului European Împotriva Cancerului.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment