Prof. Univ. Dr. Leon Dănăilă, mesaj pentru România: “Eu doresc ca românii să rămână ȋn ţară, să aibă posibilitatea să lucreze şi să-şi creeze un viitor aici”

Prof. Univ. Dr. Leon Dănăilă, mesaj pentru România: “Eu doresc ca românii să rămână ȋn ţară, să aibă posibilitatea să lucreze şi să-şi creeze un viitor aici”

Cum altfel am putea sărbători Ziua Naţională a României decât vorbind despre românii care ȋi fac cinste? Şcoala medicală românească are cu ce se mândri; personalităţi marcante de talie mondială din domeniul cercetării medicale sunt români. 

Aproape că nu există român care să nu fi auzit de neurochirurgul Leon Dănăilă. La un click distanţă, internetul ne dezvăluie parcursul acestui om-legendă.

Născut la 1 iulie 1933 ȋn Darabani, județul Botoșani, absolvent al Facultății de Medicină din Iași, promoţia 1958, dr. Leon Dănăilă a devenit “sculptorul de creiere”. 

La clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din București unde lucrează și în prezent, face parte dintr-o echipă minunată care salvează vieţi. Departamentul de Neurochirurgie Vasculară are ȋn componenţă pe cei mai buni dintre cei mai buni:

Şef departament

Şef Lucrări Dr. Ştefănescu Florin

Personal:

Prof. Univ. Dr. Dănăila Leon – Medic primar

Asist. Univ. Dr. Toader Corneliu – Medic primar

Asist. Univ. Dr. Rădoi Petrinel Mugurel – Medic specialist

Dr. Gheorghiţescu Angela Lidia – Medic primar

Dr. Petrescu Daniel – Medic primar

Ciocan Liviu Marian – Medic specialist

Stan Maria Cătălina – Asistent medical

În cei 58 de ani ȋn care a profesat neîntrerupt, din 1961 până astăzi, Leon Dănăilă  a efectuat peste 40.000 de operații. Ȋşi continuă activitatea și în prezent cu aceeaşi neobosită dedicaţie.

Mi se pare redundant să povestesc despre un om atât de cunoscut. Nu aş putea spune eu mai mult decât spun realizările domniei sale, recunoscute atât pe plan naţional cât şi internaţional. Este cunoscut ca un bun român; faptele sale o dovedesc, la fel şi urările transmise de domnia sa:

Domnule doctor Leon Dănăilă, ce le doriţi românilor de Ziua Naţională a României? 

“Eu doresc ca românii să rămână ȋn ţară, să aibă posibilitatea să lucreze şi să-şi creeze un viitor aici. Remarcându-se ȋn ţara lor vor putea face lucruri bune pentru ea. 

Sper ca cei de care depinde soarta românilor să pună mai mult accent pe dezvoltarea valorilor, pe progresul naţional şi pe dezvoltarea şi confortul individual, atât ȋn sistemul medical cât şi ȋn celelalte ramuri.

Le doresc românilor sănătate! Un om sănătos poate munci eficient, lucru benefic atât pentru sine cât şi pentru societatea căreia ȋi aparţine.De aceea România trebuie să se mobilizeze ȋn aşa fel ȋncât să creeze condiţii optime  pentru muncă, cercetare şi educaţie, nu numai ȋn sănătate.

Este de datoria noastră ca naţie să ne putem  asigura un viitor prosper. Visez la ziua ȋn care România ȋşi va recâştiga verticalitatea şi românii vor fi din nou demni.

Şcoala medicală românească este recunoscută pe plan internaţional pentru cercetarea ştiinţifică şi pentru personalităţile care au contribuit la dezvoltarea medicinei la nivel mondial.

Am rămas ȋn România pentru că mi-am dorit să fac ceva pentru ţara mea. Şi am reuşit! Numele meu este legat de numele României şi sunt fericit că mi-am adus contribuţia la renumele şi succesul de care se bucură ţara mea ȋn lumea medicală internaţională! Am făcut totul pentru ştiinţă, pentru dezvoltare ȋn cercetarea medicală.

Le doresc românilor să nu uite trecutul şi sacrificiile pe care le-au făcut străbunii noştri pentru ţară! Să păstreze valorile, tradiţiile şi să contribuie la stabilitatea noastră ca naţie! La mulţi ani, români de pretutindeni! La mulţi ani, România!”

Pentru cei care au doar o vagă idee despre activitatea şi meritele domniei sale, voi ȋncerca să fac o scurtă trecere ȋn revistă a acestora: 

Următoarele societăți științifice internaționale se pot lăuda că Leon Dănăilă le este membru: L’Union Medical Balkanique, European Association of Neurosurgical Sciences, International Society of Psychoneuroendocrinology, International Psychogeriatric Association, Societe Francaise de Pharmacologie Clinique et Therapeutique, Biomedical Optics Society, International Society for Optical Engineering (SPIE), Balkan Society of Angiology and Vascular Surgery, World Federation of Neurosurgical Societies, Société de Neurochirurgie de Langue Française, American Heart Association, European Association of Medical Laser, International Stroke Society (Japan), American Association for the Advancement of Science, European Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery, Congress of Neurological Surgeons.

Este membru titular al Academiei de Științe Medicale, membru al Academiei Oamenilor de Știință, membru al New York Academy of Sciences, London Diplomatic Academy, L’Académie Centrale Européenne des Sciences, des Lettres et des Arts și World Academy of Letters.

De asemenea este membru de onoare activ al Asociației Naționale Împotriva Corupției, Abuzurilor și Drepturile Omului, membru al International Neuropsychologicaly Society, membru al American Chemical Society, membru al American Association For the Advancement of Science.

Deține 19 brevete de inventator și 10 de inovator. Este autor a 54 cărți și atlase de specialitate. A participat la peste 200 de manifestări științifice naționale și internaționale (congrese, conferințe, simpozioane).

A studiat neurochirurgie la New York, graţie unei burse Fullbright, ȋn perioada1980-1981. De-a lungul timpului a participat la diferite specializări, cursuri și schimburi de experiență la Budapesta, Moscova, Edinburgh, Glasgow, Dusseldorf, Paris, Bruxelles.

Leon Dănăilă a fost cel care a introdus în sala de operație din România microscopul operator (1979) și laserul (1984). Prin decret prezidențial i-au fost recunoscute meritele şi i s-a acordat gradul de Ofițer al Ordinului Național al Serviciului Credincios (conferit de Președintele României, Emil Constantinescu, la data de 1 decembrie 2000).

Ordinul Național al Serviciului Credincios, gradul de Comandor (conferit de Președintele României Traian Băsescu la 6 aprilie 2010). Ordinul Național “Steaua României”, în grad de Cavaler (conferit de Președintele României Klaus Werner Johannis, pe 25 noiembrie 2015).

În 2003, World Nations Congres ABI din USA i-a acordat titlul de senator. În 2002 a obținut titlul de Cavaler acordat de Académie Européenne d`Informatisation.

Şi nu am pretenţia că am epuizat lista meritelor. Am enumerat doar o parte dintre ele. Cred că aţi auzit că această somitate a neurochirurgiei circulă cu metroul şi că şi-a vândut apartamentul ȋn care locuieşte pentru a putea  continua munca de cercetare şi a putea publica rezultatele finale sub forma unor preţioase cărţi.

Domnul doctor a confirmat că duce o viaţă modestă şi că scopul vieţii sale este să ȋşi ajute semenii şi să lase moştenire umanităţii rezultatele cercetărilor sale.

Nu putem decât să fim mândri că este român şi ȋi dorim sănătate, să poată forma şi ȋndruma cât mai mulţi specialişti!

La mulţi ani românului Leon Dănăilă!

La mulţi ani, români!

La mulţi ani, România!

Despre Autor

Iulia Chiper

Scriu in speranta ca pot face lumea mai buna oferind informatii competente. Sunt convinsa ca informatia de calitate este sinonima cu educatia si poate schimba in bine mentalitati si destine.

Facebook Comment